Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η εγκατάλειψη και η έλλειψη αντιπυρικών μέτρων «έβαλαν» τη φωτιά Ανακοίνωση της ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

 

Ανακοίνωση για την πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Δευτέρας σε εγκαταλελειμμένο κτίριο εντός του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, στην Πολίχνη του δήμου Παύλου Μελά, εξέδωσε η ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, κλιμάκιο της οποίας είχε βρεθεί από την πρώτη στιγμή στο σημείο με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Γρηγόρη Κλιγκόπουλο.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η πυρκαγιά στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής εγκατάλειψης του χώρου στη μοίρα του και της παντελούς έλλειψης μέτρων αντιπυρικής προστασίας σε έναν από τους λίγους χώρους πρασίνου στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Είναι η 2η πυρκαγιά που ξεσπάει στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, αφού αντίστοιχη πυρκαγιά είχαμε και το 2021, πάλι από φωτιά που ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένο κτίριο.

Οι ευθύνες και για τη χτεσινή πυρκαγιά είναι γνωστές και τις έχουν αναδείξει με τις παρεμβάσεις τους όλα τα προηγούμενα χρόνια οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στη Βουλή, στην Περιφέρεια και στον δήμο Παύλου Μελά. Για τη χτεσινή πυρκαγιά δεν ευθύνονται ούτε τα "ακραία καιρικά φαινόμενα", ούτε "η κλιματική αλλαγή", ούτε η "παρατεταμένη ξηρασία". Και είναι πρόκληση να τα επικαλούνται, όταν όλα αυτά ήταν γνωστά στον κρατικό μηχανισμό, ο οποίος και δεν πήρε κανένα μέτρο πέρα από ευχολόγια "μην τύχει και ξεσπάσει πυρκαγιά".

Για την πλήρη εγκατάλειψη του πρώην στρατοπέδου, με ακαθάριστα χόρτα, με στοίβες από "εύφλεκτη ύλη" με ξερά κλαδιά και πευκοβελόνες, δεν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. Για το γεγονός ότι για πολλή ώρα τα πυροσβεστικά οχήματα δεν είχαν νερό δεν ευθύνονται τα "ακραία καιρικά φαινόμενα".

Για την πλήρη απουσία μέτρων αντιπυρικής προστασίας, σε έναν πνεύμονα πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό, με κίνδυνο να χαθούν ζωές και λαϊκές περιουσίες αν επεκτεινόταν η φωτιά, δεν φταίει η "παρατεταμένη ξηρασία". Ολα αυτά ήταν γνωστά, και σε μια μέρα που καιγόταν όλη η Ελλάδα, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο πρόληψης με καθαρισμούς, με την παρουσία προληπτικά έστω κάποιου υδροφόρου οχήματος».

«Ο μεγαλύτερος εμπρηστής είναι η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους και όλων των κυβερνήσεων, αλλά και των διοικήσεων σε δήμο και Περιφέρεια να προστατεύσουν αποτελεσματικά το πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου, με όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και με ένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, όταν αυτή ξεσπάσει, που θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέσα και το δυναμικό», υπογραμμίζει η ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Καλεί ταυτόχρονα τον λαό «να κινητοποιηθεί με κριτήριο τις ανάγκες του και να βγάλει συμπεράσματα. Να δυναμώσει τώρα ο αγώνας για ουσιαστική πρόληψη και προστασία, σε σύγκρουση με την πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων, που αποτελεί μόνιμο κίνδυνο για τον φυσικό πλούτο, την περιουσία, ακόμα και τη ζωή του λαού. Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είμαστε σε ετοιμότητα να συμβάλλουμε όπου χρειαστεί για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, λαϊκές περιουσίες, για να μη χαθούν οι λιγοστοί πνεύμονες πρασίνου που έχουμε στην περιοχή μας».

 

Ριζοσπάστης 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου