Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Ακροδεξιός άνεμος στις εκλογές της Σουηδίας στις 9 Σεπτεμβρίου






Από Panos στο Σεπ 3, 2018 Διεθνή

 Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

«Αν ήρθατε για να μας καλείτε για προσευχή, διαλέξατε λάθος χώρα». « Οι βιασμοί και οι εγκληματικότητα πρέπει να σταματήσει». « Κανείς δεν θα έχει διπλή υπηκοότητα». « Λεφτά για την υγεία και για την πρόνοια και όχι για τους πρόσφυγες»

Διατηρείστε την Σουηδία Σουηδική λένε
οι ακροδεξιοι Σουηδοί Δημοκράτες
Αυτό είναι το μήνυμα του κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών που περνάει στους Σουηδούς ψηφοφόρους και τους αναδεικνύει δεύτερους η τρίτους στις εκλογές γύρω στα 20% δείχνουν οι προβλέψεις για τις εκλογές της Κυριακής στις 9 Σεπτεμβρίου. Παίρνουν ψήφους από όλα τα παραδοσιακά κόμματα. Οι Σοσιαλδημοκράτες, φαντάσματα του παρελθόντος πέφτουν σε ιστορικό χαμηλό, γύρω στα 25% και χρεώνονται την συνέχεια της κατάρευσης του συστήματος Υγείας και Παιδείας, της Πρόνοιας ηλικιωμένων και Νεολαίας και την αύξηση της εγκληματικότητας. Πασχίζουν να αποδείξουν πως η Σουηδία τα πάει καλύτερα από τις άλλες χώρες, ξεχνώντας τους κατοίκους αυτής της χώρας που τα πάνε όλο και χειρότερα. Οι Συντηρητικοί ψάχνουν τρόπο να περάσουν τα μυνηματά τους όπως, «είμαστε καλή χώρα, να γίνουμε καλύτεροι», αλλά κανείς από τα 8 κόμματα της Βουλής, ούτε οι πρώην κομμουνιστες ή οι πράσινοι δεν μπορούν να επιβάλλουν την δική τους Ατζέντα. Στην ουσία γυρνούν γύρω από την Ατζέντα των ακροδεξιών.


«Γιατί να ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τους ακροδεξιούς; Απαντάει σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Andreas Sörensen, πρόεδρος του ΚΚ Σουηδίας. «Οι Σοσιαλδημοκράτες εφαρμόζουν το μεταναστευτικό πρόγραμμα των Ακροδεξιών και την οικονομική πολιτική των Συντηρητικών. Τα υπόλοιπα κόμματα χρησιμοποιούν την έξαλλη προπαγάνδα των ακροδεξιών για να κυματίζουν την σημαία της Δημοκρατίας και του πολιτικού καθωσπρεπισμού έχοντας την ίδια πολιτική ενάντια στους εργαζόμενους. Το σύστημα παραμένει το ίδιο όποιος και να βγει. Η λύση βρίσκεται στο δυνάμωμα του ταξικού κινήματος».


 Έτσι τα δυο τυπικά ερωτήματα που παραμένουν είναι ποιος θα ‘ναι ο πρωθυπουργός μειοψηφίας στις 9 Σεπτέμβρη, Σοσιαδημοκράτης η Συντηρητικός και αν θα μπουν οι Ακροδεξιοί στη κυβέρνηση μαζί με τους Συντηρητικούς. Όσο και να βάζουν τα κόμματα στις αφίσες τους τις παλιές ειδυλλιακές εικόνες ισότητας και δημοκρατίας, στερεότυπα της σουηδικής κουλτούρας και της καθημερινής ζωής, με τους νεαρούς πατέρες που σπρώχνουν τα καροτσάκια των μωρών, τους ηλικιωμένους να αθλούνται, τους ποδηλάτες και τις μπλε και κίτρινες σημαίες στα μπαλκόνια και στις βιτρίνες των καταστημάτων, το παιχνίδι της προβολής της Σουηδίας σαν εναλλακτική λύση στον καπιταλισμό έχει τελειώσει.Τώρα σαλπάρει η Ακροδεξιά που πρωτίστως οι Σοσιαλδημοκράτες και το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό, κατάφερε να της φουσκώσει τα πανιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου