Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Η μετατροπή του ΕΦΚΑ Μισθωτών Θεσσαλονίκης σε τοπικό υποκατάστημα θα δημιουργήσει προβλήματα

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Από παλαιότερη κινητοποίηση σε ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης 
Από παλαιότερη κινητοποίηση σε ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης

 

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης για το περιφερειακό υποκατάστημα ΕΦΚΑ Μισθωτών Θεσσαλονίκης, που προβλέπεται να μετατραπεί σε Τοπικό Υποκατάστημα, με μείωση του προσωπικού του, προκαλώντας καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους. Αξίζει να σημειωθεί πως η μετατροπή του σε τοπικό υποκατάστημα γίνεται με βάση το οργανόγραμμα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση. 

Αναλυτικά, στην Ερώτηση αναφέρεται:

«Το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία δέχονται μια ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματά τους, ως συνέπεια της διαχρονικής αντιασφαλιστικής πολιτικής που ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις.

Μόνο το τελευταίο τρίμηνο με το πρόσχημα της μεγάλης αναμονής των αιτήσεων συνταξιοδότησης εκχωρήθηκε η αρμοδιότητα σε ιδιώτες να εκδίδουν συνταξιοδοτικές αποφάσεις, ενώ με το πρόσχημα της "αναβάθμισης" το τηλεφωνικό κέντρο δόθηκε σε ιδιώτη.

Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα τέθηκε σε εφαρμογή το οργανόγραμμα του e-ΕΦΚΑ, το οποίο σχεδιάστηκε και ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιείται από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με αποτέλεσμα να κλείνουν και να συγχωνεύονται τμήματα, αλλά και ολόκληρα Υποκαταστήματα, να καταργούνται ειδικότητες, αντικείμενα.

Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους, στους ασφαλισμένους, αλλά και στους αρμόδιους φορείς της Θεσσαλονίκης το γεγονός πως το Περιφερειακό Υποκατάστημα ΕΦΚΑ Μισθωτών Θεσσαλονίκης, το οποίο στεγάζεται στο κέντρο της πόλης, προβλέπεται να μετατραπεί σ’ ένα μήνα σε Τοπικό Υποκατάστημα, με συνέπεια να μειωθεί το προσωπικό από περίπου εκατό τριάντα (130) άτομα σε σαράντα επτά (47) (στην ουσία σε τριάντα επτά 37), καθώς μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα δέκα (10) άτομα του τηλεφωνικού κέντρου Θεσσαλονίκης και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι η λειτουργία του Υποκαταστήματος με αυτό τον αριθμό είναι αδύνατη.

Ειδικότερα:

  • Παραμένει η εξυπηρέτηση των ευρωπαϊκών εντύπων μέσω του συστήματος RINA για όλα τα Υποκαταστήματα της Θεσσαλονίκης, καθώς και αυτά των ΠΕ Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής - Αγίου Όρους.

  • Παραμένει η αρμοδιότητα άσκησης ποινικής δίωξης στους εργοδότες-οφειλέτες με πράξεις άνω των 30.000,00 ευρώ, όλων των Υποκαταστημάτων Μισθωτών που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

  • Παραμένει η αρμοδιότητα απόδοσης χρόνου ασφάλισης στα συγχωνευθέντα Επικουρικά Ταμεία (τ.ΤΕΑΕΔΞΕ, ΤΕΑΥΔΕ, ΤΕΑΜΕΖ, ΕΤΑΚΕΚ), προκειμένου να διεκπεραιωθούν αιτήματα ασφαλισμένων που εκκρεμούν στα τμήματα ανακεφαλαίωσης Συντάξεων και στα τμήματα ανακεφαλαίωσης όλων των Υποκαταστημάτων της Θεσσαλονίκης που χορηγούν προ-συνταξιοδοτικές βεβαιώσεις (περισσότερες από χίλιες υποθέσεις το χρόνο).

  • Παραμένει η αρμοδιότητα καταχώρησης πράξεων επιβολής εισφορών και ΑΒΑ του παλαιού μηχανογραφικού συστήματος ΕΣΟΔΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΗ όλων των Υποκαταστημάτων της Θεσσαλονίκης.

  • Συνεχίζει να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους δημοσίους υπαλλήλους όλης της ΠΕ Θεσσαλονίκης (πρώην ΟΠΑΔ) σε ό,τι αφορά στην προαιρετική ασφάλισή τους λόγω άδειας άνευ αποδοχών, προαιρετική ασφάλιση διαζευγμένων, συνταξιούχων σε αναστολή, ευρωπαϊκών εντύπων Α1, Ε104 κ.ά., καθώς η διαδικασία της προαιρετικής ασφάλισης παραμένει ακόμα και σήμερα χειρόγραφη, με αποτέλεσμα αυτή να μην μπορεί να διεκπεραιωθεί μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) και για αυτό το λόγο δεν έχει δοθεί η αρμοδιότητα σε όλα τα Υποκαταστήματα της ΠΕ Θεσσαλονίκης.

  • Στη χωρική αρμοδιότητα του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΕΦΚΑ Μισθωτών Θεσσαλονίκης βρίσκονται πάνω από 30.000 επιχειρήσεις και οι έδρες του συνόλου των Δημοσίων Υπηρεσιών της ΠΕ Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονία, τέσσερα Δημόσια Νοσοκομεία, ΔΥΠΕ, ΕΟΠΥΥ, Δήμος Θεσσαλονίκης, Διοικητικά και Πολιτικά Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ΕΛΚΕ κ.ά.), γεγονός που σημαίνει ότι εξυπηρετεί όχι μόνο τις εν λόγω επιχειρήσεις-εργοδότες (επιφορτισμένο ακόμα με την αρμοδιότητα της διεξαγωγής τακτικών και έκτακτων ελέγχων μέσω ΟΠΣ-ΙΚΑ και την έκδοση πράξεων, καθώς ακόμα δεν έχουν ξεκαθαριστεί πλήρως οι αρμοδιότητες μεταξύ των ΠΕΚΑ και των Τμημάτων Εσόδων - Ασφάλισης των Τοπικών Υποκαταστημάτων του e- ΕΦΚΑ), αλλά και τους υπαλλήλους-ασφαλισμένους που απασχολούνται σε αυτές. Ο όγκος των υποθέσεων που εισέρχονται στο Υποκατάστημα είναι πάρα πολύ μεγάλος και αφορούν σε αιτήματα όπως διορθώσεις ασφάλισης, έρευνα παλαιού χρόνου ασφάλισης, απάντηση σε ερωτήματα, διορθώσεις ασφάλισης, ΥΔΑΑΒ, αναγνώρισης μη επικολληθέντων ενσήμων κ.ά.

  • Το Τμήμα των Οικοδομικών Έργων, το οποίο εντάσσεται στο Τμήμα των Κοινών Επιχειρήσεων, ασχολείται με μεγάλα Δημόσια Έργα όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και με πλήθος ιδιωτικών έργων στην περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

  • Παραμένουν στο Υποκατάστημα εκκρεμότητες του τ. ΟΓΑ που αφορούν σε επτά Περιφερειακές Ενότητες, έπειτα από τη συγχώνευση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του οργανογράμματος (400 υποθέσεις ασφάλισης και 1.000 επιστροφές).

  • Εκχωρήθηκαν με απόφαση του Διοικητή του ΕΦΚΑ στο Τμήμα των Διοικητικών Μέσων Θεραπείας Εσόδων του Υποκαταστήματος (τμήμα που δεν υφίσταται στα Τοπικά Υποκαταστήματα) αρμοδιότητες κατάθεσης, διεκπεραίωσης ενστάσεων και σύνταξης δικογράφων στα Διοικητικά Δικαστήρια που αφορούν σε υποθέσεις του τ. ΟΓΑ.

  • Το Τμήμα Παροχών του Υποκαταστήματος είναι επιφορτισμένο με τα αιτήματα ασφαλισμένων για χορήγηση εξωιδρυματικού επιδόματος τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τ. ΟΓΑ των ΠΕ Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής και Κιλκίς, καθώς και με την εξυπηρέτηση όλων των ξενοδοχοϋπαλλήλων του τ. ΤΑΞΥ των ΠΕ Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

  • Το Τμήμα Ανακεφαλαίωσης του Υποκαταστήματος είναι επιφορτισμένο με την ανακεφαλαίωση συνταξιοδοτικών υποθέσεων των Νομών Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής και Κιλκίς, καθώς και υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλων των ανωτέρω Νομών, συμπεριλαμβανομένων και των ΠΕ Σερρών και Ημαθίας.

  • Επί τριάντα χρόνια λειτουργεί μόνο στο εν λόγω Υποκατάστημα Τμήμα Νομικής Υπηρεσίας ενταγμένο στην Υποδιεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών με τεράστιο εύρος αρμοδιοτήτων.

  • Η θέση του Υποκαταστήματος στο κέντρο της πόλης το καθιστά "πόλο έλξης" μεγάλου αριθμού ασφαλισμένων, πολλοί εκ των οποίων δεν ανήκουν στην ασφαλιστική του περιοχή, πλην όμως εξυπηρετούνται άμεσα, καθώς βάσει του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα και του Κώδικα Συμπεριφοράς Δημοσίων Υπαλλήλων δεν είναι δυνατή η άρνηση εξυπηρέτησης του πολίτη.

  • Το Υποκατάστημα δέχεται καθημερινά έναν τεράστιο αριθμό ηλεκτρονικών μηνυμάτων (ο οποίος γιγαντώθηκε με την πανδημία), δυσανάλογο με το δυναμικό του, αφού ακόμα και ασφαλισμένοι που δεν ανήκουν στην ασφαλιστική του αρμοδιότητα επικοινωνούν με το Υποκατάστημα.

Να σημειωθεί επίσης ότι, στις αρχές Σεπτέμβρη κατά την επίσκεψη του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ στο Υποκατάστημα, μετακινήθηκαν με απόφασή του άμεσα από το Υποκατάστημα δεκατρείς (13) υπάλληλοι, κυρίως από την Υποδιεύθυνση Εσόδων, χωρίς να υπάρχει σχετική αίτηση τους γι΄ αυτό, σε Τοπικό Υποκατάστημα που εδρεύει σε διαφορετικό δήμο από το Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου υπηρετούσαν και χωρίς να έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και τα κριτήρια που προβλέπονται στο άρθρο 66 του Ν. 3528/2007 (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας). Μάλιστα, το βεβιασμένο της αυθαίρετης ενέργειας της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα φύλλα κίνησης των δέκα υπαλλήλων ήταν υπογεγραμμένα από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Διοίκησης και δεν έφεραν αριθμό πρωτοκόλλου.

Επειδή η μετατροπή του Υποκαταστήματος σε Τοπική Διεύθυνση ΕΦΚΑ στις 24-10-2021 με μειωμένο προσωπικό και με ένα τεράστιο μέγεθος υποθέσεων, θα υπάρξει με μαθηματική ακρίβεια πλημμελής εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, δυσαρέσκεια και παράπονα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

Να διασφαλιστεί η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία τόσο του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΕΦΚΑ Μισθωτών Θεσσαλονίκης όσο και των υπόλοιπων δομών του Φορέα και να ενισχυθούν άμεσα, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου