Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

«Θέλετε τον χειμώνα να σας ξανακλείσουμε και τώρα πια που δεν υπάρχουν και λεφτά να χρεοκοπήσετε;»

 


Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Ανάπτυξης, απευθυνόμενος σε επαγγελματίες της Εστίασης, συμπύκνωσε πριν λίγες μέρες την τωρινή εκδοχή της κυβερνητικής προπαγάνδας για να κουκουλώσει την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας.

Κοινωνικός αυτοματισμός και διχασμός με απειλές και ψευτοδωράκια, ως συμπλήρωμα της «ατομικής ευθύνης» που χαρακτήρισε την κυβερνητική προπαγάνδα ενάμιση χρόνο τώρα, για να συγκαλύψουν από τους εργαζόμενους όσο και από αυτοαπασχολούμενους όλων των κλάδων την ουσία: Οτι η πολιτική της κυβέρνησης γενικά - και η διαχείριση της πανδημίας ειδικά - έχει σταθερή πυξίδα και κινείται με βάση τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

* * *

Οι επαγγελματίες στην Εστίαση - εκ των κλάδων που έχουν πληγεί περισσότερο - κυρίως αυτοί που στηρίζουν το εισόδημά τους στην προσωπική τους εργασία και της οικογένειάς τους, πρέπει να καταλογίσουν (στην κυβέρνηση) αυτές τις ευθύνες: Για την άρνηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, για την καθυστέρηση των εμβολιασμών εξαιτίας των ανταγωνισμών αλλά και των κυβερνητικών παλινωδιών και αντιφάσεων, για τα αλλεπάλληλα οριζόντια lockdown και για τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης του εισοδήματος. Αυτά είναι που διόγκωσαν τα αδιέξοδα για τους αυτοαπασχολούμενους και τους έφεραν στη σημερινή κατάσταση.

Τώρα η κυβέρνηση πετάει και πάλι στους επαγγελματίες το μπαλάκι της εφαρμογής των μέτρων λειτουργίας των μαγαζιών. Τους βάζει να ελέγχουν τα πιστοποιητικά των πελατών, απειλώντας ότι, πέραν των προστίμων, δεν θα λάβουν καμία στήριξη σε περίπτωση 4ου κύματος της πανδημίας. Ουσιαστικά τους λέει, ο «σώζων εαυτόν σωθήτω», αν και γνωρίζει ότι δεν έχει επανέλθει καμία «κανονικότητα» στους όρους λειτουργίας, λόγω και των ίδιων των επιδημιολογικών εξελίξεων. Κάνει όμως και κάτι πιο πονηρό: Κατασκευάζει τους επόμενους υπεύθυνους σε περίπτωση νέου εκτροχιασμού των κρουσμάτων, την ώρα που η ίδια δεν παίρνει κανένα μέτρο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου οι επιβαίνοντες θυμίζουν «σαρδέλες», την ώρα που διά στόματος πρωθυπουργού ανακοινώνονται νέες συγχωνεύσεις νοσοκομείων και παραπέρα ιδιωτικοποίηση του τομέα Υγείας...

* * *

Στην ίδια λογική είναι και τα μέτρα σχετικά με την οικονομική κατάσταση των επαγγελματιών του κλάδου. Μετά από 15 μήνες βύθισης του εισοδήματός τους, καλούνται να πληρώσουν τα χρέη που η ίδια η κυβέρνηση τους φόρτωσε με την επικίνδυνη και αναποτελεσματική πολιτική της, το σύνολο των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν το διάστημα της πανδημίας, τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής - για όσους την έλαβαν. Οσο για το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα επανεκκίνησης για την Εστίαση; Μόλις το 40% περίπου των επιχειρήσεων του κλάδου θα ενταχθούν σε αυτό, αποκλείοντας ακόμα και μικρές επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου 20% και 25% σε σχέση με το 2019. Συνεπώς, πάει πολύ η κυβέρνηση να εμφανίζεται ως σωτήρας.

* * *

Από όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, οι μικροεπαγγελματίες της Εστίασης έχουν αρκετό υλικό για να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιος είναι υπεύθυνος για την δύσκολη κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία τους. Να δουν τη μεγάλη εικόνα, ότι θα βρεθούν για μία ακόμα φορά απ' την πλευρά αυτών που θα πληρώσουν τη νέα κρίση.

Τα «λεφτά» μπορεί «να τελείωσαν», όπως λέει η κυβέρνηση προκλητικά, αυτό όμως αφορά μόνο εκείνα τα μέτρα που σχετίζονται με τη στήριξη των πιο λαϊκών τμημάτων που πασχίζουν και σήμερα για να γλιτώσουν το λουκέτο. Οπως φαίνεται από τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, «λεφτά υπάρχουν», αλλά για τη στήριξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτές είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, αλλά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, και όχι οι ανάγκες των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων για προστασία της υγείας και του εισοδήματος.

* * *

Η αγανάκτηση που μεγαλώνει, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να γίνει δύναμη διεκδίκησης, συλλογικής δράσης. Ο δρόμος της λαϊκής πάλης, μαζί με τους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τους βιοπαλαιστές αγρότες για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, είναι η μόνη προοπτική που οι ίδιοι οι αυτοαπασχολούμενοι και στον κλάδο της Εστίασης πρέπει να ακολουθήσουν. Η συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει διέξοδο και φάρο ελπίδας για να ανοίξει ο δρόμος της αντεπίθεσης.


Χάρης ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑΣ
Mέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου