Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Με πολύ μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση τίμησε τα μηνύματα του Νοέμβρη


MotionTeam

Με το σύνθημα «Από το Πολυτεχνείο ίδιος ο εχθρός, ΝΑΤΟ, κυβερνήσεις, καπιταλισμός», χιλιάδες νέοι αλλά και άνθρωποι κάθε ηλικίας διατράνωσαν χτες βράδυ από τη Θεσσαλονίκη την απόφαση να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για δουλειά, μόρφωση, υγεία και ζωή με δικαιώματα, για να σταματήσουν η περιοχή και η χώρα να αποτελούν ορμητήριο πολέμου των ιμπεριαλιστών.

Χιλιάδες εργαζόμενοι με τα πανό των σωματείων τους, νέοι φοιτητές και μαθητές, αυτοαπασχολούμενοι, αντιδικτατορικοί και άλλοι αντιστασιακοί αγωνιστές, γυναίκες μέσα από τους Συλλόγους της ΟΓΕ, με τη συμμετοχή τους στην πολύ μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, τίμησαν την 48η επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και καταδίκασαν την πολιτική που εμπλέκει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ξεχώρισαν για τη μαζικότητα και τη μαχητικότητά τους τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με τα κόκκινα λάβαρα και το κεντρικό πανό της Νεολαίας του Κόμματος να δείχνει τον δρόμο: «Από γενιά χωρίς δικαιώματα να γίνουμε η γενιά της πάλης για την ανατροπή». Στην αντιιμπεριαλιστική πορεία συμμετείχαν και ένστολοι φαντάροι, μαζί με άλλους νεολαίους.

Οι χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Στην κεφαλή της μεγάλης πορείας στάθηκαν τα μέλη του ΣΦΕΑ '67 -'74 με το πανό τους να διαμηνύει «Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο».


MotionTeam

Ακολουθούσαν το μπλοκ της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) που εξέφρασε μαχητικά τη λαϊκή απαίτηση για «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» και αυτό του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Κούβας.

Με το μεγάλο μπλοκ τους οι φοιτητικοί σύλλογοι έδωσαν τον παλμό στη διαδήλωση σηματοδοτώντας την απόφαση της νεολαίας να κλιμακώσει τον αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους. «Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», βροντοφώναξαν. Εκεί πήραν τη θέση τους και οι Κύπριοι φοιτητές της «Προοδευτικής» που διαδήλωναν: «Κύπρος - Πολυτεχνείο ποτέ πια φασισμός». Εκεί ήταν και η Ομάδα Γυναικών του ΑΠΘ «Ειρήνη Γκίνη» να στέλνει το μήνυμα ότι «Το Πολυτεχνείο ζει στον αγώνα για ισότιμη μόρφωση, υγεία, δουλειά, ζωή». Αλλά και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης να διαμηνύει ότι «Η νέα γενιά δεν ξεχνά τον Νοέμβρη του '73. Παλεύει για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία».

Πολύχρωμο ποτάμι και το μεγάλο μπλοκ των εργατικών σωματείων, με το κεντρικό να αναδεικνύει ότι «Πολυτεχνείο 1973 - 2021 για τα δικά τους κέρδη ματώνει η εργατιά, όχι άλλο αίμα για τα αφεντικά». Αλλά και των άλλων φορέων, όπως το μπλοκ του ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ, του ΣΕΤΕΠΕ, του ΣΕΤΗΠ και δεκάδων άλλων σωματείων, να διαδηλώνουν ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά και να προβάλλουν τις διεκδικήσεις τους. Το μπλοκ της ΕΝΙΘ, που συσπείρωσε όλους τους υγειονομικούς, να διαδηλώνει ενάντια στην εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, στις αναστολές και τις απολύσεις και να απαιτεί άμεση ενίσχυση με μαζικές μόνιμες προσλήψεις. Μαχητικά και μαζικά ήταν και τα μπλοκ της ΟΓΕ και του ΠΑΜΕ.


Τη δική τους ξεχωριστή παρουσία είχαν στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση οι μικροί φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου». «Εδώ Πολυτεχνείο - Ο δρόμος είχε και έχει τη δική του ιστορία».

Στο πέρασμά της η μεγάλη διαδήλωσε σάλπισε ξεσηκωμό, ενώ μαχητικά εκφράστηκε και η καταδίκη στους φασίστες μέσα από συνθήματα όπως «Τότε ρουφιάνοι, τώρα χρυσαυγίτες, πάλι θα τσακίσουν οι εργάτες τους φασίστες».

Μπροστά στο αμερικάνικο προξενείο δονήθηκε η ατμόσφαιρα από τη μεγάλη διαδήλωση που με τραγούδια και συνθήματα εξέφρασε τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού της πόλης. Εκεί μπροστά οι διαδηλωτές πυρπόλησαν την αμερικάνικη σημαία και άναψαν πυρσούς. Ολόκληρη η διαδήλωση σιγοτραδούδισε το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» αλλά και το «Δεν θα περάσει ο φασισμός» και αμέσως μετά σείστηκε ο τόπος από τα συνθήματα «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη - Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Η πορεία συνεχίστηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και ολοκληρώθηκε στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Κατάθεση στεφανιών στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ

Στεφάνια στο μνημείο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κατέθεσαν χτες το μεσημέρι αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, παρουσία εκατοντάδων μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ.


Το στεφάνι του ΚΚΕ κατέθεσε ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το στεφάνι της ΚΝΕ κατέθεσε ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Εκείνη την ώρα μέλη της ΚΝΕ κρέμασαν από την οροφή του κτιρίου ένα μεγάλο πανό με το σύνθημα «Από γενιά χωρίς δικαιώματα να γίνουμε η γενιά της πάλης για την ανατροπή. Το Πολυτεχνείο ζει».

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Παπατολίδης δήλωσε: «Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό, πολύ πιο επίκαιρο τις μέρες, την εποχή που ζούμε. Παραμένει επίκαιρο το "έξω οι ΗΠΑ και έξω το ΝΑΤΟ" που αποτυπώθηκε στις πύλες του Πολυτεχνείου, γιατί κυριολεκτικά σήμερα είναι ανάγκη να παλέψει ο λαός μας κατά της εμπλοκής της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στη μετατροπή της χώρα μας απ' άκρη σ' άκρη σε μια τεράστια μεγάλη αμερικανική και ΝΑΤΟική βάση. Ο λαός μας πρέπει να καταλάβει ότι αυτό είναι επικίνδυνο και για τον ίδιο και για τους λαούς της περιοχής και πρέπει να αντισταθεί σε αυτά τα σχέδια. Οπως είναι επίκαιρα σήμερα τα ζητήματα της πάλης του λαού μας για τα σύγχρονα δικαιώματά του απέναντι στην πολιτική των ξεχαρβαλωμένων δικαιωμάτων, των τσακισμένων μισθών. Τώρα που κυριολεκτικά η ακρίβεια αδειάζει το λαϊκό πορτοφόλι, φέρνει τον λαό μας σε άσχημη κατάσταση, χρειάζεται να συμμετέχει αποφασιστικά για να δικαιώσει τις δικές του ανάγκες, να διεκδικήσει να ζήσει πολύ καλύτερα.

Απευθύνουμε, ως ΚΚΕ, πλατύ κάλεσμα για αντεπίθεση απέναντι στο σύστημα της βαρβαρότητας, απέναντι στην πολιτική που τσακίζει τον λαό μας».

Προηγουμένως, στεφάνια κατέθεσαν στο μνημείο αντιπροσωπείες από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την ΕΔΥΕΘ, το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ, την Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και πλήθος εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων. Λίγα λουλούδια απόθεσε και το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων στην «e-food».

Ριζοσπάστης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου