Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ Νέες σφαγές σε σχολεία του ΟΗΕ στη Γάζα

 

Από τη νέα θηριωδία των Ισραηλινών στον καταυλισμό των ξεσπιτωμένων στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ

Copyright 2024 The Associated

Από τη νέα θηριωδία των Ισραηλινών στον καταυλισμό των ξεσπιτωμένων στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ
Ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις επιθέσεις σε σχολεία του ΟΗΕ όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες άμαχοι της Γάζας, αυξάνοντας καθημερινά τα αφόρητα δεινά των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας.

Το Γραφείο Ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι χτες, 304η μέρα πολέμου, οι νεκροί του τελευταίου 24ωρου ήταν τουλάχιστον 40 και οι τραυματίες 71. Μεταξύ των θυμάτων του τελευταίου 48ωρου ήταν δύο στελέχη της Χαμάς στη Γάζα, εκ των οποίων ήταν ο Αμπντ αλ Φατάχ αλ Ζαρίι που διετέλεσε υπουργός Οικονομίας και θεωρούνταν από τον ισραηλινό στρατό «υπεύθυνος για τη διανομή καυσίμων, φυσικού αερίου και κεφαλαίων για τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Ο νεότερος συνολικός απολογισμός αναφέρει πλέον 39.623 νεκρούς και 91.469 τραυματίες.

Την Κυριακή ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν (ακόμη) δύο σχολεία του ΟΗΕ στην πόλη της Γάζας προκαλώντας πάνω από 30 νεκρούς (σύμφωνα με Reuters, ενώ το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» ανέφερε 40 νεκρούς) και πολλές δεκάδες τραυματίες. Τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και μικρά παιδιά, ενώ αξιωματούχοι του ΟΗΕ μιλώντας στο «Al Jazeera» τόνισαν ότι το 80% των θυμάτων από ισραηλινές επιθέσεις σε σχολεία του ΟΗΕ στη Γάζα είναι γυναικόπαιδα.


Copyright 2023, The Associated

Η ισοπεδωμένη Χαν Γιούνις
Επιπροσθέτως την Κυριακή το πρωί ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε σκηνή εκτοπισμένων στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου αλ Ακσα στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ της κεντρικής Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 14 αμάχων, ενώ το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου ακόμη ένας γύρος μαραθώνιας διαπραγμάτευσης για συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους δίχως αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά τις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι μιλώντας χτες στην εφημερίδα «Times of Israel» είπαν πως έχουν ουσιαστικά ανασταλεί και δεν θα ξεκινήσουν μέχρι το Ιράν ξεκινήσει τα αντίποινα κατά του Ισραήλ και μέχρι η οργάνωση να επιλέξει τον αντικαταστάτη του δολοφονηθέντος αρχηγού της, Ισμαήλ Χανίγια.

Χτες, Παλαιστίνιοι που ζούσαν σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη νότια πόλη Χαν Γιούνις κατήγγειλαν στο «Al Jazeera» πως άρματα μάχης του ισραηλινού στρατού τους επιτέθηκαν με όλμους, ενώ δεκάδες οικογένειες αμάχων ήταν μέσα στις σκηνές, δίχως την παραμικρή προειδοποίηση ή κάλεσμα εκκένωσης του καταυλισμού.

Στο μεταξύ, έκθεση από το ίδρυμα American Enterprise Institute στο πλαίσιο του προγράμματος «Critical Threats Project» και από το «Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου» σε συνδυασμό με πληροφορίες του CNN υποστηρίζει πως μετά από περίπου 10 μήνες πολέμου ο ισραηλινός στρατός κατάφερε να καταστρέψει μόνο ένα μικρό μέρος από τα τάγματα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και για την ακρίβεια μόλις 3 από τις 24. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως 13 τάγματα (κυρίως σε βόρεια και κεντρική Γάζα) υποβαθμίστηκαν από τις απώλειες που υπέστησαν αλλά παραμένουν μάχιμα.

Χτες, λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της έκθεσης, ανακοινώθηκε πως τραυματίστηκαν επτά έφεδροι στρατιώτες, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά, στη διάρκεια συγκρούσεων στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, ανακοίνωσε πως εννιά εργαζόμενοι «ενδέχεται να εμπλέκονταν» στις επιθέσεις της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023, στο Ισραήλ. Η εσωτερική έρευνα της UNRWA αφορούσε συνολικά 19 εργαζόμενους.

Εισβολές και συλλήψεις στη Δυτική Οχθη

Το ίδιο διάστημα ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Μπουλντόζες του στρατού εισέβαλαν το τελευταίο 48ωρο σε ανατολικές συνοικίες της πόλης Ναμπλούς, κάνοντας τρεις συλλήψεις και προκαλώντας καταστροφές και πυρκαγιά στην κεντρική λαχαναγορά. Επέβαλαν μπλόκο στο χωριό Ουμ Σάφα που βρίσκεται δυτικά της Ραμάλας, ενώ χτες το πρωί ανακοινώθηκε ο θάνατος μίας 50χρονης Παλαιστίνιας που είχε τραυματιστεί στην πόλη Τζενίν στις 21 Μάη.

Μπουλντόζες του στρατού προχώρησαν και το τελευταίο τριήμερο σε κατεδαφίσεις σπιτιών στις πόλεις Βηθλεέμ, Τζενίν και στις συλλήψεις συνολικά 25 ατόμων (τα δύο παιδιά) από το απόγευμα της Κυριακής.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς διέταξε την κατάσχεση 100 εκατομμυρίων σέκελ (24 εκατομμυρίων ευρώ) φορολογικών εσόδων που προορίζονταν για την Παλαιστινιακή Αρχή, δηλώνοντας ότι τα κεφάλαια αυτά θα αναδιανεμηθούν για να αποζημιωθούν «θύματα της τρομοκρατίας» στο Ισραήλ. Η κατάσχεση κεφαλαίων είναι «κομμάτι των μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση. Ο ίδιος προκλητικά είπε ότι το μπλοκάρισμα από το Ισραήλ της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας είναι «δικαιολογημένο και ηθικό», ακόμη και αν αυτό οδηγήσει 2 εκατομμύρια αμάχους να πεθάνουν από την πείνα!

Νέες συγκρούσεις στον Λίβανο

Χτες, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπληξε στρατιωτικό στόχο στο βόρειο Ισραήλ, ως αντίποινα για τις πρόσφατες δολοφονίες και ένδειξη υποστήριξης προς τη Γάζα. Από την επίθεση τραυματίστηκαν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες.

Το ίδιο 24ωρο, το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα σήμερα στο χωριό Μάις αλ-Τζαμπάλ, στο νότιο τμήμα της χώρας μερικές ώρες μετά τον βομβαρδισμό από της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ. Το ένα από τα δύο θύματα ήταν διασώστης της οργάνωσης «Ρισάλα», που σχετίζεται με το κόμμα Αμάλ, που είναι σύμμαχο της Χεζμπολάχ.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε επίσης πως προχτές αργά το βράδυ άλλα δύο άτομα σκοτώθηκαν σε «ισραηλινό εχθρικό πλήγμα» στη νότια πόλη Χούλα.

Οι συγκρούσεις στη λιβανο-ισραηλινή μεθόριο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 547 ανθρώπους, ανάμεσά τους 115 αμάχους, στο έδαφος του Λιβάνου από τις 8 Οκτωβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Παράλληλα, αυξάνονται διαρκώς οι εκκλήσεις ξένων κυβερνήσεων προς τους υπηκόους τους να φύγουν από τον Λίβανο εξαιτίας των φόβων για στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ιράν και συμμάχους του από τη μια και το Ισραήλ από την άλλη. Μεταξύ αυτών των κυβερνήσεων ήταν και η Κίνα, η πρεσβεία της οποίας στον Λίβανο προειδοποίησε χτες τους Κινέζους πολίτες να ταξιδέψουν στη χώρα με επιφυλακτικότητα, επικαλούμενη τη «δύσκολη και περίπλοκη» κατάσταση ασφαλείας.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου