Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

«Μη φοβάστε ρε, δεν πεθαίνει ο άνθρωπος από ντομάτα και κρεμμύδι… από σκλαβιά και καταπίεση πεθαίνει…»

 


Δια χειρός και ψυχής Τάκη Βαμβακίδη, ο Καραγκιόζης στέκεται όρθιος μπροστά στις δυσκολίες της εποχής και με διάθεση να μη σταματά να το παλεύει. Η διαδικτυακή παράσταση «Χριστουγεννοκαμώματα – 3 λαλούν και 2 χορεύουν» προσφέρει άφθονο γέλιο, μουσική και τραγούδια και αποτελεί μια πρόταση για τις γιορτές που δεν πρέπει να χάσετε.

«Οδός Πείνας, πρώην Ηρώων Αγωνιστών»… Εκεί βρίσκεται η παράγκα του Καραγκιόζη. Στην αυλή της έβγαλε ο δρόμος και βρήκαν απάγκιο απ’ το χιονιά τρεις πλανόδιοι, άστεγοι μουσικοί.

Για να ζεσταθούν πιάνουν τα όργανα κι αρχίζουν το τραγούδι:

«Σ’ αγαπώ γιατί είσ’ ωραία, σ’ αγαπώ γιατί είσαι εσύ
αγαπώ κι όλο τον κόσμο γιατί ζεις κι εσύ μαζί…»

Ο Καραγκιόζης κοιμάται και ξεγελάει την πείνα του, βλέποντας όνειρα ότι γεμίζει με καρβέλια το μονίμως άδειο στομάχι του. Η Αγλαΐα, η γυναίκα του, τον ξυπνάει. Νομίζει ότι το τραγούδι ακούγεται από κάποια… κατάληψη. Ο καλόκαρδος και πάντα δοτικός Καραγκιόζης της ζητάει μελομακάρονα για «να πάω να κεράσω τα παιδιά» και τότε ακολουθεί μια σπαρταριστή και συνάμα συγκινητική συνομιλία:

– Καλέ πού ζεις; Έχουμε να δούμε μελομακάρονα από την αποφυλάκιση του Κολοκοτρώνη…

– Τι; Ο Κολοκοτρώνης ήταν φυλακή;… Τζαστ ε μόμεντ… Μπιρικόκοοος!

– Παρών πατέρα!

– Για γκουγκλάρισε παιδί μου «φυλακές  – Κολοκοτρώνης»

– Πατέρα, δεν έχουμε γουάι φάι.

– Γιατί, παιδί μου, ποιος έχει φάει…

Ο καλόκαρδος Καραγκιόζης ανοίγει την παράγκα του στους απρόσκλητους μουσαφίρηδες και σχεδιάζει να τους κρατήσει σε 14ήμερη… καραμπίνα. Οι άστεγοι μουσικοί τον βλέπουν σαν τον Άγιο Βασίλη. Ο Καραγκιόζης όμως δεν έχει δώρα να τους προσφέρει, εκτός από τους χτύπους της καρδιάς του…

Έτσι ξεκινά η γιορτινή διαδικτυακή παράσταση με τίτλο «Χριστουγεννοκαμώματα – 3 λαλούν και 2 χορεύουν» του Τάκη Βαμβακίδη. Από τις 24 του Δεκέμβρη έως τις 2 Γενάρη, στην πλατφόρμα eStage.gr ο δημοφιλής, αγαπημένος ηθοποιός μεταφέρει τον Καραγκιόζη στη σκηνή και τους άλλους ήρωες του θεάτρου σκιών στον μπερντέ, με τη συντροφιά ζωντανής ορχήστρας.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο Καραγκιόζης εξελληνίστηκε από τον θρυλικό Μίμαρο (Δημήτρης Σαρδούνης), για να περάσει στη συνέχεια στα χέρια σπουδαίων παιχτών, όπως οι Σπαθάρηδες (πατέρας Σωτήρης και γιος Ευγένιος), ο Αντώνης Παπούλιας ή Μόλλας, ο Χρήστος Χαρίδημος και άλλοι, ως τις μέρες μας, ο πολύπαθος, δημοφιλής ήρωας της λαϊκής μας παράδοσης δεν έπαψε να συγκινεί μικρούς και μεγάλους.

«Ε, ρε τι κάνει η πείνα…» – Ο Τάκης Βαμβακίδης πίσω από τον μπερντέ του “Σκιών Καμώματα”

Στα χέρια του Τάκη Βαμβακίδη, οι αγαπημένοι ήρωες του θεάτρου σκιών «ζωντανεύουν» ξανά και πρώτα απ’ όλους βέβαια ο Καραγκιόζης, που στέκεται όρθιος μπροστά στις δυσκολίες της εποχής και με διάθεση να μη σταματά να το παλεύει. Κι όπως λέει ο πολύπειρος λαός μας, η φτώχεια θέλει καλοπέραση και ο αγώνας τραγούδι και χορό…

Στη γιορτινή διαδικτυακή παράσταση «Χριστουγεννοκαμώματα – 3 λαλούν και 2 χορεύουν» ο Τάκης Βαμβακίδης πότε ως καραγκιοζοπαίχτης, και πότε μπροστά από τον μπερντέ, ως  «ζωντανός» Καραγκιόζης, προσφέρει άφθονο γέλιο αλλά και στιγμές συγκίνησης. Βασισμένη σε διαλόγους αλλά και αυτοσχεδιασμό, η παράσταση έχει αναφορές στη σύγχρονη πραγματικότητα και σε θέματα που κυριαρχούν στην καθημερινότητα (πανδημία-καραντίνα-λοκντάουν, τα ΜΑΤ του Χρυσοχοΐδη, η τηλεκπαίδευση της Κεραμέως κλπ) ενώ δε λείπουν στιγμές που παραπέμπουν σε προβληματισμό. Όμως, πρόκειται για μια γιορτινή παράσταση και σε μια γιορτή η μουσική και τα τραγούδια έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Από τον μπερντέ, εκτός από τον Καραγκιόζη και την οικογένειά του, περνάνε όλοι οι γνωστοί και αγαπημένοι ήρωες του θεάτρου σκιών: ο Χατζηαβάτης, ο Διονύσιος, ο Εβραίος ο Σταύρακας, ο Μπαρμπα Γιώργος, ο Μορφονιός, αλλά και ο Πόντιος με τον κεμεντζέ, οι οποίοι γίνονται αφορμή για ν’ ακουστούν από την ζωντανή ορχήστρα (αποτελείται από τρεις πολύ καλούς μουσικούς – Θωμάς Δρόσος (κλαρίνο-φλογέρα), Πασχάλης Τσέρνας (κιθάρα), Solis Barki (κρουστά) – που συμμετέχουν στην παράσταση και ως ηθοποιοί) κάλαντα των Ελλήνων από διάφορες περιοχές και άλλα γνωστά τραγούδια. Και το Κολλητήρι με τον Μπιρικόκο λένε τα κάλαντα… σε λάιβ στριμιγκ με λάιβ ορχήστρα αφού δεν έχουν τρίγωνα…

«Να πάω να κεράσω τα παιδιά…»

Ψυχή της παράστασης, βέβαια, ο Τάκης Βαμβακίδης. Ο εξαιρετικός ηθοποιός καταπιάνεται με ενθουσιασμό και μεράκι μ’ ένα εγχείρημα καθόλου εύκολο και το αποτέλεσμα αναμφίβολα τον δικαιώνει. Αν και δεν πρόκειται για επαγγελματία παίχτη, υπηρετεί επιτυχημένα, με σπουδή, πάθος και άδολη αγάπη το θέατρο σκιών. Η δε ερμηνεία του στο ρόλο του Καραγκιόζη είναι συγκλονιστική. Καταφέρνοντας να «μπολιάσει» τον ήρωα της λαϊκής μας παράδοσης με στοιχεία που κουβαλάει από τη δική του διαδρομή, μνήμες και βιώματα δικά του και των προγόνων του, από τα βάθη του μακρινού μα και τόσο κοντινού μας Πόντου, γίνεται ένα στα μάτια του θεατή με τον Καραγκιόζη.

Για να απολαύσετε την γιορτινή διαδικτυακή παράσταση «Χριστουγεννοκαμώματα – 3 λαλούν και 2 χορεύουν», του Τάκη Βαμβακίδη, φτάνει να πατήσετε εδώ και ν’ ακολουθήσετε μια απλή διαδικασία που διαρκεί μόλις 2-3 λεπτά. Αφού εξασφαλίσετε το εισιτήριό σας (στη φόρμα που εμφανίζεται υπάρχει η επιλογή των 7 ευρώ, αλλά αν μπορείτε και θέλετε επιπλέον να εκφράσετε την αγάπη και τη στήριξή σας, υπάρχει και η επιλογή των 10 ευρώ) σας παρέχετε η δυνατότητα να την παρακολουθήσετε οποτεδήποτε και όσες φορές θελήσετε έως το Σάββατο 2 του Γενάρη 2021.

Ο αγαπημένος Πόντιος καλλιτέχνης και με αυτή την παράστασή του επιβεβαιώνει και στον πιο δύσπιστο πως μπορεί η ακτινοβολία του Καραγκιόζη να έχει περιοριστεί στις μέρες μας, όμως οι ρίζες του διατηρούνται ζωντανές και ζωογόνες. Ο καλόκαρδος Καραγκιόζης είναι εδώ, πάντα νηστικός και πάντα ονειροπόλος και με όλες τις δυνάμεις του συνεχίζει δια χειρός και ψυχής Τάκη Βαμβακίδη να ψυχαγωγεί και ν’ αφυπνίζει («ρε μη φοβάστε…δεν πεθαίνει ο άνθρωπος ρε από ντομάτα και κρεμμύδι…από σκλαβιά και καταπίεση πεθαίνει ρε…»), στέλνοντας μηνύματα ανθρωπιάς,  συμπόνοιας και αλληλεγγύης: «Εγώ, ξυπόλητος ας μείνω… Να παρακαλάμε και ν’ αγωνιζόμαστε όλα τα παιδιά πάνω στον πλανήτη να έχουν καθαρό νερό, οξυγόνο και λίγο φαγητάκι. Όχι άλλοι χρυσά πόμολα και άλλοι να πεθαίνουν απ’ την πείνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου