Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

«Πράσινα deals»


Για όποιον εξακολουθεί να πιστεύει ότι η «απολιγνιτοποίηση» και η στροφή στις ΑΠΕ είναι προϊόντα περιβαλλοντικών «ευαισθησιών» της αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού, υπάρχουν τοποθετήσεις, όπως αυτή του Κυρ. Μητσοτάκη, που τους προσγειώνουν στην πεζή πραγματικότητα. Οπως γράφει σε άρθρο του ο πρωθυπουργός «η "πράσινη" ανάπτυξη την οποία επιδιώκουμε είναι μια μορφή οικολογικού νεο-κεϊνσιανισμού. Καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, το ίδιο αυξάνονται οι ευκαιρίες αλλά και το καθήκον για δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να χαράξουμε τη σωστή πορεία. Αυτήν τη φορά, οι επενδύσεις πρέπει να κατευθυνθούν προς μια ριζική πράσινη αναδιάρθρωση». Από αυτήν την άποψη, ο πρωθυπουργός χαιρετίζει την «απολιγνιτοποίηση», που στέλνει στον καιάδα της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους, και βάζει στόχο η «Ελλάδα να αποκτήσει ηγετική θέση στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας». Με λόγια που δυσκολεύεται κανείς να ξεχωρίσει αν ειπώθηκαν από τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνει με μεγάλη σαφήνεια τον στόχο της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης»: Αναδιάρθρωση της οικονομίας, με καθοριστική συμβολή του κράτους και με το βλέμμα στραμμένο στη διαμόρφωση πεδίου για νέες κερδοφόρες επενδύσεις. Την ίδια ώρα, ο λαός χρυσοπληρώνει την ηλεκτρική ενέργεια όποιο κι αν είναι το «ενεργειακό μείγμα», ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο «οικολογικός νεο-κεϊνσιανισμός» φέρνει το πολύ 350 θέσεις εργασίας με ημερομηνία λήξης για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη και τη μετατροπή ολόκληρης της περιοχής σε μια «Ειδική Οικονομική Ζώνη», με ισοπεδωμένα εργατικά δικαιώματα, ανύπαρκτες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, φοροασυλία για το μεγάλο κεφάλαιο. Τίποτα θετικό δεν έχουν, επομένως, να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τα «πράσινα deals», όπως κι αν βαφτιστούν από τις αστικές κυβερνήσεις.

Το ταμείο... 
 
Τα «μεγάλα μαχαίρια» βγήκαν ξανά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, με θέμα τον προϋπολογισμό της ιμπεριαλιστικής ένωσης, για το ποιες χώρες, κλάδοι και επιχειρηματικοί όμιλοι θα βγουν περισσότερο ωφελημένοι (ή λιγότερο χαμένοι) από τους ανταγωνιστές τους, στη σκιά και του Brexit. Σε αυτήν τη «σημαδεμένη» από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων «κλοτσοπατινάδα», τόσο η κυβέρνηση όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ισχυρίζονται πως πρέπει να δοθούν «μάχες» για τα «εθνικά» συμφέροντα, όπως βαφτίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, ζητώντας από το λαό να «βάλει πλάτη».

... μόνιμα μείον
 
Τι σχέση όμως μπορεί να έχουν οι αντιπαραθέσεις π.χ. για τα κονδύλια που θα «πέσουν» για την προώθηση της νέας ΚΑΠ, η οποία ταΐζει τους επιχειρηματικούς ομίλους στην αγροτική παραγωγή, με τα συμφέροντα των αγροτών, τους οποίους ξεκληρίζει; Τι σχέση έχουν με τα συμφέροντα των εργαζομένων στη Δυτική Μακεδονία, που το μέλλον τους στο πλαίσιο του περιβόητου «Green Deal» είναι αυτό της ανεργίας και της ακόμα σκληρότερης εκμετάλλευσης, τα «μαχαίρια» για το πόσες ενισχύσεις θα κατατεθούν στο ταμείο των «πράσινων» αρπακτικών και στα περιβόητα ταμεία «δίκαιης» μετάβασης, που αποτελούν τον δούρειο ίππο για να προχωρήσει η πολιτική της «απολιγνιτοποίησης»; Οι καβγάδες για το ποιος θα καταβάλει τα περισσότερα στα ταμεία και τους μηχανισμούς για την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλη την περιοχή; Οσο κι αν παλεύουν να πείσουν για το αντίθετο, το «ταμείο» είναι μόνιμα «μείον» για τους λαούς στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, όπως η ΕΕ. Οι δικές τους «μάχες» χρειάζεται να δοθούν σε αντιπαράθεση με τα σχέδια ΕΕ - κεφαλαίου, για να ικανοποιηθούν οι δικές τους ανάγκες.

Χυδαίοι
 
«Μόνο αποτροπιασμό και αηδία προκαλεί η σημερινή ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας που αποδεικνύει τι... μπουμπούκια μας έχουν φέρει στις γειτονιές μας!». Αυτή ήταν η αντίδραση της Χρυσής Αυγής στην (ψεύτικη όπως αποδείχτηκε) είδηση της σεξουαλικής κακοποίησης του 11μηνου βρέφους που διακομίστηκε νεκρό από τους γονείς του στο Νοσοκομείο Παίδων. Πανηγυρίζοντας σχεδόν, η Χρυσή Αυγή αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι το βρέφος «σύμφωνα με τον ιατροδικαστή φέρει επιπλέον και σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης», ζητώντας «να εφαρμοστεί άμεσα το νομοσχέδιο της Χρυσής Αυγής για την λαθρομετανάστευση και επιστροφή όλων στις πατρίδες τους». Και σε όποιον δεν αρέσει, «να τους πάρετε στα σπίτια σας!». Οι χυδαιότητες της Χρυσής Αυγής δεν αυξάνουν μόνο τα ερωτήματα για το χειρισμό της υπόθεσης με το νεκρό βρέφος από την αστυνομία και τον ιατροδικαστή. Ερχονται επιπλέον να επιβεβαιώσουν ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι χαρακτηριστικά της ναζιστικής ιδεολογίας τους, που οπλίζει το χέρι τους ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθιστώντας εγκληματική οργάνωση τη φασιστική Χρυσή Αυγή. Αυτά τα στοιχεία οφείλει να τα συνδέσει το δικαστήριο με το πλήθος των αποδεικτικών ντοκουμέντων που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της δίκης και να στείλει τους χρυσαυγίτες εκεί που πρέπει. Και βέβαια, να εντείνει ο λαός την πάλη για την απομόνωσή τους και για το πέταγμα της Χρυσής Αυγής έξω από σχολεία, χώρους δουλειάς και γειτονιές.




Ριζοσπάστης   Σάββατο 22 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 23 Φλεβάρη 2020   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου