Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Ραντεβού στη μεγάλη κόκκινη γιορτή μας!

 

«Tεράστιο συμβάν. Αμεση ανταπόκριση στην κατάσβεση. Μόνο ελάχιστοι και διαχειρίσιμοι τραυματισμοί. Πίσω από τα θαύματα κρύβονται πάντα οι θαυματοποιοί. Και αυτοί είναι οι εργαζόμενοι στην "Μότορ Οϊλ". Είμαστε καλά και προχωράμε. Eυχαριστούμε το πυροσβεστικό σώμα και τους συναδέλφους από τα ΕΛΠΕ. Πρώτα η ασφάλεια».

Με αυτό το ...τηλεγράφημα απευθύνεται η διοίκηση του διυλιστηρίου στους εργαζόμενους, την επομένη του σοβαρού ατυχήματος στους Αγίους Θεοδώρους, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τραγωδία. Πάντως είναι ειλικρινής: Από ...«θαύμα» γλίτωσαν οι εργαζόμενοι. Μέχρι την επόμενη φορά...

* * *

Δυστυχώς, το «θαύμα» δεν είχε την ίδια επιτυχία το 2020, όταν είχαμε νεκρό στις ίδιες εγκαταστάσεις. Ούτε το 2015, όταν στα ΕΛΠΕ λαμπάδιασαν έξι εργάτες και οι τέσσερις δεν ξαναπήγαν σπίτι τους...

Τι να σου κάνουν όμως και οι «θαυματοποιοί»; Οταν το μεροκάματο βγαίνει σε αρένες θανάτου... Οταν ο χρόνος πιέζει να τελειώσει η συντήρηση, επειδή είναι (χαμένο) χρήμα... Οταν εκατοντάδες εργολαβικοί δουλεύουν σε συνθήκες μεγάλης επικινδυνότητας, χωρίς την αναγκαία εξοικείωση με τον χώρο, ή και ανειδίκευτοι...

* * *

Οπότε, «θαύμα» που δεν θρηνήσαμε νεκρό. «Θαύμα» που δεν έγινε Κούγκι και όλη η ανατολική Κορινθία και η Δυτική Αττική από ένα Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης.

«Θαύμα» όμως και τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων, με θαυματοποιούς την πολιτική της σημερινής και όλων των κυβερνήσεων... Θυμίζει μάλιστα τον γάμο στην Κανά: Με την «ευλογία» των νόμων που εκτοξεύουν την εκμετάλλευση, μετατρέπουν τη δουλειά μερικών χιλιάδων εργαζομένων σε κέρδη δισ. ευρώ για τους μετόχους. Αλληλούια...

* * *

Νέες δόξες για την περίφημη ...αλληλεγγύη και τις «ελευθερίες» της ΕΕ. Η αστική τάξη στη Γερμανία, μπροστά στην οικονομική ύφεση, ρίχνει σύρμα «να κλείσει η κάνουλα» των μεταναστευτικών ροών και δείχνει με το δάχτυλο τους «ξένους» ως την αιτία όλων των προβλημάτων!

Κοκορεύεται μάλιστα η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση πως αν δεν το κάνει αυτή, που είναι ταγμένη στα δύσκολα για το σύστημα, ποιος θα το κάνει; Η ακροδεξιά; Σιγά μην της πάρει την μπουκιά από το στόμα...

* * *

Μετά τα «φιλελεύθερα» που μας φλόμωσαν, για «ελευθερία κίνησης», «Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα», «ζώνη Σένγκεν» κ.τ.λ., αποκαλύπτεται τώρα ξανά πως οι «ελευθερίες» στην ΕΕ είναι η άλλη όψη των συμφερόντων του κεφαλαίου. Κι όταν φυσήξει αλλιώς, ξεκινάνε οι ...έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας.

Πώς να μην αγανακτούν οι ορκισμένοι εχθροί του «απομονωτισμού»; Αυτοί που ωρύονται ότι άμα χάσεις το τρένο της «μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας», θα γυρίσεις στις ...μπάρες, στα διαβατήρια και στους ελέγχους; Α πα, πα...

* * *

Ανάμεσα στην καρεκλομαχία εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ακούγεται και καμιά αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ φτιάχτηκε για να εφαρμόσει το δόγμα Ανιέλι. Ο,τι δεν μπορεί να κάνει η δεξιά, το κάνει η «αριστερά». Δεν μπορούσε να περάσει το 3ο μνημόνιο ο Σαμαράς και το έκανε ο Τσίπρας, είπε φόρα - παρτίδα ο υποψήφιος πρόεδρος Απ. Γκλέτσος. Το διευκρίνισε βέβαια ότι ήταν μια ...«πατριωτική κίνηση».

Ετσι εξηγείται και η πρεμούρα του συστήματος να συγκροτήσει πόλο εναλλακτικής διακυβέρνησης με πυρήνα τη σοσιαλδημοκρατία.

Η αστική τάξη έχει ακόμα πολλά ...«πατριωτικά καθήκοντα» να διαχειριστεί: Πολεμική προετοιμασία, σημάδια νέας κρίσης, ευρωατλαντικές διευθετήσεις σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, «πράσινη μετάβαση» με σειρά νέων αντιλαϊκών πακέτων και πολλά άλλα. Οπότε, από μωρό κι από ...Γκλέτσο μαθαίνεις την αλήθεια.

* * *

Σε ...καλό δρόμο τα σχολεία, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι θα εφοδιαστούν με «ερμάρια» για να αφήνουν οι μαθητές τα κινητά τους. Μπορεί να μην έχουν δασκάλους και καθηγητές, μπορεί τα λουκέτα σε τμήματα να πέφτουν βροχή, μπορεί οι σοβάδες να προσγειώνονται στα κεφάλια μαθητών, αλλά τουλάχιστον το κινητό θα είναι ...σιγουρεμένο στο ερμάριο!!!

Να τα προορίζει άραγε η κυβέρνηση και για άλλες χρήσεις; Γιατί τώρα με τις συγχωνεύσεις για την «εξοικονόμηση δαπάνης», οι τάξεις - σαρδελοκούτια μοιάζουν όλο και περισσότερο με ...ερμάρια.

* * *

Από την περασμένη Τετάρτη, η «κόκκινη πολιτεία» στο Πάρκο Τρίτση ακτινοβολεί ελπίδα, πείσμα και επαναστατική βεβαιότητα ότι τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα. Κι αυτό δεν πατάει στον αέρα! Γιατί υπάρχει το ΚΚΕ που ανοίγει τον δρόμο, με την πρωτοπόρα ανατρεπτική πολιτική και το Πρόγραμμά του. Με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στην ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στην οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας.

Σήμερα Σάββατο η γιορτή μας κορυφώνεται με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση. Ραντεβού λοιπόν το βράδυ στο ιστορικό, μοναδικό 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»!

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου