Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Η κυβέρνηση νομοθετεί την απευθείας υπαγωγή Ελλήνων στρατιωτικών στον στρατό των ΗΠΑ (VIDEO)

 

 
 

Τη συνέχεια που δίνει η κυβέρνηση στην περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή, όπου γινόταν συζήτηση σχετικά με την κύρωση δύο Μνημονίων Συνεργασίας με τις ΗΠΑ που αφορούν την τοποθέτηση προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αμερικανικό στρατό.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι με τα δύο αυτά μνημόνια οι Έλληνες στρατιωτικοί θα μπορούν να υπάγονται στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ και να τοποθετούνται σε στρατιωτικά οργανογράμματα αυτής της χώρας. «Αυτό πραγματικά δεν έχει ξαναγίνει ποτέ», τόνισε και συμπλήρωσε πως αυτό το ομολογεί και η ίδια η κυβέρνηση, λέγοντας «ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αντίστοιχο νομικό πλαίσιο άρα το δημιουργούμε».

Σε άλλο σημείο, μάλιστα, της τοποθέτησής του, σημείωσε πως η κυβέρνηση με αυτά τα δύο μνημόνια κάνει πράξη τα λόγια «Ιδού ο στρατός σας» που είχε πει το 1948 ο Έλληνας πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος στον Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλιτ στα χρόνια της τρίχρονης εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. 

Στάθηκε, ακόμα, στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι με τα μνημόνια «το στρατιωτικό προσωπικό αποκτάει ικανότητες και γνώσεις πολυεθνικής διαλειτουργικότητας», τονίζοντας ότι αυτά τα πλεονεκτήματα δεν έχουν σχέση με την ασφάλεια του ελληνικού λαού.

Ο Ν. Παπαναστάσης εξήγησε ότι με τα δύο αυτά μνημόνια, η κυβέρνηση «κρύβει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τη στήριξη των επεμβάσεών του όπου γης, κυρίως με τις ταχυκίνητες μονάδες και όχι μόνο. Συγκαλύπτει πίσω από όλα αυτά τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει πρόθυμα στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας που εξειδικεύεται με τις διάφορες φάσεις του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας. Κρύβει επίσης ότι νομοθετεί και τη διοικητική εξάρτηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων με τις πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών».

Υπογράμμισε ότι το περιεχόμενο των μνημονίων απογειώνει την εμπλοκή της χώρας, υπενθυμίζοντας σε αυτό το σημείο, το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει σε ευρωατλαντικές αποστολές από τη Μαύρη μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα και ταυτόχρονα προωθεί διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο για τη θωράκιση του αμερικανοΝΑΤΟϊκού στρατοπέδου. «Οι προβλέψεις και των δύο σημερινών μνημονίων είναι το κερασάκι στην τούρτα της υποταγής στα αμερικανικά κελεύσματα των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης», είπε.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου