Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Μ. Συντυχάκης: Στο μεγάλο κεφάλαιο η ολοκληρωτική παράδοση των απορριμμάτων (VIDEO)

 

 
 

Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για το «ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων» στο οποίο περιέχονται ακόμα διατάξεις που αφορούν την ενσωμάτωση των Οδηγιών «2018/851 και 2018/852 (...)περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών» για το «πλαίσιο οργάνωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, τα πλαστικά προϊόντα» όπως και «επείγουσες» ρυθμίσεις, που φέρουν τον ψευδεπίγραφο τίτλο, «για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικές - πολεοδομικές και ενεργειακές ρυθμίσεις».

Ο Μανώλης Συντυχάκης, ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι «το οξυμένο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων προστίθεται στα άλλα μεγάλα προβλήματα της Υγείας, των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, της ανεργίας, της μισθωτής σκλαβιάς, της κατάργησης των κοινωνικών, εργασιακών, δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας».

Σημείωσε ότι «η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελούσε πάντα -ιδιαίτερα όμως σήμερα- ένα ακόμα πεδίο γενικευμένης εισπρακτικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων, με παραπέρα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος», προσθέτοντας ότι το σύνολο των προτάσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ «συνιστούν ταυτόχρονα και διαπιστευτήρια προς τον ΣΕΒ και τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ για την πρόθεσή τους -από θέση κυβερνητικής πλειοψηφίας- για κάθε είδους προνόμια και διευκολύνσεις που ναρκοθετούν σε κάθε βήμα τις λαϊκές ανάγκες».

Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι «το νομοσχέδιο αυτό υπηρετεί φιλομονοπωλιακές επιδιώξεις. Δηλαδή, την εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων και την ολοκληρωτική παράδοση του τομέα επεξεργασίας (και μάλιστα με τη μέθοδο της καρκινογόνας καύσης), ανακύκλωσης και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο».

Πρόσθεσε ότι «ως βιτρίνα, για να κάνει πιο εύπεπτες τις επιδιώξεις αυτές, εμφανίζει η κυβέρνηση την ανάγκη εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του πλαισίου για τη διαχείριση των αποβλήτων, τη μεγαλύτερη ανακύκλωση, για την προστασία του περιβάλλοντος. Κάθε άλλο όμως.

Ο πυρήνας αυτής της επιδίωξης είναι η ανάδειξη των αποβλήτων ως πόρου ικανού να εξασφαλίσει, μέσω της διαχείρισής του και της χρήσης των νέων τεχνολογιών, το αναγκαίο ποσοστό κέρδους για τα κεφάλαια που λιμνάζουν αναξιοποίητα αλλά και να αποτελέσει, στη συνέχεια, πρώτη ύλη για την επικερδέστερη δραστηριότητα άλλων κλάδων της καπιταλιστικής οικονομίας».

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο Μ. Συντυχάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάθεση πολλών τροπολογιών που έκανε η κυβέρνηση αργά το βράδυ της Δευτέρας στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Σημείωσε ότι επί της ουσίας είναι «τροπολογίες-νομοσχέδια» και έκανε λόγο για «Αρμαγεδδώνα τροπολογιών που έρχονται να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα». (Δείτε βίντεο εδώ)

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου