Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Οι «μαύρες» φυλακές της CIA και οι ισραηλινές κόπιες


Πηγή φωτο: in. gr

Την προηγούμενη βδομάδα δημοσιεύτηκε στον «Guardian» η πρώτη φωτογραφία κρατουμένου από τις λεγόμενες «μαύρες τοποθεσίες» (black sites) της CIA, τις μυστικές και παράνομες φυλακές των Αμερικανών, όπου κρατούνται και βασανίζονται εδώ και χρόνια εκατοντάδες κρατούμενοι του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», χωρίς να έχουν περάσει από δίκη. Πρόκειται για τη φωτογραφία ενός γυμνού άνδρα, του Αμάρ Αλ-Μπαλούτσι. Είναι ένας από τους 5 που κρατούνται στη «μαύρη» φυλακή των Αμερικανών στη στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο, με την «κατηγορία» - δεν έχουν δικαστεί ακόμα - ότι σχεδίασαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Μπαλούτσι συνελήφθη για πρώτη φορά στο Καράτσι του Πακιστάν, τον Απρίλη του 2003, και στη συνέχεια κρατήθηκε κρυφά μεταξύ πέντε «μαύρων τοποθεσιών» από τον Μάη του 2003 έως τον Σεπτέμβρη του 2006. Κατέληξε στο Γκουαντάναμο, χωρίς να έχει καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα.

Μεταξύ 2002 και 2008, τουλάχιστον 119 ακόμα «ύποπτοι» κρατήθηκαν και βασανίστηκαν σε αυτές τις μυστικές φυλακές της CIA σε όλο τον κόσμο, ενώ 39 από αυτούς υποβλήθηκαν σε αυτό που η κυβέρνηση Μπους αποκάλεσε «ενισχυμένες τεχνικές ανάκρισης». Το 2014, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων, η αμερικανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί τα βασανιστήρια, με τον τότε Πρόεδρο Ομπάμα να ομολογεί ότι «βασανίσαμε μερικούς ανθρώπους». Οι εγκληματικές πρακτικές τους βέβαια δεν άλλαξαν ούτε στο ελάχιστο.

***

Η φωτογραφία που δημοσίευσε ο «Guardian» τραβήχτηκε πιθανότατα το 2004 στη «μαύρη τοποθεσία» της CIA στη Ρουμανία, γνωστή από τις ανακοινώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ως «τοποθεσία υπ' αριθ. 7». Η φυλακή αυτή λειτουργούσε στο υπόγειο του Εθνικού Γραφείου Μητρώου Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, ένα μεγάλο κυβερνητικό κτίριο κοντά στο κέντρο του Βουκουρεστίου. Η κυβέρνηση της Ρουμανίας, η οποία επιδίωκε τότε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, συμφώνησε να συνεργαστεί με τη CIA έναντι πολιτικών, αλλά και χρηματικών ανταλλαγμάτων.

Πριν από τη Ρουμανία, ο Μπαλούτσι είχε κρατηθεί στο Αφγανιστάν, στην κρυφή φυλακή «Salt Pit», όπου αντιμετώπισε για πρώτη φορά τα βασανιστήρια της CIA, συμπεριλαμβανομένης της επανειλημμένης πρόσκρουσης του πίσω μέρους του κεφαλιού του σε έναν τοίχο, μια τεχνική που ονομάστηκε «walling». Ο ίδιος και άλλοι κρατούμενοι κρατούνταν γυμνοί στη διάρκεια της διαδικασίας, ενώ κατά περιόδους τούς στερούσαν τον ύπνο μέχρι και 82 συνεχόμενες ώρες, σε όρθια στάση, με αλυσοδεμένους καρπούς. Στο «Salt Pit» οι κρατούμενοι «κρατούνταν σε απόλυτο σκοτάδι και συνεχώς αλυσοδεμένοι σε απομονωμένα κελιά με δυνατό θόρυβο ή μουσική και μόνο έναν κουβά για τα ανθρώπινα απόβλητα», σύμφωνα με επίσημες περιγραφές.

Πιστεύεται ότι υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες φωτογραφίες. Οι συνήγοροι υπεράσπισης τουλάχιστον 8 κρατουμένων του Γκουαντάναμο δήλωσαν ότι τους δόθηκαν απόρρητες φωτογραφίες των πελατών τους υπό την επιτήρηση της CIA, ενώ όταν η υπόθεση έφτασε μέχρι την αμερικανική Γερουσία, κάτω από τον σάλο των καταγγελιών, επιβεβαιώθηκε πλήθος φωτογραφιών σε απόρρητες εκθέσεις, με «άκρως ανησυχητικές και σαφείς αποδείξεις της κτηνωδίας» στις «μαύρες τοποθεσίες». Ολα αυτά χαρακτηρίστηκαν «τα πιο καλά προστατευμένα αρχεία του προγράμματος βασανιστηρίων της CIA».

***

Η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του κρατούμενου στο Γκουαντάναμο συνέπεσε με μια ακόμα αποκάλυψη για τα βασανιστήρια που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τη ...«μόνη δημοκρατία» της Μέσης Ανατολής, το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Συγκεκριμένα, επαληθεύτηκε και με τη διαρροή βίντεο ο αποτρόπαιος ομαδικός βιασμός ενός Παλαιστίνιου άνδρα στο κολαστήριο των φυλακών Sde Teiman από Ισραηλινούς στρατιώτες. Το περιστατικό μόνο μεμονωμένο δεν είναι, καθώς έχει βουίξει ο τόπος από τις καταγγελίες Παλαιστινίων και τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών για τα βασανιστήρια που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι στα ισραηλινά κολαστήρια.

Οι ΗΠΑ και οι άλλοι σύμμαχοι του κράτους - βασανιστή, ανάμεσά τους και η ελληνική κυβέρνηση, τα αστικά ΜΜΕ που στήνουν κατασκευασμένες ειδήσεις για να παρουσιάσουν σαν «αιμοβόρο χασάπη» τον Παλαιστινιακό λαό, δεν έχουν βρει ούτε μια κουβέντα να πουν για το νέο κρούσμα βαρβαρότητας του ισραηλινού στρατού. Η προπαγάνδα του πολέμου, διά χειρός ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, σε όλη της την απανθρωπιά!

Για την Ιστορία, το Ισραήλ έχει αντιγράψει πιστά την «τεχνογνωσία» των ΗΠΑ και σ' αυτόν τον τομέα, καθώς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως το Sde Teiman, αποτελούν κατασκεύασμα του νόμου «περί παράνομων μαχητών», που ψηφίστηκε λίγες βδομάδες μετά την έναρξη των δολοφονικών επιχειρήσεων στη Γάζα. Ο νόμος αυτός επιτρέπει στον ισραηλινό στρατό να κρατάει άτομα για 45 μέρες χωρίς ένταλμα σύλληψης και μετά να τους μεταφέρει στο επίσημο σύστημα φυλακών. Αν επιβιώσουν βέβαια από τα βασανιστήρια και τις ανακρίσεις...


Δ. Μ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου