Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Της γης οι κολασμένοι – Έρχονται στη χώρα μας και μας παίρνουν το κρύο, πεθαίνοντας για να την δυσφημήσουν



Ένας νεκρός μετανάστης από αυτοσχέδιο μαγκάλι στη Ρόδο, κι άλλος ένας πρόσφυγας στη Μόρια, πιθανότατα από αναθυμιάσεις, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών και της πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα.

Μπορεί η Ελλάδα να θεωρείται μια “ζεστή και φιλόξενη χώρα”, αλλά αυτό μόνο ως τραγική ειρωνεία μπορεί να ακουστεί για τις περιπτώσεις των μεταναστών και των προσφύγων (και όχι μόνο) που υποφέρουν από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών.

Σήμερα το πρωί έγινε γνωστός ο θάνατος ενός Πακιστανού στη Ρόδο, λόγω αναθυμιάσεων από αυτοσχέδιο μαγκάκι. Μαζί με δύο ομοεθνείς του, προσπαθούσε να προστατευτεί από το κρύο στην οικία τους, όπου τους ανακάλυψε ο εργοδότης τους κι ειδοποίησε την αστυνομία. Οι δύο συμπατριώτες του ήταν λιπόθυμοι και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.


Πριν από μερικά χρόνια, στην εποχή των μνημονίων, μια αντίστοιχη είδηση για το θάνατο μιας παρέας φοιτητών από αυτοσχέδιο μαγκάλι, είχε ξεσηκώσει την οργή της κοινής γνώμης -με την εξαίρεση κάποιων μισάνθρωπων όπως ο Τζήμερος, που θεώρησε την έλλειψη παιδείας ως αιτία θανάτου τους.

Σήμερα που βαδίζουμε στο ξέφωτο της “μεταμνημονιακής εποχής”, η είδηση αυτή φαίνεται να περνάει στα ψιλά, είτε γιατί πολύς κόσμος δε νιώθει την ίδια ταύτιση με τους μετανάστες, είτε για να μη μας χαλάσει ένας θάνατος το “μεταμνημονιακό αφήγημα” και τη χαζοχαρούμενη αισιοδοξία που καλλιεργείται.

Ένας ακόμα θάνατος πρόσφυγα από τη Μόρια, ωστόσο, έρχεται να δείξει πως δεν έχουμε να κάνουμε με μεμονωμένο περιστατικό. Ένας 24χρονος από το Καμερούν, που έχει κάνει αίτηση για άσυλο, βρέθηκε σήμερα μετά τα μεσάνυχτα από τους φίλους του και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Τα αίτια του θανάτου διερευνώνται από τον ιατροδικαστή, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πέθανε από αναθυμιάσεις, καθώς προσπαθούσε να ζεσταθεί με κάποιον τρόπο, σε έναν καταυλισμό όπου οι πρόσφυγες διαμένουν σε αντίσκηνα και είχαν μείνει χωρίς ρεύμα για μια βδομάδα.

Στα παραπάνω θα μπορούσαν να προστεθούν πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις, με πιο πρόσφατη ίσως το θάνατο ενός 38χρονου άστεγου στα Χανιά, στο τέλος του Δεκέμβρη, με το θέμα να συζητιέται στο δημοτικό συμβούλιο, όπου αναδείχτηκε πως δεν υπάρχουν ούτε καν κάσες για τους άστεγους κι έτσι θάβονται με υπνόσακους!

Η μεταμνημονιακή Ελλάδα είναι μια ζεστή, φιλόξενη χώρα. Κι αυτή τη φήμη δεν πρόκειται να τη χαλάσουν οι θάνατοι μερικών μεταναστών που “έρχονται να αλλοιώσουν τον πολιτισμό” της και να την “δυσφημήσουν”…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου