Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ υπό τη διεύθυνση του κυρίου… Exxon






Ανά τα χρόνια έχει καταστεί σαφές ότι στην Αμερική το λόμπι του πετρελαίου και των όπλων ήταν αυτό που κυρίως υπαγόρευε την εξωτερική πολιτική της μοναδικής πλέον υπερδύναμης. Αντιλαμβανόμασταν πολύ καλύτερα την πολιτική των ΗΠΑ εάν ξέραμε τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και όχι τόσο τις απόψεις του κάθε υπουργού Εξωτερικών. 

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει υπουργό Εξωτερικών τον Ρεξ Τίλερσον. Το όνομα είναι εντελώς άγνωστο σε όσους ασχολούνται με την πολιτική, αλλά δεν είναι καθόλου άγνωστο σε αυτούς που ασχολούνται με τις επιχειρήσεις. Ο Τίλερσον ήταν διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil, της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών του κόσμου. Ήταν σε αυτήν την θέση εδώ και 12 χρόνια και έχει ξεκινήσει από διευθυντής του υποκαταστήματος της Υεμένης. 


Κατά την δεκαετία του 90′ ο Τίλερσον ήταν ο εκπρόσωπος της Exxon στην Ρωσία όπου και γνώρισε τόσο τον Μπόρις Γιέλτσιν όσο και τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Τελικά έλαβε και το παράσημο φιλίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τον ίδιο τον Πούτιν το 2013, ενώ το 2014 η Exxon υπέγραψε μία συμφωνία για γεωτρήσεις στην βόρεια Ρωσία που υπολογίζεται ότι μπορεί και να έχει αξία της τάξεως των 300 δισ. δολαρίων. Στην πορεία όμως, και με αφορμή την κατάσταση στην Ουκρανία, η Αμερική επέβαλε εμπάργκο στην Ρωσία με αποτέλεσμα η επένδυση να σταματήσει. Νομίζω ότι θα είναι εξαιρετικά εύκολο να υποθέσουμε ποια θα είναι η πολιτική πρόθεση του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι μόλις ένα μήνα πρόεδρος των ΗΠΑ και είναι, προφανώς, πολύ νωρίς για να αξιολογήσει κανείς την προεδρία του. Ωστόσο μέχρι ώρας ο Τραμπ έχει κάνει ένα μεγάλο «καλό». Είναι τόσο ξεδιάντροπος που ακόμη και ο πιο αδαής αντιλαμβάνεται τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος. Μια παλιά αντίληψη για τον καπιταλισμό ήταν ότι η αστική τάξη, έχοντας την οικονομική και ουσιαστική εξουσία, επιλέγει να χρηματοδοτήσει και να προωθήσει αυτό το πολιτικό προσωπικό που κάνει την δουλειά της καλύτερα. Φαίνεται ότι πλέον σήμερα δεν υπάρχει καμία ανάγκη ούτε καν να καμουφλάρεται, έστω επιφανειακά, η πρόθεση για κυριαρχία από τους υπερπλούσιους.

*Ο Σταμάτης Ρήγας είναι ιστορικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου