Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Εσύ τι περιμένεις για ν’ αντιδράσεις;




Εσύ τι περιμένεις για ν’ αντιδράσεις; – του Λάμπρου Τόκα

 


«…Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής, αλλά όταν ήρθαν να πάρουν εμένα, δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει»! Επίκαιρα όσο ποτέ τα λόγια του Martin Niemöller, καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου και τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών.
Τα σύννεφα του πολέμου, πυκνώνουν και «αγκαλιάζουν» όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου. Ο πόλεμος, περνά ταχύτατα από τα σύνορα της μια χώρας σε κάποια άλλη, που επιλέγουν οι ΗΠΑ και οι κάθε είδους υπέρμαχοι της «δυτικής, αστικής, δημοκρατίας». Από το Αφγανιστάν, στο Ιράκ ο πόλεμος πέρασε στη  Γιουγκοσλαβία, αργότερα  στη Λιβύη και τελευταία στη γειτονική Συρία. Με πρόσχημα τη «δημοκρατία», την «ελευθερία» ή τα «ανθρώπινα δικαιώματα», οι ισχυροί του πλανήτη Γη, διαπράττουν τα μεγαλύτερα εγκλήματα.


Έχοντας βάλει πλώρη για το ξαναμοίρασμα της γης, βομβαρδίζουν τη μια μετά την άλλη, διάφορες  χώρες, οδηγώντας στο θάνατο, στο σακάτεμα, στην προσφυγιά και στην κοινωνική εξαθλίωση, εκατομμύρια συνανθρώπους μας. Η μυρωδιά από τους βομβαρδισμούς και τους κανονιοβολισμούς, γίνεται όλο και πιο αισθητή, καθώς τα θύματα είναι δίπλα μας, στη γειτονιά μας. Αποτελεί κοινό μυστικό, ότι ο κίνδυνος ενός «θερμού επεισοδίου» ελλοχεύει και για την Ελλάδα. Μόνο στη Συρία, τα τελευταία 7 χρόνια- που μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος- οι νεκροί  ξεπέρασαν τους 700.000 ενώ σε εκατομμύρια ανέρχονται οι ανάπηροι, οι εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες. Το ματοκύλισμα των Παλαιστίνιων από τους ισραηλινούς ξαναφούντωσε (σε δεκάδες ανέρχονται οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τράμπ, να μεταφέρει την έδρα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στη μαρτυρική Ιερουσαλήμ.

Όλα αυτά τα δεινά, των πολέμων, της ανεργίας, της φτώχειας και της κοινωνικής εξαθλίωσης, τα προκαλεί η «πολιτισμένη» και «δημοκρατική Δύση» (!) Σ’ αυτή την… βάρβαρη και άγρια Δύση  που… «ανήκομεν» και εμείς οι Έλληνες, επειδή έτσι θέλουν αυτοί που μας κυβερνούν και ενδιαφέρονται- υποτίθεται- για το … καλό μας. Και ενώ είμαστε γνώστες του αιματοκυλίσματος και όλων των δεινών, που προκαλούν οι Αμερικανοί με την στήριξη των κυβερνήσεων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αντίδρασή μας δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, αν ληφθεί υπόψη ότι διακυβεύεται το πιο ακριβό αγαθό, η παγκόσμια ειρήνη. Αλήθεια, ποια ήταν η αντίδρασή μας στους «έξτρα»  βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Αγγλία ενάντια στη Συρία, αξιοποιώντας την προκατασκευασμένη κατηγορία της «Μη κυβερνητική Οργάνωση» (ΜΚΟ) «Λευκά Κράνη», η οποία κατηγορούσε τον πρόεδρο της Συρίας Άσσαντ (χωρίς να παραθέσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο) ότι χρησιμοποίησε «χημικά όπλα»;

Οι συγκεκριμένες πολιτικές, από τις οποίες θησαυρίζουν οι πολυεθνικές του πολέμου και οι μεγάλοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, αποτελούν και ένα καλό… «λίπασμα» για την άνθιση του φασισμού με τις διάφορες παραλλαγές του. Αδιάψευστος μάρτυρας το γεγονός ότι παράλληλα με τις «φωτιές του πολέμου», που ανάβουν οι ιμπεριαλιστές και οι οικονομικά ισχυροί της γης, εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλη την Ευρώπη- και όχι μόνο- ο σπόρος της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, με ό,τι συνεπάγεται για την ανθρωπότητα. Παράπλευρη απώλεια των ιμπεριαλιστικών πολέμων, εκτός από τις ανθρώπινες ζωές, αποτελούν και ο σφαγιασμός βίαιος των μέχρι σήμερα λαϊκών  κατακτήσεων και δημοκρατικών ελευθεριών. 

Η χειρότερη εκδοχή αυτού του βρώμικου πολέμου, που οι ιμπεριαλιστές (ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ κλπ) τον βάφτισαν… «ανθρωπιστικό», είναι ο πόλεμος που διεξάγεται μέσα στο μυαλό μας. Είναι η πλύση εγκεφάλου που γίνεται χρόνια τώρα, με τα «τοξικά απόβλητα» που μας σερβίρουν με την αμέριστη βοήθεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που παρουσιάζουν τους πολέμους ως … «εξαγωγή δημοκρατίας»!  Για όλους εμάς- που η ζωή μας έχει εγκλωβιστεί στα μνημόνια, στους φόρους, στα χρέη, στις αξιολογήσεις-  εκτός από την απειλή του πολέμου, υπάρχει και μια άλλη πτυχή της καθημερινότητας μας. Και αυτή δεν είναι άλλη από την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, που υπονομεύεται συνεχώς με τον ανελέητο σφαγιασμό δημοκρατικών και άλλων λαϊκών κατακτήσεων και ελευθεριών. Και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουμε τι άλλο ακόμη μας περιμένει από αυτήν τη βαθιά και χωρίς τέλος πολύπλευρη κρίση που ζούμε.

Ένα είναι βέβαιο. Αν περιμένουμε να αντιδράσουμε, όταν οι φωτιά του πολέμου εισβάλλει στο σπίτι μας, τότε θα είναι πολύ αργά… Του λόγου το αληθές, βεβαιώνουν τα λόγια του Γερμανού πάστορα Martin Niemöller. Στο αυτοβιογραφικό του ποίημα  «νόμιζαν πως ήταν ελεύθεροι» (εκδόθηκε το 1955), ο Γερμανός πάστορας- στιγματίζοντας την αδιαφορία των ανθρώπων στα κοινωνικά δρώμενα, επειδή νομίζουν ότι η ζωή τους δεν εξαρτάται από τη ζωή του διπλανού τους- σημείωνε προφητικά: «Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα, δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει …»!

Καθώς, λοιπόν, πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου σ’ Ανατολή και Δύση- με τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου και στην Ελλάδα να γίνεται όλο και πιο ορατός- εύλογα τίθεται το ερώτημα: Εσύ, τι περιμένεις για να αντιδράσεις στα εγκλήματα που διαπράττονται από τους ιμπεριαλιστές και τους κεφαλαιοκράτες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου