Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Της ΕΕ «κράτος δικαίου» ή δικτατορία του κεφαλαίου;


Η εγχώρια σοσιαλδημοκρατία, μέσα στην απέλπιδα προσπάθεια να εμφανίσει διαφορές και να πάρει αποστάσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ, πασχίζει να αποκρύψει ότι ακολουθούν από κοινού την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ.

Γι' αυτό ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ όσο και ΝΕΑΡ περιγράφουν με κάθε ευκαιρία μια ειδυλλιακή κατάσταση στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ, την οποία υπόσχονται ότι θα φέρουν και στην Ελλάδα αν γίνουν χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Σερβίρουν λοιπόν το παραμύθι ότι δήθεν σε όλη την ΕΕ ισχύει το λεγόμενο «κράτος δικαίου», εκτός από την Ελλάδα, εξαιτίας της αντιλαϊκής διαχείρισης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στο δε πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου «για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα» (στο εξής «ψήφισμα») ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑΡ εμφανίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ ως δήθεν μια εξαίρεση από αυτή της ΕΕ ξεπλένοντας προκλητικά την τελευταία. Ευαγγελίζονται ότι θα αποκαταστήσουν τάχα το κράτος δικαίου και θα αμβλύνουν έτσι τις κοινωνικές ανισότητες.

Για κακή τους όμως τύχη το παραμύθι τους αποκαλύπτεται ακόμα και σε επίπεδο διακηρύξεων, με τον επίσημο ορισμό της που δίνει η ίδια η ΕΕ για το λεγόμενο «κράτος δικαίου» της, ομολογώντας ότι αυτό «καθορίζει τις συνθήκες για την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς» και «συμβάλλει στην ενίσχυση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, της οικονομικής ανάπτυξης...» με το μάτι στραμμένο στην καπιταλιστική αγορά και την κερδοφορία των ομίλων.

Επιλεκτικές παραλείψεις

Βέβαια η κριτική του «ψηφίσματος» στην πολιτική της ΝΔ είναι σκοπίμως επιλεκτική...

Καθόλου συμπτωματικό δεν είναι ότι από το «ψήφισμα» απουσιάζει κάθε αναφορά στον πόλεμο και την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης. Γιατί το απαύγασμα των «αρχών κράτους δικαίου» της ΕΕ είναι η κατοχή της Παλαιστίνης να προβάλλεται ως «δικαίωμα αυτοάμυνας» του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ για να σφαγιάζει αυτό πάνω από 30.000 Παλαιστίνιους.

Είναι το να δίνει η ΕΕ μαζί και οι κυβερνήσεις όπως της Ελλάδας πάνω από 50 δισ. στον Ζελένσκι και πολλαπλάσια δισ. στα κανόνια του για το ιμπεριαλιστικό μακελειό ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ κόντρα στην καπιταλιστική Ρωσία. Να δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ φρεγάτες, όπλα, πυρομαχικά όπλα για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια από την Ουκρανία, ενώ την ίδια στιγμή «να μην υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια» για τις λαϊκές ανάγκες που καταπνίγονται. Κι όποιος ευρωβουλευτής αποκλίνει από την ευρωενωσιακή γραμμή στήριξης της αστικής τάξης της Ουκρανίας, να αντιμετωπίζει πλέον έως και διώξεις με «κατηγορίες περί κατασκοπείας...».

Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι οι ευρωβουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑΡ, που πρωτοστάτησαν στην υποστήριξη του «ψηφίσματος», δεν έχουν αφήσει ψήφισμα για ψήφισμα πολεμικής εμπλοκής και κλιμάκωσης που να μην το έχουν ψηφίσει.

Από τα πυρά του «ψηφίσματος» ως διά μαγείας... γλίτωσαν και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι - εκτρώματα της ΝΔ, βλ. νόμος Χατζηδάκη ή ο νόμος Γεωργιάδη. Προφανώς γιατί το «κράτος δικαίου» της ΕΕ δουλεύει «ρολόι» ...όταν καταργούνται στην Ελλάδα το 8ωρο, οι υπερωρίες, η κυριακάτικη αργία επιβάλλοντας 13 ώρες δουλειά. Πώς να επικρίνουν την κυβέρνηση κόμματα - υποστηρικτές του «ψηφίσματος», αφού ψήφισαν το μεγάλο μέρος των διατάξεων αυτών των εκτρωμάτων (50% - 70% των άρθρων) γιατί ενσωμάτωναν Οδηγίες της ΕΕ...

Να θυμίσουμε ακόμα ότι πρόκειται για αντεργατικές κατευθύνσεις σαν αυτές που υποστηρίζει η Κομισιόν απαντώντας π.χ. σε ερωτήσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, όπως ότι «δεν αναγνωρίζει δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά», ενώ τα προγράμματα απασχόλησής της «δεν έχουν σκοπό να διασφαλίσουν μια μακροχρόνια σύμβαση εργασίας».

Το «κράτος δικαίου» της ΕΕ εξίσου ...ξεχειλίζει από δικαιοσύνη και στις κατευθύνσεις της για την ακρίβεια, όπου σε πρόσφατη σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου ομολογείται: «Δίκαιη τιμή των προϊόντων δεν είναι η χαμηλότερη δυνατή τιμή για τον καταναλωτή, αλλά μια τιμή που συνιστά δίκαιη αμοιβή για όλα τα μέρη στην αλυσίδα εφοδιασμού», δηλαδή τους αγροτοβιομηχάνους και τους σουπερμαρκετάδες.

Ποιο άρθρο 16;

Το «ψήφισμα» δεν απασχόλησε ούτε η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων από την κυβέρνηση της ΝΔ μέσα από την καταπάτηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Πώς θα ήταν όμως δυνατό να υπάρχει τέτοια αναφορά, από τη στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ μόνο και μόνο προσχηματικά διαφωνούν με ορισμένους όρους δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, με βουλευτές τους να δηλώνουν τη στήριξή τους σε δίδακτρα, ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, έως και τον ίδιο τον νόμο πλέον.

Κι αν επικαλεστεί κάποιος ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν συμπεριλήφθηκαν στο «ψήφισμα» γιατί δεν είχε προλάβει να ψηφιστεί ακόμα, χρειάζεται να του υπενθυμίσουμε ότι το αντίστοιχο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών χαιρετίστηκε από το «ψήφισμα» πριν καν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΕΑΡ σηκώσουν τα χέρια στην ελληνική Βουλή και ψηφίσουν απονέμοντας εύσημα προοδευτικότητας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Ναι, αλλά δεν εφαρμόζονται...»

Ισχυρίζονται επίσης οι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑΡ (κι αν ήταν κι η ΝΔ στην αντιπολίτευση, τα ίδια βεβαίως θα έλεγε) «ναι υπάρχουν οι καλοί νόμοι, το δίκαιο και πρακτικές της ΕΕ, αλλά εδώ στην Ελλάδα μόνο δεν εφαρμόζονται».

Υποδύονται πως δεν ξέρουν ότι αν δεν εφαρμόζεται κάποια Οδηγία ή κανονισμός της ΕΕ, τότε κινούνται οι διαδικασίες επί παραβάσει με τα γνωστά ημερήσια πρόστιμα μη συμμόρφωσης.

Η περίπτωση που έχουν κάνει «σημαία» τους αυτά τα κόμματα είναι αυτή για τη γνωστή σύμβαση 717 για τον σιδηρόδρομο, που αφορά την εγκατάσταση ενός στοιχειώδους συστήματος τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης με αυτόματο σύστημα πέδησης συρμών, το ETCS. Η επί παραβάσει διαδικασία όμως για την 717 δεν αφορά το γιατί καθυστέρησαν οι απανωτές συμβάσεις και οδηγηθήκαμε στο έγκλημα των Τεμπών.

Αντίθετα, σχετίζεται με το αν έπρεπε να γίνουν οι παρατάσεις της σύμβασης με τον ίδιο ανάδοχο ή αυτός να κηρυχθεί έκπτωτος προκειμένου να επωφεληθούν άλλοι ανταγωνιστές όμιλοι. Ενα ξεκαθάρισμα λογαριασμών λοιπόν ανάμεσα στους ανταγωνιζόμενους ομίλους - αναδόχους συνιστά η παρέμβαση της Κομισιόν, ανταγωνισμούς που πλήρωσαν πάνω από όλα με το αίμα τους 57 άνθρωποι.

Στη μοναδική έκθεση για τους σιδηροδρόμους που εγκρίθηκε μετά το έγκλημα των Τεμπών από την Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου, όχι μόνο δεν υπάρχει ούτε για τα προσχήματα η αναφορά στο έγκλημα των Τεμπών, αλλά απουσιάζει ακόμα κι η απλή αναφορά στην έννοια «ασφάλεια». Στόχος τους αντίθετα είναι η αύξηση της χωρητικότητας, δηλαδή γεμάτα τρένα από επιβάτες και εμπορεύματα, όχι αναξιοποίητες γραμμές και αύξηση της ταχύτητας. Ολα για το κέρδος.

Σε όσους απευθύνουν δε καλέσματα να «μοιάσουμε στην ΕΕ» και στα άλλα κράτη - μέλη της, αρκεί και μόνο το στοιχείο ότι μόλις το 2022 καταγράφηκαν στους σιδηροδρόμους της Γερμανίας 230 αστοχίες υποδομής και τεχνικά προβλήματα ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ! Με λίγα λόγια «πάμε κι όπου βγει», καθώς σήμερα στο πλήρες δίκτυο σιδηροδρόμων της ΕΕ μόλις ένα 7% καλύπτεται από το πλήρες σύστημα τηλεδιοίκησης ERTMS, το οποίο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί, αν κι εφόσον, μετά το 2050.

Το μαύρο άσπρο

Με σταθερή επιδίωξή τους να εμφανίσουν την ΕΕ «αθώα περιστερά» και υπόδειγμα, κάνουν κυριολεκτικά το μαύρο άσπρο. Την εμφανίζουν:

- «προστάτη κατά των υποκλοπών», όταν ζει και βασιλεύει όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο Κανονισμός 821/21 της ΕΕ, που έχει καθιερώσει και με τον νόμο ολόκληρη αγορά κατασκοπευτικών λογισμικών με καταγεγραμμένα σκάνδαλα σε τουλάχιστον 7 κράτη - μέλη της.

-«φρουρό των προσωπικών δεδομένων», όταν ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της ΕΕ νομιμοποιεί τη συλλογή, επεξεργασία και αγοραπωλησία προσωπικών δεδομένων από ομίλους και κρατικές υπηρεσίες, οδηγώντας σε περιπτώσεις όπως αυτή της ευρωβουλευτή της ΝΔ Ασημακοπούλου, με μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ), κι αποκαλύπτοντας πάνω απ' όλα τους επικίνδυνους δρόμους που άνοιξε η επιστολική ψήφος.

- «υπερασπιστή των δημοσιογράφων», όταν η «Οδηγία ενάντια σε στρατηγικές αγωγές σε βάρος τους» (SLAPPs) αφήνει στο απυρόβλητο αγωγές από όμιλο ή ιδιώτη της ίδιας χώρας, όπως και για αντίστοιχες μηνύσεις και ποινικές διαδικασίες σε βάρος τους, οι οποίες εξαιρούνται ρητά από την εν λόγω Οδηγία και αποτελούν την πλειοψηφία των περιπτώσεων διώξεων σε βάρος δημοσιογράφων.

- «κήρυκα της διαφάνειας», όταν τα λόμπι λύνουν, δένουν κι εξαγοράζουν στο Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Κομισιόν, ενώ τα μονοπώλια πλέον δεν θα ελέγχονται καν από τους ανεπαρκείς και προσχηματικούς κρατικούς ελέγχους, αλλά θα συντάσσουν εκθέσεις ...αυτοελέγχου, καταγγέλλοντας τα ίδια τον εαυτό τους για παρανομίες (η λεγόμενη «δέουσα επιμέλεια» της ΕΕ). Πρόκειται κυριολεκτικά για εμπαιγμό.

Στο «κράτος δικαίου» της ΕΕ και των υποστηρικτών της οι απεργίες και οι διαδηλώσεις καταστέλλονται «αρκεί να μην χρησιμοποιείται δυσανάλογη βία», η συνδικαλιστική δράση και η απεργία περιστέλλονται, κυριαρχεί η εργοδοτική τρομοκρατία.

Σε Ερώτηση μάλιστα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ η Κομισιόν χαρακτήριζε βανδαλισμούς τον αγώνα ενάντια στους ΧΥΤΑ, μιας και προφανώς «κράτος δικαίου» για την ΕΕ είναι να δέχεται ο λαός να πνίγεται στο σκουπίδι και να εισπνέει καρκίνο για τα κέρδη των ομίλων της καύσης και της ανακύκλωσης, που με το γράμμα του «πράσινου» ευρωενωσιακού νόμου θησαυρίζουν.

Είναι η ίδια η Κομισιόν που σε άλλη απάντηση σε Ερώτηση του ΚΚΕ έδειχνε μια ακόμα εκδοχή του «κράτους δικαίου» της, αυτήν τη φορά απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις διώξεις, τις επαναπροωθήσεις κ.ά., αναφέροντας ότι «οι φραγμοί στα εξωτερικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων των πλωτών, δεν αντιβαίνουν στο δίκαιο της ΕΕ». Ενώ για τα κάτεργα της Μανωλάδας παρέπεμπε τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στα «ελάχιστα πρότυπα εργατικού δικαίου» της.

Αλλά και για τους πλειστηριασμούς η ΕΕ ομολογεί κυνικά, σε μια ακόμα απάντηση σε Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, ότι:

«Το καθεστώς πώλησης και επανεκμίσθωσης είναι πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών σε σύγκριση με την αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, η οποία στο παρελθόν επηρέασε αρνητικά τη συνολική διαθεσιμότητα και το συνολικό κόστος της πίστωσης στην Ελλάδα». Δηλαδή παράδοση των σπιτιών στα funds και η εργατική - λαϊκή οικογένεια νοικάρισσα στο σπίτι της είναι το «κράτος δικαίου» της ΕΕ.

Τους διαψεύδουν οι λαοί...

Το μεγάλο πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζουν όσοι επιχειρούν να εξωραΐσουν την ΕΕ και την κατάσταση στις άλλες χώρες της, είναι ότι τους ...διαψεύδουν οι αγώνες των λαών στην Ευρώπη. Οι μεγαλύτερες απεργίες και κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, που γίνονται όλο αυτό το διάστημα σε χώρες ατμομηχανές της ΕΕ όπως Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία με πρωταγωνιστές εργαζόμενους, αγρότες, νεολαία, και προφανώς δεν έγιναν για να επευφημήσουν το «κράτος δικαίου» της, ούτε και για να επιδείξουν την ...καλοπέρασή τους.

Οι δε αγρότες πόσο πιο ξεκάθαρα να το δηλώσουν από τις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν μπροστά από τα κτίρια της ΕΕ, το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, δείχνοντας με τεντωμένο δάκτυλο τον υπεύθυνο, την ΚΑΠ και την ίδια την ΕΕ, γιατί κι εδώ στη χώρα μας αυτή και οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνοι που οι βιοπαλαιστές αγρότες ξεκληρίζονται για να θησαυρίζουν οι αγροτοβιομήχανοι.

Καθόλου τυχαία στο «ψήφισμα» περί «κράτους δικαίου» δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε αυτές τις κινητοποιήσεις, οι οποίες αντιμετώπισαν και την καταστολή της κυβέρνησης της ΝΔ. Οχι τυχαία οι ίδιες δυνάμεις στηρίζουν την απαξιωμένη ΓΣΕΕ που πολέμησε τη μεγάλη πανελλαδική απεργία 37 Εργατικών Κέντρων, 22 Ομοσπονδιών και εκατοντάδων σωματείων.

Αυτή την άδικη και αντιλαϊκή νομοθεσία την ψηφίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο με μεγάλες πλειοψηφίες όλα τα αστικά κόμματα. Σε κάθε χώρα της ΕΕ, είτε κυβερνά ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας ή ο Μακρόν κι ο Σολτς, τη συνδιαμορφώνουν όλες οι κυβερνήσεις, φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές, με ή χωρίς δήθεν αριστερούς ή ακροδεξιούς εταίρους. Γι' αυτό και η «ανησυχία» τους περί ανόδου της ακροδεξιάς είναι υποκριτική, όταν όλοι τους είναι συνένοχοι μαζί με την ΕΕ και το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν.

Δεν είναι λοιπόν «υπερασπιστής δικαίου» η ΕΕ, αλλά η ίδια η δικτατορία του κεφαλαίου, και η διέξοδος βρίσκεται στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης που θα δώσει φωνή στη λαϊκή δυσαρέσκεια και σε όσους εναντιώνονται στην αντιλαϊκή πολιτική, με προοπτική την αποδέσμευση από τις αλυσίδες της ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, φωτίζοντας την πραγματική διέξοδο για τα λαϊκά συμφέροντα, τον σοσιαλισμό.

Για να ανατραπεί όχι μόνο το σημερινό αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, αλλά και το ίδιο σύστημα που αυτό υπηρετεί. Με ισχυρό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, το πανευρωπαϊκό μήνυμα ότι οι λαοί βγαίνουν στην αντεπίθεση θα δοθεί γνήσια και με σαφήνεια.


Του
Κώστα ΠΑΠΑΔΑΚΗ*
*Ο Κ. Παπαδάκης είναι μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου