Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

ΔΕΗ Εκτίναξη των κερδών ενώ ο λαός υποφέρει από τους υπέρογκους λογαριασμούς

 

 

Εκτίναξη των κερδών της μέσα σε ένα εξάμηνο, καταγράφει η ΔΕΗ φθάνοντας τα 228 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι και των λειτουργικών κερδών στα 927 εκατ. με αύξηση 57%, την ώρα που ο λαός υποφέρει και στενάζει για την πληρωμή των πανάκριβων τιμολογίων ρεύματος. 

Μάλιστα, η διοίκηση της ιδιωτικοποιημένης εταιρείας αναφέρει πως «οι επενδύσεις σε “πράσινα” έργα, καθώς και σε έργα διανομής και ψηφιοποίησης συνέχισαν την αυξητική τους πορεία», αποδεικνύοντας ότι η διαβόητη «πράσινη μετάβαση» ωφελεί τους μονοπωλιακούς ομίλους και μόνο ενώ δεν επέφερε καμία μείωση της τιμής του ρεύματος, όπως ισχυρίζονταν, κοροϊδεύοντας τον λαό, όλα τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου.

Τα εντυπωσιακά κέρδη εξαμήνου, συνοδεύουν μια νέα μεγάλη εξαγορά στη Ρουμανία και η ένταξη στον δείκτη βιώσιμης ανάπτυξης του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, κινήσεις στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας που επιφέρει αμύθητα κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους. 

Στη Ρουμανία η ΔΕΗ, εξαγόρασε αντί 700 εκατ. ευρώ ένα χαρτοφυλάκιο έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το αυστραλιανό fund Macquarie, που αποτελεί τον δεύτερο ισχυρό μέτοχο στον ΔΕΔΔΗΕ! Πρόκειται για έργα, ισχύος 774 Μεγαβάτ, ενώ η ΔΕΗ με αυτό το deal διπλασιάζει το χαρτοφυλάκιο των έργων που βρίσκονται σε λειτουργία στη Ρουμανία. “Κερασάκι στην τούρτα” των αποτελεσμάτων εξαμήνου και της νέας εξαγοράς, έρχεται να αποτελέσει η υψηλή βαθμολογία που έλαβε τη ΔΕΗ για τη βιώσιμη ανάπτυξή της από την εταιρεία αξιολόγησης FTSE Russell, παγκόσμιο πάροχο δεικτών και δεδομένων που ανήκει στον Όμιλο του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Η ΔEΗ, με την ένταξή της στον δείκτη FTSE4Good, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες διεθνώς με σημαντικές επιδόσεις σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG). 

Κι όλα αυτά, την ώρα που ο λαός βιώνει ενεργειακή φτώχεια χειμώνα - καλοκαίρι, δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα λόγω των υψηλών τιμών, σε κρίσιμες στιγμές φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμού), δεν έχει ρεύμα για να καλύψει τις ανάγκες του και εν έτει 2024, καθίσταται έρμαιο στα φυσικά φαινόμενα, γιατί « δεν φυσάει» όπως λέει και ο πρωθυπουργός !

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου