Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Σπέρνει καρκίνο αλλά μοιράζει... λουλούδια


 

Πίσω από δήθεν φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως η ΤΙΤΑΝ, προσπαθούν να κρύψουν τις εγκληματικές επιπτώσεις που προκαλεί η δραστηριότητά τους στο περιβάλλον και την υγεία του λαού.

Στο πλαίσιο αυτό, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, η τσιμεντοβιομηχανία φυτεύει δένδρα και μοιράζει λουλούδια για φύτευση σε υγειονομικούς (Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, «Παπανικολάου» και «Παπαγεωργίου») και μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, ενώ την ίδια ώρα ρυπαίνει το περιβάλλον καίγοντας σκουπίδια συμπληρωματικά με το πετ-κοκ (ορυκτό καύσιμο) για να μειώσει το κόστος λειτουργίας της και πέρσι αδειοδοτήθηκε να καίει απορριμματογενή καύσιμα RDF-SRF.

Από τη μία, δηλαδή, σπέρνει τον καρκίνο στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και, από την άλλη, το παίζει προστάτιδα του περιβάλλοντος.

Τεράστιες ευθύνες έχουν διοικήσεις νοσοκομείων, δήμοι και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που επιτρέπουν να μετατρέπονται σε κομπάρσους της φαρσοκωμωδίας εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Αποτελεί πρόκληση η στάση τους όταν οι καρκινογόνες επιπτώσεις από τη λειτουργία της ΤΙΤΑΝ έχουν επιβεβαιωθεί και μέσα από τη μελέτη του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγους μήνες. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης: Από τους 9 ρύπους που μετρήθηκαν περιμετρικά στο εργοστάσιο, διαπιστώθηκε ότι οι 7 σε όλες σχεδόν τις τιμές τους ξεπέρασαν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια. Οι επικίνδυνοι και καρκινογόνοι πτητικοί οργανικοί υδρογονάνθρακες τις νυχτερινές ώρες είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα (3 - 4 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια), ενώ ανάλογη συμπεριφορά επιδεικνύουν το διοξείδιο του θείου και το διοξείδιο του αζώτου, εξίσου επικίνδυνοι ρύποι που μπορούν να προκαλέσουν πνευμονικό οίδημα και σοβαρά αναπνευστικά νοσήματα.

Απάντηση όμως δίνει ο ίδιος ο λαός της περιοχής που γυρίζει την πλάτη στις προσφορές των χορηγών που μοιράζουν «καθρεφτάκια στους ιθαγενείς». Παλεύει ενάντια στην καρκινογόνα καύση και απαιτεί από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την αδειοδότηση της καύσης απορριμμάτων RDF - SRF στην ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία, να πάρει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας.

Α. Α.

(Το κείμενο αναδημοσιεύεται από τον «Ριζοσπάστη», 4/6/21)

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου