Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόβα τζενεράλε

 

Από την κινητοποίηση στο ΠΑΓΝΗ στις 1/9/2021 
Από την κινητοποίηση στο ΠΑΓΝΗ στις 1/9/2021

 

«Πρόβα τζενεράλε» για το «νέο ΕΣΥ» της γενικευμένης εμπορευματοποίησης και επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία γίνεται από χτες η αναστολή εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τις άλλες δημόσιες δομές Υγείας, με πρόσχημα τους εμβολιασμούς, πίσω από τους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της για την αναζωπύρωση της πανδημίας, με την πολιτική του «κόστους - οφέλους» που αφήνει απροστάτευτο και εκτεθειμένο τον λαό.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί τις οδυνηρές συνέπειες και τα αδιέξοδα της πολιτικής της στο δημόσιο σύστημα Υγείας ως «ευκαιρία» για να «τρέξει» τα αντιδραστικά της σχέδια, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων. Είναι μάλιστα αποκαλυπτικό το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα κενά από τις αναστολές εργασίας που επιβάλλει, ως «ποινή» για όποιον δεν έχει εμβολιαστεί.

Αντί να παίρνει μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, την ώρα που η πανδημία καλπάζει, η κυβέρνηση προωθεί συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, δίνοντας μια «πρόγευση» της εφαρμογής των απαράδεκτων εξαγγελιών για κλεισίματα νοσοκομείων που «δεν χρειάζονται», με κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους!

Μεθοδεύει μετακινήσεις προσωπικού από κλινική σε κλινική και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, σε θέσεις άσχετες με την ειδικότητα του κάθε υγειονομικού, διαμορφώνοντας μια επικίνδυνη «σούπα» στο προσωπικό, όπως έκανε δηλαδή και στις περιόδους κορύφωσης της πανδημίας, όταν τα νοσοκομεία ήταν στο «κόκκινο».

Τότε που για να εξασφαλίζεται η ασυλία στον ιδιωτικό τομέα Υγείας και για να μην επιταχθούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία, διαλύθηκαν ψυχικά και σωματικά χιλιάδες υγειονομικοί, μέσα από την εργασιακή εξουθένωση και την ανακύκλωσή τους, ακόμα και με μαγειρέματα στις μέρες της καραντίνας (!) ώστε να βγαίνουν οι βάρδιες, χωρίς την αναγκαία ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό.

Τι άλλο ετοιμάζει η κυβέρνηση για να καλύψει τάχα τα κενά που αφήνουν οι ανεμβολίαστοι; Προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου, δηλαδή ακόμα περισσότερους ευέλικτους εργαζόμενους, με ημερομηνία λήξης, που θα μπαλώνουν τρύπες και στη συνέχεια θα βγαίνουν στην ανεργία.

Ακόμα και οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή δεν ξέρουν σε ποιες θέσεις θα επιστρέψουν, αφού σύμφωνα με την κυβέρνηση, «το ΕΣΥ δεν θα είναι το ίδιο». Δηλαδή, η κινητικότητα και η ευελιξία παγιώνονται και για το υπάρχον προσωπικό, ανάλογα με τα κενά που θα δημιουργούνται από την αναδιάρθρωση μονάδων, κλινικών και νοσοκομείων στο πλαίσιο του «νέου ΕΣΥ», αφού απορρίπτεται χωρίς δεύτερη σκέψη η ουσιαστική ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων και των άλλων υγειονομικών μονάδων.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την ανάκληση αδειών για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα Υγείας από την 1η Σεπτέμβρη, ομολογώντας τους κινδύνους από την πολιτική διαχείρισης της πανδημίας που μειώνει κι άλλο το διαθέσιμο προσωπικό στα ήδη ξεδοντιασμένα από υγειονομικούς νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Με τις εκατοντάδες αναστολές εργασίας κυρίως στα περιφερειακά νοσοκομεία, υπάρχουν τμήματα και μονάδες που δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν καθόλου, επιδεινώνοντας την κατάσταση για όλους τους ασθενείς.

Τέλος, ανάμεσα στα μέτρα που προωθούνται με καταιγιστικούς ρυθμούς, είναι η επέκταση των εργολαβιών, γενικεύοντας την επιχειρηματική δράση μέσα στα νοσοκομεία. Διαμορφώνεται έτσι μεγαλύτερο έδαφος για κερδοφόρες μπίζνες πάνω στο υποβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας και από την άλλη για το φόρτωμα στον λαό των «σπασμένων» από τα «σούρτα - φέρτα» των ιδιωτών στα νοσοκομεία.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν κάποια προσωρινή «παρέκκλιση» από την πολιτική εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας. Αντίθετα, είναι συστατικά στοιχεία της στρατηγικής που υλοποιούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τώρα επιταχύνεται, στο έδαφος και της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας.

Αυτήν την πολιτική, που υπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου, αφήνοντας ανυπεράσπιστο τον λαό, πρέπει να βάλουν στο στόχαστρο οι υγειονομικοί, συνολικά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Διεκδικώντας πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, προσλήψεις στα νοσοκομεία, ουσιαστικά μέτρα της υγείας και της ζωής από την πανδημία, σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν Υγεία - Φάρμακο για όλους, με βάση τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής.

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Πέμπτης 2 Σεπτέμβρη 2021.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου