Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ Προκλητικά προνόμια, επιχορηγήσεις και καταλήστευση του λαϊκού πλούτου από τους ενεργειακούς ομίλους (VIDEO)

 

 
 

Τα προκλητικά προνόμια, τις επιχορηγήσεις, τα θαλασσοδάνεια, τα κοινοτικά κονδύλια, την καταλήστευση του λαϊκού πλούτου και του δημοσίου χρήματος που προωθεί η κυβέρνηση με την κύρωση της έβδομης τροποποίησης της Σύμβασης περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους από την εταιρεία «Energean Oil», κατήγγειλε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητήθηκε η κύρωση της.

Εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ και στη συγκεκριμένη τροποποίηση της σύμβασης, την οποία και θα καταψηφίσει, τονίζοντας ότι πρόκειται για Σύμβαση ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, το περιβάλλον, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον συνολικά.

Όπως τόνισε και αυτή η συμφωνία, υπηρετεί το στρατηγικό στόχο της ΕΕ, με τον οποίο συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα, της «πράσινης μετάβασης» και του εμπορίου ρύπων, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Παρότι με τον συγκεκριμένο ορυκτό πλούτο, θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας που ζει ο λαός της Καβάλας, συνέχισε, «η κοινή καούρα όλων είναι η προώθηση της πράσινης μετάβασης που έχει τσακίσει τον λαό με την ακρίβεια αλλά και τον εμπλέκει σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων για τον έλεγχο της ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της στην Αν. Μεσόγειο».

Υπογράμμισε ότι εκτιμάται πως τα κέρδη της εταιρείας θα ανέλθουν στα 6 δις ευρώ με κόστος κατασκευής και λειτουργίας, 1 δις ευρώ ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση ενώ έχει απεντάξει αντιπλημμυρικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εντάξει το συγκεκριμένο έργο για χρηματοδότηση. Κατήγγειλε ότι με βάση τη σύμβαση, ο ανάδοχος μπορεί τη λύσει όποτε θέλει, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς τίμημα.

Υπενθύμισε ότι με τους νόμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΝΔ, η εταιρεία προχώρησε σε ομαδικές απολύσεις 185 εξειδικευμένων εργατών που δεν συναινούσαν στην σφαγή των δικαιωμάτων τους και επί 40 χρόνια κρατούσαν την ασφάλεια της περιοχής και λίγους μήνες (τον Απρίλη του ' 22) μετά την απόλυσή τους έγινε έκρηξη στις εγκαταστάσεις αφού είχε προσλάβει ανειδίκευτο προσωπικό. 

Υπενθύμισε πως ενάντια σε αυτούς τους εργαζόμενους που αγωνίζονταν η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ ενώ τα δικαστήρια τους δικαίωσαν για την επίσχεση εργασίας που έγινε για λόγους ασφαλείας και για 11 κατηγορίες που αντιμετώπιζαν για τα υποτιθέμενα επεισόδια. 

Τέλος, κατήγγειλε ότι στο άρθρο 28 της σύμβασης, προκλητικά αναφέρεται ότι τα «δωράκια» προς τον επιχειρηματία θα δοθούν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες (σε περίπτωση σεισμών και πλημμυρών) ακόμα και σε περίπτωση κοινωνικών εξεγέρσεων και επαναστάσεων (!) αποδεικνύοντας την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στους επιχειρηματικούς ομίλους και τους μετόχους τους.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου