Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Κερδισμένοι και χαμένοι...


«Κάποιοι θα κερδίσουν, κάποιοι θα χάσουν»...Μέσα σε έξι λέξεις, μιλώντας χτες στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, περιέγραψε όχι μόνο το νέο πακέτο μόνιμων αντιλαϊκών μέτρων που φέρνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο, αλλά συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων για λογαριασμό του κεφαλαίου, με κρίση ή χωρίς κρίση.
Πραγματικά, και με τα νέα βάρβαρα μέτρα κάποιοι θα κερδίσουν και κάποιοι θα χάσουν. Μόνο που ο υπουργός παρέλειψε να αναφέρει το ακόμα πιο σημαντικό: Ποιοι είναι οι μεν και ποιοι είναι οι δε...

... μέχρι να το τουμπάρουμε
 
Οσο και να προσπαθεί να το κουκουλώσει η κυβέρνηση, χαμένοι θα είναι οι ίδιοι που είναι χαμένοι όλα αυτά τα χρόνια: Οι εργαζόμενοι και ο λαός που με τη νέα μείωση του αφορολόγητου θα βιώσουν ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα του εισοδήματός τους, των μισθών και των συντάξεών τους. Οι συνταξιούχοι που με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» θα δουν τις συντάξεις τους να πετσοκόβονται για άλλη μια φορά.

 
Ενώ, από την άλλη, κερδισμένοι θα είναι ακριβώς αυτοί που ζητάνε επίμονα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα: Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια, που θέλουν να μειώσουν έως και να καταργήσουν το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης γι' αυτούς και το κράτος τους, που θέλουν να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία από τα χαράτσια που φορτώνεται ο λαός προκειμένου να μπορούν να διασφαλιστούν εδώ και τώρα - όπως επανέλαβε χαρακτηριστικά χτες και ο ΣΕΒ - νέες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο.

Γι' αυτό και χωρίς καμιά αναμονή για «αντισταθμιστικά μέτρα», «παράλληλα προγράμματα», «δίκαιη ανάπτυξη» κ.ο.κ., οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους: Γιατί η μόνη περίπτωση να είναι αυτοί οι κερδισμένοι είναι να ηττηθούν τα ίδια τα μονοπώλια, οι συμμαχίες τους και όλες οι πολιτικές δυνάμεις που τα υπηρετούν!

Μνημόνια διαρκείας
 
«Αυτό που έγινε στο τελευταίο Γιούρογκρουπ ήτανε μια καταρχήν συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, των θεσμών και των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση αποδέχτηκε, δεσμεύτηκε να παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις που χρειάζονται τα κράτη - μέλη για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από το 2019 και μετά. Αυτό θα γίνει με τη μορφή κάποιας νομοθέτησης, τώρα, μέτρων τα οποία θα εφαρμοστούν από την 01/01/19. Είναι κάτι που πολλές φορές συμβαίνει στη νομοθεσία, ότι η ημερομηνία ψήφισης ενός νόμου και η ημερομηνία εφαρμογής του δεν ταυτίζονται πάντα». Αυτά έλεγε την επομένη του Γιούρογκρουπ ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Φρ. Κουτεντάκης, σε ραδιοφωνικό σταθμό, αποκαλύπτοντας το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας. Νέα μέτρα λοιπόν και για μετά την τυπική λήξη του 3ου μνημονίου. Που σημαίνει «μνημόνια διαρκείας», ακόμα κι αν δεν τα ονομάσουν έτσι, θέλοντας να κοροϊδέψουν το λαό ότι η πολιτική σε βάρος του έκανε τάχα τον κύκλο της και ότι τώρα μόνο κερδισμένος θα βγει από την «αναπτυξιακή» στροφή της κυβέρνησης...

Ευχές
 
Σε χτεσινή ομιλία του στη Βουλή, αφού επιδοκίμασε την αθώωση του δημάρχου Πάτρας, Κ. Πελετίδη, ο οποίος δικαζόταν με την κατηγορία ότι δεν παραχώρησε χώρους του δήμου στους δολοφόνους - ναζιστές της Χρυσής Αυγής για να στάξουν το φασιστικό τους δηλητήριο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Μηταφίδης ευχήθηκε η απόφαση αυτή να γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Γιατί, λοιπόν, δεν αφήνουν τις... «ευχές» εκεί στην κυβέρνηση και δεν ξεκινάνε, για παράδειγμα, από την κρατική ΕΡΤ, που προβάλλει ανελλιπώς τις δραστηριότητες της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης; Γιατί «ξεπλένουν» τους φασίστες, οργανώνοντας παρέα με τους χρυσαυγίτες βουλευτές «παράτες» και ψευτολεονταρισμούς στο Καστελόριζο; Γιατί ο ίδιος ο τότε υπουργός Εσωτερικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τοποθετούμενος για το θέμα, είχε καλέσει τη δημοτική αρχή της Πάτρας να σεβαστεί τη Χρυσή Αυγή ως «κοινοβουλευτικό κόμμα»; Γιατί στελέχη της ίδιας κυβέρνησης, όπως και άλλων αστικών κομμάτων, κάνουν λόγο για «προσπάθεια ένταξης στο δημοκρατικό πλαίσιο» του ναζιστικού μορφώματος; Η απάντηση είναι ότι η ναζιστική οργάνωση είναι σπλάχνο του καπιταλιστικού συστήματος που και οι ίδιοι υπηρετούν. Αποτελεί χρήσιμο εργαλείο του, είτε ως μαντρόσκυλο των καπιταλιστών είτε ως μέσο για το στήσιμο κάλπικων διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Η στάση του κομμουνιστή δημάρχου, η αλληλεγγύη που εκφράστηκε από τους εργαζόμενους και το λαό της Πάτρας, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, αποτελούν πραγματικά παράδειγμα προς μίμηση. Μόνο που αυτό δεν αφορά ούτε την κυβέρνηση ούτε τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις. Είναι αποκλειστική υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος!

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου