Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Τα σκουπίδια έχουν θάψει τη Γη. Τα σκουπίδια έχουν πνίξει τις Θάλασσες. Δε θα αφήσουμε να γίνουν και τοξικός Αέρας για να τον αναπνέουμε.




ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 ώρα 12μ.

 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο άγαλμα ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Πορεία «ΑΝΑΠΝΟΗΣ» στο υπουργείο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

Διαμαρτυρόμαστε για την ασφυκτική κατάσταση που βιώνουμε κάθε μέρα με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη δυσοσμία στις γειτονιές μας. 

Δεν συμβιβαζόμαστε με τις επικίνδυνες ουσίες που απειλούν εμάς και τα παιδιά μας! Με αγωνιστικές ανάσες υπερασπιζόμαστε την υγεία μας.

 

Όλοι εμείς, τα μέλη των συλλόγων, των φορέων, των σωματείων της πόλης που εναντιωνόμαστε στους επικίνδυνους σχεδιασμούς που προωθούν την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών στο ΤΙΤΑΝ, παίρνουμε σοβαρά υπόψη ότι αντί να παίρνονται μέτρα ώστε να μειωθεί η ρύπανση στην επιβαρυμένη περιοχή μας από τα "Ελληνικά Πετρέλαια" (ΕΛΠΕ) (κι άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες),  με τη νέα αδειοδότηση καύσης στον "ΤΙΤΑΝ" η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης και θα φέρει πιο κοντά τον καρκίνο στις γειτονιές μας!

Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με χρήση φυσικού αερίου της "ELPEDISON", στην οποία μεγαλομέτοχος είναι τα ΕΛΠΕ, χωρίς να έχουν λύσει κανένα από τα προηγούμενα προβλήματα που δημιούργησαν, και η κατασκευή ΜΕΑ στη Μαυροράχη που θα τροφοδοτεί με 120.000 τόνους RDF-SRF την καρκινογόνα καύση στο ΤΙΤΑΝ.

Με την συμμετοχή μας στη συγκέντρωση , δηλώνουμε ότι:

Ø δεν εγκαταλείπουμε τον δίκαιο αγώνα μας έστω και αν τελικά  η κυβέρνηση ενέκρινε την αδειοδότηση του ΤΙΤΑΝ για καρκινογόνα καύση απορριμμάτων.

Ø δεν υποχωρούμε μπροστά στο συντονισμένο σχεδιασμό του επιχειρηματικού  ομίλου, κυβέρνησης,  περιφέρειας και δήμου (μετά την ψήφιση του ΓΠΣ) να γίνει πράξη αυτή η αδειοδότηση.

Με τον άνεμο κόντρα, μέσα στην πανδημία,  διατηρούμε ζωντανό το μέτωπο  απέναντι στην πολιτική που φέρνει τον καρκίνο στις γειτονιές μας και θυσιάζει την υγεία μας για τα κέρδη των λίγων.

Πυκνώνουμε τη συμμετοχή μας στον αγώνα με ακόμα περισσότερο κόσμο δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενισχύοντας το πλαίσιο των δίκαιων αιτημάτων μας. 

Διεκδικούμε:

ü Να πάρει πίσω τώρα η κυβέρνηση την νέα αδειοδότηση καύσης RDF/SRF από τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ.

ü Να σταματήσει τώρα η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών. Να απαλειφθεί από τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής SRF/RDF

ü Να μην κατασκευαστούν οι ΜΕΑ, με ΣΔΙΤ και τις συγκεκριμένες προβλέψεις για τη λειτουργία τους. Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, μεταφοράς και επεξεργασίας απορριμμάτων

ü Άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

ü Με ευθύνη της Πολιτείας, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας και με σύσταση εξειδικευμένου φορέα να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες μελέτες με σκοπό την έρευνα της συσσωρευτικής ρύπανσης της περιοχής μας.

ü Να καταρτιστεί άμεσα ολοκληρωμένη εκτίμηση επικινδυνότητας και να διαμορφωθούν ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περιοχή μας σε περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα.

ü Να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης (όλων των ρύπων) της περιοχής και οι μετρήσεις να γίνονται 365 μέρες το χρόνο με άμεση ενημέρωση των κατοίκων. 

ü Οι αρμόδιοι Δήμοι να επαναπροσδιορίσουν τις χρήσεις γης, μέσα στον αστικό ιστό με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής του λαού. Bαριά βιομηχανία και μονάδες επεξεργασίας επικινδύνων για την υγεία υλικών δε χωρούν πια  στα όρια των πόλεων.

ü Άμεσα να προχωρήσει η δημιουργία Κέντρου Υγείας στο δήμο Π. Μελά πλήρως στελεχωμένου και ενταγμένο στο σύστημα υγείας με πρωτεύοντα ρόλο στην πρόληψη και αντίστοιχα να ενισχυθεί το κέντρο υγείας Ευόσμου.

Παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκα, αποστάσεις) εξαιτίας της πανδημίας, συμμετέχουμε μαζικά στη συγκέντρωση

το Σάββατο 17/10/20 ώρα 12μ στο άγαλμα ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ στην ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ στο ΤΙΤΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου