Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» «Αλληλεγγύη στο νησί της Επανάστασης» - Εκδήλωση στη Διεθνούπολη (ΦΩΤΟ)


 

Εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα με θέμα την «Αλληλεγγύη στο νησί της Επανάστασης» πραγματοποιήθηκε απόψε στη Διεθνούπολη, με κεντρικό ομιλητή τον Άρη Ευαγγελίδη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συζήτηση παραβρέθηκαν και πήραν το λόγο ο Κουβανός πρέσβης στην Αθήνα, Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, ο Σουνιέλ Σόσα Κορδέρο, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών Κούβας - UJC, και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Στο χώρο της Διεθνούπολης γίνεται συλλογή υπογραφών για την άρση της Κούβας από την αμερικανική «μαύρη λίστα» της «τρομοκρατίας».

Πλατιά και ανυποχώρητη η στήριξη του ΚΚΕ

Ο Άρης Ευαγγελίδης αναφέρθηκε στη συνεπή στάση του ΚΚΕ το οποίο εκφράζει ποικιλόμορφα την αλληλεγγύη του στην Κούβα εδώ και δεκαετίες.

Τόνισε πως η διεθνιστική ευθύνη του ΚΚΕ είναι ουσιαστικό ζήτημα. Εξήγησε πως το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του «πλατιά και ανυποχώρητα, καταδικάζοντας χωρίς αστερίσκους» την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, ενώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και παρεμβαίνει από κάθε βήμα, όπως:

  • Με μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις.
  • Με παρεμβάσεις στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο.
  • Με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ στον «Ριζοσπάστη».
  • Με τη δράση των κομμουνιστών στους Συνδέσμους Φιλίας.
  • Με πολύμορφες δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Με προσπάθεια το μήνυμα της αλληλεγγύης στην Κούβα να περνάει στο μαζικό κίνημα, στα Συνδικάτα, στους Φοιτητικούς Συλλόγους, στους Συλλόγους Γυναικών και άλλους μαζικούς φορείς.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι χάρη σε αυτή την πολύμορφη και αποφασιστική στάση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, «πλατιά τμήματα του ελληνικού λαού εκφράζουν τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη τους προς την Κούβα», δεν υιοθετούν τα ψέματα και τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών, ενώ εναντιώνονται στις νέες επιθέσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στη Λατινική Αμερική.

«Το σίγουρο είναι λοιπόν πως στην Ελλάδα, η Κούβα έχει πολλούς φίλους! Εδώ υπάρχει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, ένα μαζικό και μαχητικό εργατικό - λαϊκό κίνημα, που δεν ξεχνούν τη διεθνιστική προσφορά της Κούβας στους λαούς του κόσμου για πάνω από 60 χρόνια, δεν ξεχνούν τις επαναστατικές παρακαταθήκες της Κουβανικής Επανάστασης, του Φιντέλ Κάστρο, του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και των άλλων μεγάλων επαναστατών, δεν θα σταματήσουν ποτέ να αναδεικνύουν τις κατακτήσεις του κουβανικού λαού χάρη στη σοσιαλιστική επανάσταση», ανέφερε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις μεγάλες και σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κούβα όχι μόνο εδώ και δεκαετίες εξαιτίας του αμερικανικού εμπάργκο, αλλά και τα τελευταία χρόνια. Υπενθύμισε ότι σε δύσκολες συνθήκες, η Κούβα αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια με επιτυχία τα προβοκατόρικα σχέδια που ενορχήστρωσαν οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με την αντικουβανική μαφία που δρα στο Μαϊάμι, καθώς και ορισμένες ομάδες που δρουν μέσα στην Κούβα που στηρίζουν ανοιχτά τα σχέδιά τους, με διαδηλώσεις που παρουσιάστηκαν υπερ-φουσκωμένες από τα αστικά ΜΜΕ διεθνώς, με αντικομμουνιστικά και αντεπαναστατικά συνθήματα, που καλούσαν σε ανατροπή της κυβέρνησης.

Τόνισε πως ο κουβανικός λαός έδωσε τη δική του απάντηση, συμμετέχοντας κατά χιλιάδες στις μεγάλες συγκεντρώσεις στις οποίες κάλεσε το ΚΚ Κούβας, δείχνοντας πως στη συντριπτική του πλειοψηφία στηρίζει την Κουβανική Επανάσταση και υπερασπίζεται τις κατακτήσεις του.

Πρόσθεσε πως η σημαντικότερη πρόκληση σήμερα για την Κούβα έρχεται από την κλιμάκωση των μέτρων του βάρβαρου ιμπεριαλιστικού αποκλεισμού των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους. Όπως εξήγησε, πέρα από τα μέτρα του βάρβαρου ιμπεριαλιστικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ εδώ και σχεδόν 65 χρόνια στην Κούβα, τα πρόσθετα 243 μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ και διατήρησε ο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ από τον Γενάρη του 2021 έχουν εντελώς αυθαίρετα και προκλητικά εντάξει την Κούβα στη λεγόμενη λίστα των «κρατών-χορηγών της τρομοκρατίας». Ανέφερε πως δεν πρόκειται μόνον για «επαίσχυντη κατηγορία», αλλά και για «πολύ επικίνδυνη ενέργεια», επειδή ορισμένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών τις τελευταίες δεκαετίες, στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία κ.α. έγιναν στο όνομα όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε την ένταξη της Κούβας στη λίστα και απαίτησε την άμεση διαγραφή της και έκτοτε πήραμε πολλές ακόμα πρωτοβουλίες. Με διαρκείς παρεμβάσεις των βουλευτών και των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, με επιστολή της Κοινοβουλευτικής και της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προς ελληνικό ΥΠΕΞ», ανέφερε.

Αναφερόμενος στον απώτερο στόχο της περαιτέρω σκλήρυνσης της πολιτικής των ΗΠΑ κατά της Κούβας, ο Άρης Ευαγγελίδης εξήγησε πως οι ιμπεριαλιστές κυνικά προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις μεγάλες δυσκολίες που δημιουργούν τα δικά τους μέτρα στον κουβανικό λαό, επειδή νομίζουν πως «έτσι μπορούν να τον βάλουν στο χέρι και να τον στρέψουν ενάντια στην επανάσταση». «Για αυτό ακριβώς έχει μεγάλη σημασία να ενισχυθεί η πολιτική, ηθική και έμπρακτη αλληλεγγύη στον λαό της Κούβας» πρόσθεσε.

Κατέδειξε την κατάρρευση του «αφηγήματος» κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, πως τάχα η εκλογή του «Δημοκρατικού» Τζο Μπάιντεν θα σήμαινε προοδευτική στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. «Στην πραγματικότητα συνέχισαν την ίδια πολιτική ακόμα πιο επιθετικά ενάντια στην Κούβα. Το λέμε αυτό γιατί τώρα το παραμύθι και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού επαναλαμβάνεται με το δίδυμο Τραμπ - Κάμαλα Χάρις. Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται πως το ψευτοδίλημμα ''προόδου'' - συντήρησης εντός των τειχών του συστήματος, έχει μοναδικό σκοπό την εναλλαγή στην αστική διακυβέρνηση και τη διαιώνιση του συστήματος, πως η στρατηγική των αστικών κυβερνήσεων υπαγορεύεται απαρέγκλιτα από τα συμφέροντα των μονοπωλίων, μπροστά στα οποία δεν διστάζουν να διαπράξουν τα μεγαλύτερα εγκλήματα», είπε.

Ανέδειξε ακόμη την «κατάπτυστη» υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, πριν δύο χρόνια, στο αντικουβανικό ψήφισμα που ετοίμασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μαζί με μια χούφτα ακόμα κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής της ελληνικής αστικής τάξης «να δέσουν τη χώρα μας ακόμα πιο σφιχτά στο άρμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

«Η Κούβα όμως έχει στο πλάι της εκατομμύρια εργάτες, απλούς ανθρώπους, τους λαούς όλου του κόσμου. Έχει στο πλάι της το ΚΚΕ και την ΚΝΕ που μαζί με δεκάδες ακόμα Κομμουνιστικά Κόμματα σε όλο τον κόσμο, εκφράζουν ανυποχώρητα και έμπρακτα την αλληλεγγύη τους», ξεκαθάρισε.

Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη

Ο Κουβανός πρέσβης, Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες για την αλληλέγγυα υποστήριξη και τη διαρκή φιλία απέναντι στον κουβανικό λαό και τη σοσιαλιστική του Επανάσταση. Ευχαρίστησε επίσης για την πρόσκληση στην 50ή διοργάνωση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και όσους παραβρέθηκαν στην αποψινή εκδήλωση αλληλεγγύης.

Αναφερόμενος στην εχθρότητα που αντιμετώπισε ο κουβανικός λαός ήδη από τον θρίαμβο της Επανάστασης την 1η Γενάρη του 1959, επισήμανε τις επιθετικές ενέργειες των διαφόρων κυβερνήσεων των ΗΠΑ, που προκαλούν σοβαρές ζημίες «στην καθημερινή ζωή των Κουβανών και σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας».

Τόνισε πως παρά τον αποκλεισμό, η Κούβα έχει επιτύχει πάμπολλα επιτεύγματα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Επιστήμης, της Κοινωνικής Ασφάλισης, του πραγματικού σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ έχει επιδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της σε πολλές χώρες του κόσμου. «Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε και θα νικήσουμε τον αποκλεισμό. Θα εξακολουθήσουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους λαούς του κόσμου», υπογράμμισε.

Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη από τη νεολαία της Κούβας

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών Κούβας, Σουνιέλ Σόσα Κορδέρο, αναφέρθηκε στις ΗΠΑ που χρηματοδοτούν, όπως τόνισε, τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη.

«Τα μαρτύρια του Παλαιστινιακού λαού, τα πάνω από 60 χρόνια του άδικου αποκλεισμού κατά του κουβανικού λαού, η συμπερίληψη της Κούβας στον παραπλανητικό κατάλογο χωρών που δήθεν υποθάλπουν την τρομοκρατία, οι απέλπιδες απόπειρες να αποσταθεροποιηθεί η συνταγματική νομιμότητα στις χώρες μας, μεταξύ άλλων, αποτελούν σαφή, αδιάσειστα παραδείγματα του αμείλικτου, εγκληματικού χαρακτήρα του ιμπεριαλισμού» τόνισε.

Η ΕΕ πρωτοστατεί στις πιέσεις απέναντι στην Κούβα

Κλείνοντας την εκδήλωση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος τόνισε πως το 50ό Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι ορόσημο «για την ένταση της διεθνούς αλληλεγγύης προς το λαό της Κούβας», με ποικίλες  παρεμβάσεις και με συλλογή υπογραφών, ώστε να βγει το Νησί της Επανάστασης από τη μαύρη λίστα των ΗΠΑ, των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Εξήγησε πως η ΕΕ αξιοποιεί το αμερικανικό εμπάργκο για να κλιμακώσει την πίεση με απώτερο στόχο να διεισδύσουν στο Νησί της Επανάστασης ευρωενωσιακοί όμιλοι, επιστρατεύοντας παράλληλα μία «βιομηχανία ψηφισμάτων» με πρόσχημα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά που η ίδια η ΕΕ καταπατά συστηματικά, περιορίζει ή απαξιώνει.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Κούβας, όπως η έκδοση ψηφισμάτων σε ορισμένα από τα οποία εξυμνείται ο Χοσέ Ντανιέλ Γκαρσία, ένας αντεπαναστάτης με ποινικό μητρώο, ηγέτης μίας προβοκατόρικης οργάνωσης που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ. «Αυτόν η ΕΕ προωθεί και τιμά», είπε,  επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ αποκάλυψε τον βρώμικο ρόλο του μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και στον ελληνικό λαό ο οποίος κλιμακώνει την αλληλεγγύη του στην Κούβα!

«Το δίκαιο το έχουν οι λαοί που παλεύουν για τα δικαιώματά τους, όπως ο λαός της Κούβας. Απαιτούμε τώρα να αρθούν όλες οι κυρώσεις και να βγει η Κούβα από την απαράδεκτη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία» κατέληξε, καλώντας το ακροατήριο να προσθέσει την υπογραφή του στο κείμενο που ζητά την άρση της Κούβας από την αμερικανική «μαύρη λίστα» της «τρομοκρατίας».

 






902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου