Κυριακή 23 Μαΐου 2021

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ Νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις σήμερα ενάντια στην Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα Κυριακή 23 Μάη σωματεία και εργαζόμενοι στο Εμπόριο, ενάντια στη λειτουργία των καταστημάτων για μια ακόμα Κυριακή. Η κυβέρνηση έχει ανάψει το «πράσινο φως», με ΚΥΑ που εκδόθηκε την περασμένη βδομάδα, στις επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο και τα σούπερ μάρκετ να λειτουργήσουν, για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα, και την Κυριακή. Στην ίδια ΚΥΑ έχει προβλεφθεί και προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ. για το λιανεμπόριο και από τις 7 π.μ. έως τις 10.30 μ.μ. για τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων.

Τα σωματεία των εργαζομένων προχωρούν σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ενώ Εργατικά Κέντρα έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία για την Κυριακή 23 Μάη στο Εμπόριο, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, απεργία έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενώ παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς σε μια σειρά από περιοχές σχεδιάζει την Κυριακή και τις επόμενες μέρες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Εξάλλου η Ένωση ΕΒΕ Καλλιθέας, στις 11 το πρωί της Κυριακής, θα προχωρήσει σε κινητοποίηση με αυτοκινητοπομπή, ενάντια στην κατάργηση την Κυριακάτικης αργίας.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων έχει επίσης προκηρύξει απεργία και καλεί σε συγκέντρωση την Κυριακή, στις 10.30 π.μ. (γυάλινο κτίριο στη Χ. Τρικούπη).

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους στο Εμπόριο να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και στη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τη γενίκευση της δουλειάς τις Κυριακές, που φέρνει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας προκηρύσσει απεργία για την Κυριακή 23 Μάη, ώστε να καλυφθούν οι εργαζόμενοι που αντιστέκονται, που κινητοποιούνται ενάντια στην απελευθέρωση της Κυριακής αργίας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη σε αρκετές πόλεις αλλά και σε γεωγραφικά διαμερίσματα της Αθήνας και του Πειραιά, οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν τα καταστήματά τους όλες τις Κυριακές από το Μάη έως τον Οκτώβρη, με βάση το νόμο που έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, με αφορμή την πανδημία, όρισε τα φυσικά καταστήματα των εμπορικών επιχειρήσεων ως «κέντρα διανομής», που θα μπορούσαν να λειτουργούν και τις Κυριακές. Σήμερα έρχεται το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα, που «σφραγίζει» αυτήν την εξέλιξη, αφού περιλαμβάνει και τα «κέντρα διανομής» στους δεκάδες κλάδους όπου καταργείται η κυριακάτικη αργία.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου