Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Κάτω από το καπάκι...


  Πηγή: Eurokinissi

Κυβέρνηση και ΝΔ συντηρούν τη σκανδαλολογία, επιρρίπτοντας ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την τροπή που πήρε η υπόθεση «Novartis».

Ο τραγέλαφος με τους προστατευόμενους μάρτυρες πρόσθεσε νέα επεισόδια στο σίριαλ του σκανδάλου με τα φάρμακα, που η μεν κυβέρνηση διαφημίζει ως το «σκάνδαλο των σκανδάλων», η δε ΝΔ το παρουσιάζει ως «φούσκα» και «σκευωρία».

Η μεταξύ τους αντιπαράθεση αξιοποιείται για να συντηρείται η πόλωση, ενώ ταυτόχρονα κρύβεται η στρατηγική τους σύμπλευση στα «μεγάλα» και «σπουδαία» για το κεφάλαιο.

Αλληλοκατηγορούνται για την μπόχα που βγαίνει από το καπάκι, την ώρα που από κοινού με τα άλλα αστικά κόμματα υπηρετούν το σάπιο σύστημα που κρύβεται από κάτω.


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κραδαίνει τη «ρομφαία της κάθαρσης» και εμφανίζει τη διερεύνηση των σκανδάλων και την τιμωρία των ενόχων ως «μάχη με το παλιό», δηλαδή με την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Υπηρετεί όμως την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, σε όλους τους τομείς, και σ' αυτόν της Υγείας και του Φαρμάκου. Η εμπορευματοποίηση της Υγείας βαθαίνει, το ίδιο και οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης, ενώ ο λαός πληρώνει ολοένα και περισσότερα από την τσέπη του για αναγκαίες υπηρεσίες και φάρμακα.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων από τη ΝΔ στο σκάνδαλο της «Novartis», για να οξύνει αντιθέσεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μ' αυτόν τον τρόπο τροφοδοτούνται συνολικότερες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Σπέρνει αυταπάτες ότι η διαπλοκή του κράτους με τα μονοπώλια είναι υπόθεση μερικών διεφθαρμένων πολιτικών και μιας «κρατικοδίαιτης ανάπτυξης», για την οποία κατηγορεί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ παρουσιάζει τη δική της πολιτική τάχα ως «αντίδοτο» και ως θεμέλιο της «υγιούς επιχειρηματικότητας» και της «δίκαιης ανάπτυξης».

Στη βάση αυτή, ενισχύει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές όπως «πρόοδος - συντήρηση», «παλιό - νέο», για να τονώσει το δίπολο με τη ΝΔ.

Η συνταγή της όμως για την ανάπτυξη έχει τα ίδια αντιλαϊκά συστατικά με αυτά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: Προνόμια, φοροαπαλλαγές και νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, διαχείριση και ανακύκλωση της φτώχειας που μεγαλώνει για το λαό. Και βέβαια, συμμετοχή με τα μπούνια στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, για την αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά της, με αφορμή τη σκανδαλολογία, η ΝΔ χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ «απολυταρχικές» λογικές, «χειραγώγηση της δικαιοσύνης» και «κρατισμό», αξιοποιώντας τη σκανδαλολογία και για αντικομμουνισμό.

Ανακαλύπτει σκάνδαλα μέσα στα σκάνδαλα, για τα οποία ρίχνει την ευθύνη σε κυβερνητικά στελέχη και υπερασπίζεται την αντιλαϊκή πολιτική των περικοπών στις δαπάνες Υγείας απ' όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, την οποία συνέχισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Αυτό που δεν λένε και οι δυο, είναι ότι σκάνδαλα υπήρξαν και θα υπάρχουν όσο το κράτος υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και αντικειμενικά «διαπλέκεται» μαζί τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν καταδίκες ενόχων, ενώ πολλές φορές οι ευθύνες χάνονταν σε πολύπλοκες διαδρομές της αντιλαϊκής πολιτικής. Πάντα ανακοινώνονταν μέτρα και ακούγονταν δεσμεύσεις ότι κάτι παρόμοιο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Ολα αυτά μέχρι να αποκαλυφθεί το επόμενο σκάνδαλο και ο καβγάς να ξεκινήσει από την αρχή, με τους ίδιους «παίκτες» σε αντεστραμμένους ρόλους.

Αυτό συμβαίνει και τώρα. Και πρέπει ο λαός να μην παρασυρθεί από τις υψηλές «κορόνες» και τον κάλπικο καβγά, αλλά μαζί με την αυτονόητη απαίτηση για πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου της «Novartis» και την τιμωρία των ενόχων, να αξιοποιήσει την πείρα του.

Υπόβαθρο για το συγκεκριμένο και άλλα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας είναι το καπιταλιστικό κέρδος και ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός γύρω από το Φάρμακο - εμπόρευμα. Εκεί πρέπει να συγκεντρώσει την προσοχή και τα πυρά του ο λαός.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Αποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Τρίτη 8 Γενάρη 2019.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου