Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Παραδόθηκε το πόρισμα για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης




Σηματοδοτώντας την είσοδο στην τελική ευθεία για το προωθούμενο από την κυβέρνηση της ΝΔ νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ανακοίνωσε ότι παρέλαβε το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» που έστησε η κυβέρνηση για τις νέες ανατροπές στην επικουρική ασφάλιση.

Σε συνέχεια όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών μέτρων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, το εν λόγω «πόρισμα» προβλέπει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, την παράδοσή της στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τον χρηματιστηριακό τζόγο.

Αποπροσανατολιστικός κουρνιαχτός άνευ αντικρίσματος...
 
Την ίδια ώρα, τα κυβερνητικά στελέχη και διάφορα επιτελεία επιχειρούν να «θολώσουν τα νερά» ενόψει του νέου γύρου της επίθεσης, αξιοποιώντας ως δόλωμα το ζήτημα των αναδρομικών των συνταξιούχων.


Στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος υφυπουργός Ν. Μηταράκης, με καθημερινές επαναλαμβανόμενες συνεντεύξεις και δηλώσεις στα ΜΜΕ, καλλιεργεί ένα κλίμα προσδοκιών άνευ αντικρίσματος, χωρίς η κυβέρνηση να αναλαμβάνει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για την επιστροφή των λεηλατημένων συντάξεων, ενώ παράλληλα διαφημίζει την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης ως τη σωστή «λύση»...
Στην πραγματικότητα, την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί την παράδοση των επικουρικών συντάξεων στον τζόγο, κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τα αναδρομικά, παραπέμποντας πότε στην πλήρη δημοσίευση των πέντε πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και πότε στην οριστική εκδίκαση και τελική απόφαση σχετικά με άλλες προσφυγές που έχουν γίνει.

Ετσι, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Ν. Μηταράκης επανέλαβε πως «αναμένουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ προκειμένου να οριστικοποιηθεί το συνολικό ποσό των αναδρομικών που πρέπει να καταβληθούν (...) Στην περίπτωση καταβολής τους, εξετάζονται διάφορα σενάρια, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το συνολικό κόστος. Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία δεν μπορούμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, γιατί δεν έχουμε συνολική εικόνα με τα ακριβή ποσά. Σε κάθε περίπτωση η όποια αποπληρωμή των αναδρομικών θα γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα, με τρόπο όμως που δεν θα επηρεάσει την ομαλή λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων και την καταβολή των συντάξεων».

Οπως ακριβώς έκανε προηγούμενα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ αρνείται να πάρει οποιαδήποτε πολιτική απόφαση για το ζήτημα της επιστροφής των λεηλατημένων συντάξεων, παρουσιάζοντας το θέμα ως αμιγώς νομικό και προβάλλοντας προσχηματικά τα περί «ομαλής λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων» για να ενταφιάσει τις δίκαιες διεκδικήσεις του συνταξιουχικού κινήματος.

Αυτήν τη στάση κρατά ακόμα και για αποφάσεις του ΣτΕ που είναι οριστικές, όπως οι αποφάσεις της Ολομέλειάς του τον Ιούνη του 2015, οι οποίες έκριναν ως «αντισυνταγματικές» τις περικοπές που προέβλεπαν διατάξεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012. Επρεπε δηλαδή να επιστραφούν αναδρομικά που αφορούσαν περικοπές στις συντάξεις για ποσά άνω των 1.300 ευρώ στις κύριες συντάξεις κατά 12%, περικοπές στις επικουρικές από 10% έως 20% για ποσά άνω των 200 ευρώ, κλιμακούμενες περικοπές από 5% έως 20% στις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος είχε άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.000 ευρώ και βεβαίως την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Η επιστροφή αφορούσε τουλάχιστον το δεκάμηνο Ιούλης 2015 - Μάης 2016 που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Ομως, ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τέσσερα και πλέον χρόνια κατέβαλε τα αναδρομικά, ούτε η ΝΔ σήμερα τοποθετείται για την επιστροφή τους, πέρα από το ζήτημα που εκκρεμεί ακόμα, αν δηλαδή οι συγκεκριμένες επιστροφές αφορούν και χρονικά διαστήματα (και ποια) μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Η ΝΔ και τα στελέχη της είναι λαλίστατα για την αντισυνταγματικότητα του νόμου 4387/2016, στο σκέλος που αφορά τη λειτουργία του ΕΤΕΑΕΠ, αλλά αξιοποιούν τις αποφάσεις του ΣτΕ μόνο και μόνο για να διαφημίσουν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης...

...ενόψει του νέου γύρου της αντιασφαλιστικής επίθεσης
 
Οσον αφορά στο Πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» που παραδόθηκε στο υπουργείο Εργασίας, οι βασικές του «ιδέες» προβλέπουν τα εξής:

  • Οι επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων δεν θα είναι εγγυημένες, καθώς το ύψος τους θα εξαρτάται από το τζογάρισμα στις αγορές και γενικώς από την «απόδοση» του ρίσκου που αναλαμβάνει ο κάθε ασφαλισμένος ατομικά! Είναι χαρακτηριστικό ότι γίνεται λόγος για «επιλογή» ανάμεσα σε «τρία επενδυτικά πακέτα», «χαμηλού», «μεσαίου» και «υψηλού επενδυτικού κινδύνου»...
  • Ολοι οι νέοι ασφαλισμένοι που πρωτοασφαλίζονται μετά την 1/1/2021 υπάγονται υποχρεωτικά στο νέο ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα και καταβάλλουν το 6,5% επί των αποδοχών τους. Εξετάζεται μάλιστα και το ενδεχόμενο στη νέα υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση να ασφαλίζονται και όσοι μέχρι σήμερα προέρχονται από κλάδους που δεν έχουν επικουρική ασφάλιση (π.χ. αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες).
  • Στο πλαίσιο του σημερινού ΕΤΕΑΕΠ δημιουργείται ξεχωριστός νέος κλάδος ιδιωτικής επικουρικής ασφάλισης και το Ταμείο θα είναι υπεύθυνο για την είσπραξη των εισφορών.
  • Τουλάχιστον μετά τα πρώτα δέκα χρόνια, η διακοπή ροής εισφορών στο ΕΤΕΑΕΠ από τους νέους ασφαλισμένους θα προκαλέσει ελλείμματα, τα οποία με τη σειρά τους θα φορτωθούν σε παλιούς συνταξιούχους και ασφαλισμένους.
 Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η συμπερίληψη αναφοράς ότι το εύρος ηλικίας απόδοσης της νέας επικουρικής σύνταξης θα οριστεί από το 62ο έως το 70ό έτος, κάτι που σημαίνει ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων στους νέους αυξάνονται μέχρι και το 70ό έτος, αντί του 62ου έως του 67ου που ισχύει σήμερα για την κύρια σύνταξη και την ταυτόχρονη απόδοση της επικουρικής στα ίδια ηλικιακά όρια.

Ριζοσπάστης   Τρίτη 22 Οχτώβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου