Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Δεδομένα


Τη μια μέρα ο κυβερνητικός Τύπος αφιέρωνε ολόκληρες σελίδες στο «σορτάρισμα» και την «κερδοσκοπική επίθεση» στις μετοχές των τραπεζών, διαβεβαιώνοντας ότι καμία σχέση δεν έχουν όλα αυτά με την πραγματική κατάσταση των τραπεζικών ομίλων και της οικονομίας, και την επομένη οι μετοχές των τραπεζών κατρακυλούσαν ξανά, με αφορμή αυτήν τη φορά και τις πολύ σοβαρές εξελίξεις στην Ιταλία. Η κυβερνητική - και όχι μόνο - επιχείρηση εφησυχασμού έχει πολύ κοντά ποδάρια. Οσο κι αν κάνουν κάποιοι ότι «ανακαλύπτουν την Αμερική» και το πώς λειτουργεί ο καπιταλισμός εντός και εκτός χρηματιστηρίων, όσο κι αν το «έργο» έχει πολλά επεισόδια ακόμα, δεδομένες είναι οι μεγάλες δυσκολίες των τραπεζικών ομίλων να «ξεφορτωθούν» τα «κόκκινα» δάνεια - επί της ουσίας απαξιωμένο κεφάλαιο - ώστε να επιτελέσουν το «ρόλο» τους, τροφοδοτώντας με φτηνό χρήμα τον νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας. Δεδομένο και ότι ο τραπεζικός τομέας είναι στο επίκεντρο μεγάλων ανταγωνισμών, με προεκτάσεις που δεν αφορούν μόνο την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, αλλά και το ιμπεριαλιστικό «μπρα ντε φερ» στην περιοχή, όσο και στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, όπως δείχνουν οι εξελίξεις στην Ιταλία. Οπως δεδομένο θα πρέπει να θεωρεί ο λαός ότι με κάθε μέσο - είτε με ένταση των εκβιασμών, των πιέσεων και των πλειστηριασμών, είτε ακόμα και με κούρεμα καταθέσεων, όπως έχει ήδη αρχίσει να διαρρέεται από αστικά επιτελεία - θα προσπαθήσουν να φορτώσουν σ' αυτόν τα «σπασμένα» των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων. Στο χέρι του είναι να μην το επιτρέψει.

Τσακ μπαμ
 
Τοπικά Μέσα του Εβρου μεταδίδουν το εξής περιστατικό από την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στην Αλεξανδρούπολη: Κατά τη συνάντηση που είχε με το Επιμελητήριο Εβρου, ο Τζ. Πάιατ επέπληξε τον πρόεδρό του επειδή το 2016 είχε υπογράψει συμφωνία αδελφοποίησης με το Επιμελητήριο της Συμφερούπολης στην Κριμαία! Μάλιστα, στην αποστολή που «διαπραγματεύθηκε» αυτήν τη συμφωνία συμμετείχαν ακόμα ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και ο σύμβουλός του, Κ. Γκαμπαερίδης, πρώην επίτιμος Ρώσος πρόξενος, το όνομα του οποίου ακούστηκε ιδιαίτερα όταν η κυβέρνηση απέλασε τους Ρώσους διπλωμάτες, με την κατηγορία της ανάμειξης στις σχέσεις της με την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Τζ. Πάιατ είπε σε έντονο ύφος: «Θέλω να θέσω ένα θέμα που θα πρέπει να λυθεί. Είναι απαράδεκτο το Επιμελητήριο Εβρου να παραμένει αδελφοποιημένο ακόμα με αυτό της Συμφερούπολης, μιας περιοχής όπου υπήρξε εισβολή ξένης χώρας και κατάκτησή της. Κάτι πρέπει να γίνει για το συγκεκριμένο θέμα». Για να πάρει την απάντηση από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου ότι «ήταν σοβαρό λάθος αυτό και θα κοιτάξουμε να το λύσουμε, για να πάψει να υπάρχει αυτή η συμφωνία σε ισχύ». Τσακ μπαμ τα λύνει τα ζητήματα ο πρέσβης! Πόσο μάλλον που την Ουκρανία την παίζει στα δάχτυλα, μιας και διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στο Κίεβο, την περίοδο των γεγονότων στην πλατεία Μαϊντάν, όπου τα ακροδεξιά - φασιστικά στοιχεία «έλυναν και έδεναν», καταφέρνοντας με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΕΕ να σχηματίσουν τελικά κυβέρνηση.

«Συλλογικό»... 
 
«Για άλλους κατοίκους του Περάματος, τα παιχνίδια των συνδικαλιστών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έδιωξαν πολλούς τεχνίτες και έσπρωξαν εργάτες στην "αγκαλιά" της ΧΑ». Η άποψη αυτή, ότι δηλαδή οι εργατικοί αγώνες ή αλλιώς τα ...«συνδικαλιστικά παιχνίδια» (!), φταίνε για την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής, καταγράφεται σε «οδοιπορικό» της «Αυγής», της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πέραμα. Μάλιστα, το παραπάνω ΣΥΡΙΖΑίικο συμπέρασμα «κουμπώνει» με την άποψη του δημάρχου Περάματος (ΣΥΡΙΖΑ) που καταγράφεται στο ρεπορτάζ, σύμφωνα με την οποία «υπάρχει συλλογική ευθύνη για την ανάπτυξη τέτοιων ακραίων ιδεολογιών και για τις ρατσιστικές επιθέσεις»! Το πιο εξοργιστικό είναι ότι στο ίδιο ρεπορτάζ περιλαμβάνεται αυτούσια και μάλιστα ασχολίαστη η δήλωση που είχε κάνει το 2013 ο υπόδικος φασίστας Κασιδιάρης ενάντια στους «επαγγελματίες εργατοπατέρες του ΚΚΕ», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη δολοφονική επίθεση κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.

... ξέπλυμα
 
Για την «Αυγή», λοιπόν, δεν υπάρχουν εργολάβοι, που έχουν ενισχύσει πολύμορφα την εγκληματική ναζιστική οργάνωση για να παίζει ρόλο μαντρόσκυλου ενάντια στο ταξικό εργατικό κίνημα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Δεν υπάρχουν εργατικοί αγώνες ενάντια στο τσάκισμα των δικαιωμάτων, αλλά «παιχνιδιάρηδες» συνδικαλιστές, που ευθύνονται μάλλον «συλλογικά» για τις ρατσιστικές επιθέσεις. Για την τεράστια ανεργία δεν φταίνε η καπιταλιστική κρίση, τα επιχειρηματικά σχέδια και η αναζήτηση πάμφθηνου εργατικού δυναμικού από εφοπλιστές και μεγαλοεργολάβους, αλλά οι διεκδικήσεις του σωματείου, που «έδιωξαν τεχνίτες» από τη Ζώνη. Τα ίδια λένε στους εργάτες τα τσιράκια των εργοδοτών στο Πέραμα, τα ίδια ακούγονται νυχθημερόν από όλα τα αστικά ΜΜΕ, τα ίδια παπαγαλίζουν οι φασίστες δολοφόνοι και οι συνεργάτες τους, που ακόμα κυκλοφορούν ελεύθεροι στο Πέραμα και αλλού. Τα ίδια μηρυκάζει και η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, «ξεπλένοντας» τη ναζιστική συμμορία και επιβεβαιώνοντας ότι έχει μέλλον ακόμα ο κατήφορος της κυβέρνησης...




Ριζοσπάστης   Τρίτη 9 Οχτώβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου