Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των αλυσίδων και των πολυκαταστημάτων


 

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Για το... «ξεμπούκωμα» των συσσωρευμένων παραγγελιών μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και την αποφόρτιση των εταιρειών ταχυμεταφοράς που έχουν φρακάρει έσπευσε να πανηγυρίσει χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, επιβεβαιώνοντας ότι το περιβόητο μέτρο του λεγόμενου «click away», που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την περασμένη Κυριακή, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μεγάλων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου, την ώρα που οι μικροί έμποροι στενάζουν και οι εργαζόμενοι του κλάδου βιώνουν ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση και επίθεση από τη μεγαλοεργοδοσία.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξή του, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του «click away» (διαδικτυακή ή τηλεφωνική παραγγελία και παραλαβή έξω από το φυσικό κατάστημα), στις μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου, περίπου το 40% των νέων παραγγελιών που θα παραδίδονταν με ταχυμεταφορά θα τις παραλάβουν οι καταναλωτές με «click away» και με αυτόν τον τρόπο, επισήμανε, ο στόχος που ήταν η αποφόρτιση των εταιρειών ταχυμεταφοράς φαίνεται πως επιτυγχάνεται...

Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων υποφέρει από το παρατεταμένο lockdown, δεν έχει δυνατότητες και υποδομές για διαδικτυακά καταστήματα («e-shop») και στήριξη λειτουργίας «click away», ενώ παραμένει αποκλεισμένη από οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικής στήριξης από το κράτος.

Στις ίδιες δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης ισχυρίστηκε ότι βάσει αλγορίθμου που διαθέτει η κυβέρνηση το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα οδηγούσε σε 1.000 νεκρούς τη μέρα από το Γενάρη και μετά. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δίνει στοιχεία και δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για τις πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης (για τους μεγάλους χώρους δουλειάς, τα εργοστάσια, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.τ.λ.), αλλά με τις αποφάσεις της οδηγεί σε μεγαλύτερη άνοδο της κινητικότητας του κόσμου.

Αντί να φροντίσει για το άνοιγμα των μικρών συνοικιακών καταστημάτων, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας, αποφάσισε το άνοιγμα όλων των μεγάλων καταστημάτων μέσω του «click away», με το οποίο οι πολίτες θα διανύουν πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ δήμων, αυξάνοντας τους κινδύνους διασποράς, συγχρωτισμού, κ.τ.λ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση διασφάλισε «παράθυρα» ακόμα και για τη λειτουργία των μεγάλων εμπορικών κέντρων, «ναυαρχίδες» των οποίων ήδη διαφημίζουν την «click away» λειτουργία τους, με παράδοση των παραγγελιών... σε αυτοκίνητα πελατών ή σε εξωτερικά κιόσκια (stands).

Κάλεσμα της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων»

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί καταστηματάρχες στο λιανεμπόριο έθεσαν οι εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων» στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ που συνεδρίασε στις 12/12.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» ανέδειξε τις κυβερνητικές παλινωδίες στην διαχείριση της πανδημίας, τονίζοντας ότι η νέα κρίση και οι πολιτικές που τη συνοδεύουν οδηγούν τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους στην χρεοκοπία και το «λουκέτο», χωρίς καμία ουσιαστική οικονομική στήριξη.

Οπως επισημαίνει, «τα απανωτά lockdown δεν μπορεί να είναι το "φάρμακο διά πάσαν νόσον", με δεδομένο ότι η κυβέρνηση, που έχει και την αποκλειστική ευθύνη, το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν πήρε κανένα μέτρο για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» έθεσε στο ΔΣ τη θέση να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με βάση και την εμπειρία της προηγούμενης καραντίνας όπου είχαν ανοίξει πρώτα.

«Είναι πραγματικά απορίας άξιο», σημειώνει, «γιατί η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΕΕ δεν υιοθέτησε αυτή την θέση, την ίδια στιγμή που τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου είναι αυτές που βγήκαν και βγαίνουν κερδισμένες, βρέξει - χιονίσει. Τα προηγούμενα χρόνια με τα υπερκέρδη που είχαν συσσώρευσαν, τώρα μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου που έχουν μαζέψει στα χέρια το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της αγοράς, ενώ αξιοποιούν κάθε παραθυράκι που τους δίνεται για να συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους ακόμα και τώρα που το λιανεμπόριο είναι τυπικά κλειστό».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία», απευθυνόμενη στις Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους, τονίζει την ανάγκη να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους να παλέψουν για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας και παράλληλα να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων: Αμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Αμεσο άνοιγμα των μικρών καταστημάτων στο λιανεμπόριο τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Διαγραφή τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων. Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης, απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες κ.ά.

  • Τον κίνδυνο μαζικών λουκέτων από την κυβερνητική απόφαση συνέχισης της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 7 Γενάρη επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι η απόφαση για πωλήσεις με «click away» είναι εμπαιγμός απέναντι στους μικρούς εμπόρους. Την ίδια ώρα που εξυπηρετούνται οι μεγάλες αλυσίδες, σημειώνει, οι μικροί έμποροι πνίγονται στα χρέη από τα έξοδα και τη βαριά φορολογία, ενώ «οι αναστολές πληρωμών, οι επιστρεπτέες προκαταβολές για όσους την πήραν, δεν καλύπτουν στο ελάχιστο την πτώση του τζίρου». Παράλληλα, ο Εμπορικός Σύλλογος καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΕΕ, που δεν υιοθέτησε την πρόταση να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου