Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Λόγος απόλυσης η καταδίκη των εγκλημάτων του Ισραήλ!

 

Πηγή φωτο: https://theintercept-com.

Η εβραϊκής καταγωγής Μάουρα Φινκελστάιν είναι η πρώτη μόνιμη καθηγήτρια αμερικανικού πανεπιστημίου η οποία απολύθηκε από τη δουλειά της επειδή υποστηρίζει τον Παλαιστινιακό λαό. Η Φινκελστάιν, που αποκάλυψε την υπόθεσή της σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα «The Intercept», ήταν καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο κολέγιο Μούλενμπεργκ, ένα μικρό ίδρυμα ανθρωπιστικών επιστημών στην Πενσιλβάνια.

Η απόλυσή της είναι αποτέλεσμα της τεράστιας επιχείρησης τρομοκράτησης όσων εκφράζουν την καταδίκη τους στα εγκλήματα του Ισραήλ και την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό. Μια επιχείρηση που ειδικά στις ΗΠΑ εστιάζει στη νεολαία και στα πανεπιστήμια, με μεθόδους βγαλμένες από τα συρτάρια της εποχής του μακαρθισμού, ενώ οξύνεται και η κρατική καταστολή των κινητοποιήσεων.

Εκατοντάδες είναι οι φοιτητές στις ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν σοβαρές πειθαρχικές συνέπειες για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό τους τελευταίους 11 μήνες. Παράλληλα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις καθηγητών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και έχουν υποβληθεί σε έρευνα επειδή άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση του Ισραήλ, ακόμα και για δηλώσεις που έκαναν εκτός των αιθουσών διδασκαλίας. Αγνωστος είναι ο ακριβής αριθμός μη μόνιμων ερευνητών και διδασκόντων που έχασαν τις δουλειές τους, καθώς τα - κατά πλειοψηφία ιδιωτικά - πανεπιστήμια των ΗΠΑ λειτουργούν κυρίως με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και αντίστοιχου είδους συμβόλαια με το προσωπικό τους.

* * *

Ως «αποδεικτικό στοιχείο» σε βάρος της Φινκελστάιν αξιοποιήθηκε η αναπαραγωγή από την ίδια, τον περασμένο Γενάρη, μιας ανάρτησης του Παλαιστίνιου ποιητή και συγγραφέα Remi Kanazi. Την προηγούμενη μέρα είχε δεχτεί τηλεφώνημα από προϊστάμενο του κολεγίου, ο οποίος την ενημέρωσε για μια έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Παιδείας σε βάρος της. Μια βδομάδα αργότερα η Φινκελστάιν τέθηκε σε διοικητική άδεια. «Αποκλείστηκα από τα μαθήματα, από τον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μου στο Μούλενμπεργκ και μου απαγορεύτηκε να διδάσκω για το υπόλοιπο του εξαμήνου», δήλωσε στη συνέντευξή της.

Στη συνέχεια η διοίκηση του κολεγίου προσέλαβε μια συμβουλευτική εταιρεία που ειδικεύεται στην ασφάλεια πανεπιστημίων, προκειμένου να ερευνήσει την υπόθεση. Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλη και κατέληξε στο «συμπέρασμα» ότι η αναδημοσίευση της ανάρτησης από την Φινκελστάιν «παραβίασε την πολιτική ίσων ευκαιριών και μη διακρίσεων του κολεγίου». Το πόρισμα εστάλη σε μια επιτροπή υπαλλήλων και καθηγητών του κολεγίου, που «γνωμοδότησε» υπέρ της απόλυσής της. Οπως και έγινε.

* * *

Η μακαρθικού τύπου κρατική εκστρατεία συντονίστηκε με ανώνυμους απόφοιτους και δωρητές του ιδρύματος, που εξαπέλυσαν διαδικτυακή σταυροφορία εναντίον της. Στα τέλη Οκτώβρη, χιλιάδες ανώνυμα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημιουργήθηκαν από bots έφταναν κάθε λεπτό και για πάνω από 24 ώρες στους διοικητικούς υπαλλήλους του κολεγίου, καθώς και σε τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και πολιτικούς, απαιτώντας την απομάκρυνση της καθηγήτριας, την οποία κατηγορούσαν για «μίσος κατά των Εβραίων». Παράλληλα, στα τέλη Οκτώβρη μια διαδικτυακή συλλογή υπογραφών ζητούσε την απόλυσή της, κατηγορώντας την για «ρητορική υπέρ της Χαμάς».

Στη συλλογή υπογραφών περιλαμβάνονταν «αποδείξεις» όπως ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε η καθηγήτρια στους φοιτητές, στο προσωπικό και στο διδακτικό προσωπικό του Μούλενμπεργκ στις 10 Οκτώβρη, όπου χαρακτήριζε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου «καταστροφικές» και στη συνέχεια αναφερόταν στις «αεροπορικές επιδρομές πρωτοφανούς έντασης» του Ισραήλ στη Γάζα, σημειώνοντας ότι «οι πράξεις εκδίκησης του Ισραήλ θα οδηγήσουν πιθανότατα στον απόλυτο αφανισμό των Παλαιστινίων». Στα ηλεκτρονικά μηνύματα επισυνάπτονταν επίσης αναρτήσεις της Φινκελστάιν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου κατήγγειλε το Ισραήλ ως δύναμη κατοχής και για γενοκτονία.

* * *

«Οι προφανείς παραβιάσεις της ακαδημαϊκής ελευθερίας είναι κραυγαλέες», δήλωσε στέλεχος της Αμερικανικής Ενωσης Καθηγητών Πανεπιστημίου, οργάνωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των καθηγητών και την ακαδημαϊκή ελευθερία, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση απόλυσης μόνιμου καθηγητή με «αποδείξεις» κυρίως αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι «ελευθερίες» στη δικτατορία του κεφαλαίου, ειδικά στις ΗΠΑ, όπου η πρωτοκαθεδρία τους στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα αμφισβητείται ανοιχτά και πυροδοτεί την ένταση των ανταγωνισμών μέσα και έξω από τη χώρα, φτάνουν μέχρι εκεί που δεν «διαταράσσονται» τα στρατηγικά συμφέροντα της αστικής τάξης και των συμμάχων της. Και μόνο το γεγονός εξάλλου ότι ως «πειστήρια» για την απόλυση χρησιμοποιούνται αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δείχνει πόσο «λόγια του αέρα» είναι η «ελευθερία» και η «δημοκρατία» που «θωρακίζουν» τάχα αυτά τα Μέσα, όντας στην ιδιοκτησία μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και υπό τον έλεγχο κρατικών και άλλων υπηρεσιών...


Δ. Μ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου