Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Θύματα των πολέμων και της εκμετάλλευσης

 



Μόνο την οργή των λαών μπορεί να προκαλούν η άγρια καταστολή και οι κακουχίες που βιώνουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες - ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά - στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας, εκεί όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι από Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία, Αφρική και Μέση Ανατολή. Τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, σχεδιασμών και ανταγωνισμών, της φτώχειας, της εξαθλίωσης και του αυταρχισμού γίνονται ξανά θύματα των ίδιων γεωπολιτικών ανταγωνισμών που τους ξερίζωσαν βίαια από τις πατρίδες τους.

Εδώ και μήνες οι άνθρωποι αυτοί έχουν γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα στις δυνάμεις καταστολής, μένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς σε συνθήκες ψύχους, χωρίς επαρκή ρουχισμό και τροφή, χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μετά την κατάρρευση της απαράδεκτης συμφωνίας επαναπροώθησης των προσφύγων ΕΕ - Λευκορωσίας, γίνονται μπαλάκι στο πλαίσιο των μεταξύ τους γεωπολιτικών παιχνιδιών και παζαριών. Κατευθύνονται στα σύνορα με Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία, για να απωθηθούν ξανά από τους συνοριοφύλακες και τις δυνάμεις καταστολής αυτών των χωρών, οι οποίες προχωρούν στην ανέγερση φραχτών, συγκεντρώνουν στρατό, τους επιτίθενται με δακρυγόνα και κανόνια νερού, τους επαναπροωθούν με τις «ευλογίες» της ΕΕ.

* * *

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι οι πρωταγωνιστές στις ιμπεριαλιστικές κόντρες, όλες αυτές οι κυβερνήσεις και οι αιματοβαμμένοι οργανισμοί που συμμετέχουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στα ανταγωνιστικά γεωπολιτικά «παιχνίδια», ενώ παράλληλα γνωρίζουν, ανέχονται ή και «ενθαρρύνουν» τους διακινητές ανθρώπων, αλληλοκατηγορούνται σήμερα για «εργαλειοποίηση» των μεταναστών και «υβριδικές επιχειρήσεις»! Σαν «αθώοι του αίματος», κάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι η απελπισία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, η βάρβαρη και πολύμορφη καπιταλιστική εκμετάλλευση τους σπρώχνουν να εγκαταλείψουν με κάθε τρόπο τις χώρες τους, διακινδυνεύοντας ακόμα και τη ζωή τους.

Φυσικά και γνωρίζουν. Γι' αυτό παίρνουν τα μέτρα τους για να αντιμετωπίσουν την «απειλή» από τους εκατομμύρια ξεριζωμένους που κυνικά υπολογίζουν ότι θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται σε κάθε γωνιά του «χάρτη», αλλά και της φτώχειας, των κλιματικών μεταβολών κ.ά.

* * *

Η ΕΕ, όπως φαίνεται και από το Σύμφωνο για το Ασυλο που προωθεί, ενισχύει περαιτέρω το «οπλοστάσιο» της άγριας καταστολής, των επαναπροωθήσεων, των απελάσεων, του εγκλωβισμού, των υπερδομών - φυλακών και τις συμφωνίες κράτησης και απώθησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο με τρίτα κράτη, π.χ. την Τουρκία, τη Λιβύη, την Ιορδανία, αλλά και τη Λευκορωσία μέχρι πρότινος. Η Λευκορωσία παζαρεύει ανταλλάγματα και χρηματοδότηση για υποδομές κράτησης των μεταναστών, προκειμένου να επαναφέρει σε ισχύ τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ - Λευκορωσίας.

Είναι ενδεικτικά τα όσα προβλέπονται στη «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ, το σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ θα πετύχει στρατιωτική - αμυντική «αυτοτέλεια», που συζήτησαν προχτές οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας. Από τη μια, προβλέπονται μέτρα ώστε η ΕΕ, στον ανταγωνισμό της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, να μπορεί να διεξάγει και μόνη της ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με «συγκρότηση ετοιμοπόλεμων στρατιωτικών σωμάτων ταχείας ανάπτυξης». Δηλαδή, νέα θύματα πολέμων και εξαθλίωσης.

Από την άλλη, τα θύματά τους βαφτίζονται «απειλή» αλλά και πρόσχημα για επεμβάσεις σε άλλα κράτη. Η «Πυξίδα» περιγράφει τις μεταναστευτικές και προσφυγικές «κρίσεις» ως «υβριδική απειλή» και συστήνονται οι «Υβριδικές Ομάδες Αμεσης Επέμβασης» (Hybrid Rapid Response Teams) της ΕΕ, οι οποίες θα μπορούν να αναπτύσσονται σε χώρες που αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα, «συνεργαζόμενες» με τις τοπικές δυνάμεις...

* * *

Από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για γεωπολιτική υπεροχή, για τον έλεγχο δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων, αγωγών και αγορών, για κερδοφόρες επενδύσεις των μονοπωλίων, χαμένοι είναι όλοι οι λαοί. Γι' αυτό σήμερα, που η απειλή των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μεγαλώνει πάνω από τα κεφάλια όλων, χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στις επεμβάσεις και την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν ο ρατσισμός και ο εθνικισμός. Να δυναμώσει η διεκδίκηση για πραγματική προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, χορήγηση ασύλου στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, με παράλληλη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους σε αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια και με πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης και των διεθνών Συνθηκών για την προστασία των προσφύγων.


Ε. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου