Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Αμερικανικά ναι, «εθνικά» όχι


    Ας υποθέσουμε ότι όσοι χειροκρότησαν την ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας παραμονής και επέκτασης των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όσοι λάτρεψαν τον κ. Πομπέο κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα εκθειάζοντας την «ομπρέλα ασφαλείας» που (δήθεν) διασφαλίζει στην πατρίδα μας η σχέση της με τις ΗΠΑ, δεν έχουν… αντιληφθεί τι υφίστανται άλλοι… αγαπημένοι των ΗΠΑ. Π.χ. οι Κούρδοι.


    Ας υποθέσουμε, επίσης, ότι λόγω του ήχου από τα χειροκροτήματά τους προς τον κ. Πομπέο δεν άκουσαν πως -ακριβώς εκείνες τις ώρες που ήταν εδώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών- η Τουρκία παραβίασε την ΑΟΖ της Κύπρου.

    Πώς να υποθέσουμε, όμως, πως δεν γνωρίζουν ότι:

  • Η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ ήταν όταν συνέβαιναν τα Σεπτεμβριανά του ’55 στην Κωνσταντινούπολη.
  • Η Ελλάδα πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ ήταν όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γεώργιος Παπανδρέου άκουγε το ’65 τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζόνσον να του λέει στον Λευκό Οίκο «έχω γραμμένο το Σύνταγμά σας στα…».
  • Η Ελλάδα πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ήταν όταν η Ελλάδα εισερχόταν -με τη δική τους «ιατρική» φροντίδα- στον επταετή «γύψο» το ’67.
  • Η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ ήταν και σύμμαχος των ΗΠΑ όταν το ’74 ο «Αττίλας» έμπαινε -και παραμένει- στην Κύπρο.
  • Η Ελλάδα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ είναι που είδε τα Ιμια του 1996 να καταλήγουν έναν χρόνο αργότερα στην αμερικανο-νατοϊκή συμφωνία της Μαδρίτης για τα «νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο.
  
  Συμπέρασμα: Μόνο όποιος δεν θέλει να δει «δεν βλέπει». Και στην πολιτική εκείνοι που συνήθως παριστάνουν ότι «δεν βλέπουν» είναι όσοι πιάνονται επ’ αυτοφώρω να βαφτίζουν «εθνικά» τα δικά τους, τα στενά, ιδιοτελή, ταξικά συμφέροντα.

Πηγή: Εφημερίδα Real News 20/10/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου