Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Απάνθρωπα και απαράδεκτα τα κυβερνητικά σχέδια για πλωτούς φράχτες στο Αιγαίο


Πλωτά φράγματα θανάτου σε βάρος των ξεριζωμένων
 
 
Τα σχέδια της κυβέρνησης θα πολλαπλασιάσουν τα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο (φωτ. από την περισυλλογή μεταναστών από το πολύνεκρο ναυάγιο στους Παξούς στις 11 Γενάρη 2020)
Associated Press
Τα σχέδια της κυβέρνησης θα πολλαπλασιάσουν τα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο (φωτ. από την περισυλλογή μεταναστών από το πολύνεκρο ναυάγιο στους Παξούς στις 11 Γενάρη 2020)
Απάνθρωπα σχέδια σε βάρος προσφύγων και μεταναστών βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία εξετάζεται να μπουν πλωτά φράγματα στο Αιγαίο με στόχο να αποτρέψει τους ξεριζωμένους στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Κάτι που στην ουσία θα πολλαπλασιάσει τις πολύνεκρες τραγωδίες και τα ναυάγια στο Αιγαίο.
 «Η Ελλάδα έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Εξετάζουμε να ενισχύσουμε τα σύνορά μας με διάφορα μέσα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε και το ενδεχόμενο να προμηθευτούμε πλωτά φράγματα σε ορισμένα περάσματα - σημεία. Πρέπει πρώτα να δούμε αν μπορεί με ασφάλεια να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά στον «ΑΝΤ1» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ετσι, μετά τη δημιουργία ειδικού σώματος, με την αξιοποίηση και στρατιωτικού προσωπικού, για την «εποπτεία» των συνόρων και της ηπειρωτικής χώρας, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προγραμμάτισε την άμεση αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων για την τοποθέτηση Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος μήκους 2.700 μέτρων, «για την εκτέλεση της αποστολής των μονάδων αποτροπής στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».


Στην προκήρυξη των 126 σελίδων του διαγωνισμού, το υπουργείο σημειώνει ότι η προμήθεια του Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος μη στρατιωτικών προδιαγραφών «θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής - προσφυγικής ροής, εξαιτίας της αδήριτης και επείγουσας ανάγκης ανάσχεσης των αυξημένων προσφυγικών ροών (...) Θα συνδράμει την εκτέλεση της αποστολής των μονάδων Στρατού Ξηράς (...)».

Εξάλλου, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια του Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος που προκήρυξε η Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ). Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η ΑΣΔΥΣ θα διαβιβάσει τον φάκελο στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και στη συνέχεια θα «περάσει» στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αναφορικά με το θέμα των πλωτών φραγμάτων στο Αιγαίο, ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι η όλη διαδικασία είναι υπό την αρμοδιότητα του εθνικού συντονιστή για το Προσφυγικό Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για την ασφάλεια των συνόρων. «Στον Εβρο τα φυσικά εμπόδια είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει και ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τα πλωτά αυτά μέσα. Προσπαθούμε να εξεύρουμε λύσεις για να μειωθούν οι ροές», τόνισε ο υπουργός Αμυνας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
 
Να παρθούν πίσω τα σχέδια για πλωτά φράγματα - παγίδες
 
Τα απαράδεκτα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για πλωτούς φράχτες σε βάρος προσφύγων και μεταναστών κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη συζήτηση για την «επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στα ελληνικά νησιά, ιδίως όσον αφορά τα παιδιά» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Στην ομιλία του, ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:
 
«Είναι υποκριτική η "ανησυχία" σας για την προστασία ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών, ασυνόδευτων και όσων αναμένουν οικογενειακή επανένωση, όταν η ΕΕ, εσείς και οι σύμμαχοί σας είστε που προωθείτε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Γιατί η πολιτική καταστολής είναι αυτή που οδηγεί σήμερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, την κυβέρνηση της ΝΔ να σχεδιάζει στο Αιγαίο ως και πλωτά φράγματα - παγίδες για τους μετανάστες και πρόσφυγες, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, ανοίγοντας δρόμο για νέες πολύνεκρες τραγωδίες.

Σας λέμε ούτε να το σκέφτεστε! Πάρτε τώρα πίσω αυτά τα απάνθρωπα σχέδια. Τοποθετηθείτε κι εσείς, κυρία επίτροπε, συνυπεύθυνη είναι η ΕΕ. Με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και το Δουβλίνο εγκλωβίζετε τόσα χρόνια στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο σε άθλιες συνθήκες.

Είναι ψευτοδίλημμα τα κλειστά κολαστήρια τύπου Αμυγδαλέζας της ΝΔ, από τη μια, ή τα ανοιχτά τύπου Μόριας του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, γιατί και τα δύο έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ και είναι απαράδεκτα. Εχουν, άλλωστε, κοινή κατάληξη τον πολλαπλασιασμό των απελάσεων, την περιστολή των εναπομεινάντων δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο.

Ενάντια στην επικίνδυνη ευρωενωσιακή πολιτική και τον εθνικισμό, απαιτούμε μετάβαση των αιτούντων άσυλο στις χώρες προορισμού τους, ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα με γρήγορες διαδικασίες. Κανένας ανήλικος φυλακισμένος, άστεγος, απροστάτευτος, χωρίς εκπαίδευση, μακριά από την οικογένειά του».

Ριζοσπάστης  Παρασκευή 31 Γενάρη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου