Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Επικίνδυνη... κούρσα

 

Οι αντεγκλήσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, με αφορμή την προχτεσινή πυραυλική δοκιμή ανατίναξης ρωσικού δορυφόρου από τη Μόσχα, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την επικίνδυνη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στρατιωτικών σχεδιασμών και στον τομέα του Διαστήματος. Επικαλούμενες τη ρωσική δοκιμή και τη δημιουργία διαστημικών συντριμμιών, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Μόσχα για «απερίσκεπτη και ανεύθυνη συμπεριφορά» και κατήγγειλαν ότι «η Ρωσία, παρά τους ισχυρισμούς της ότι αντιτίθεται στη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, είναι πρόθυμη να θέσει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του». Η δε Μόσχα έκανε λόγο για «υποκρισία», σημειώνοντας ότι αντίστοιχες δοκιμές έχουν γίνει από ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία, υπενθύμισε ότι το 2020 οι ΗΠΑ δημιούργησαν τη Διοίκηση Διαστήματος, με διακηρυγμένο στόχο τη «διασφάλιση της ανωτερότητας στο Διάστημα», και πρόσθεσε ότι το Πεντάγωνο εδώ και χρόνια αναπτύσσει και δοκιμάζει σε τροχιά νέα επιθετικά οπλικά συστήματα.

Ολα αυτά ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, παρουσιάζοντας την περιβόητη «Στρατηγική Πυξίδα» της λυκοσυμμαχίας, ξεχώριζε το Διάστημα ως «το νέο πεδίο των μαχών». Το δε ΝΑΤΟ ήδη από το 2019 έχει υιοθετήσει νέα επιθετική «Διαστημική Στρατηγική» και έχει διακηρύξει το Διάστημα ως «ένα επιχειρησιακό πεδίο για το ΝΑΤΟ»... Από όπου και να το πιάσει κανείς, δηλαδή, βγάζει μάτι η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής κούρσας για την υπεροχή στο Διάστημα και τη στρατιωτική αξιοποίησή του. Επιβεβαιώνονται από άλλη μια πλευρά τόσο οι κίνδυνοι που συνεπάγονται τα παραπάνω για όλους τους λαούς, όσο και η ανάγκη να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στην εμπλοκή στα σχέδια και τις στρατιωτικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών, για τους πολέμους της Γης και τους «πολέμους των άστρων»!


Κέρδη 1.000 $/sec

Με τη δημοσίευση των προβλεπόμενων κερδών για το 2021 των φαρμακοβιομηχανιών «Pfizer», «BioNTech» και «Moderna», που έχουν τη μερίδα του λέοντος στα εμβόλια (αυτά που διατίθενται και στη χώρα μας), επιβεβαιώνεται ότι βγάζουν πάνω από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο και συνολικά 34 δισ. δολάρια τον χρόνο! Τα μονοπώλια του Φαρμάκου κατατάσσονται έτσι στους μεγάλους κερδισμένους από την πανδημία, μετατρέποντας σε κερδοφόρο εμπόρευμα ένα προϊόν αναγκαίο για την προστασία της υγείας και της ζωής του ανθρώπου, που παρήγαγαν η έρευνα και η εργασία χιλιάδων επιστημόνων και εργαζομένων σε όλο τον κόσμο. Οι λαοί πλήρωσαν μέχρι τελευταίας δεκάρας αυτά τα κέρδη, είτε μέσω των κρατικών προϋπολογισμών για την (προπληρωμένη μάλιστα) αγορά των εμβολίων είτε ως κρατική στήριξη στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για να χρηματοδοτήσουν την έρευνα και την παραγωγή των εμβολίων. Την ίδια ώρα, εκατομμύρια άνθρωποι στις ασθενέστερες οικονομικά χώρες στερούνται ένα από τα σημαντικότερα όπλα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτά είναι τα «θανάσιμα» συμπτώματα της βαρβαρότητας του καπιταλισμού, που κάνουν ζήτημα «ζωής και θανάτου» την πάλη για Φάρμακο - κοινωνικό αγαθό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλους, όχι εμπόρευμα για τα κέρδη μιας χούφτας πολυεθνικών.


Αόρατοι!

Στο 13% εμφανίζει η ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό ανεργίας τον περασμένο Σεπτέμβρη, μειωμένο κατά 3,5 ολόκληρες μονάδες, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020, που ήταν στο 16,5%. Ενώ όμως η Στατιστική Υπηρεσία αναγνωρίζει μόλις 609.501 ανέργους, οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ανήλθαν τον περασμένο Σεπτέμβρη στους 947.292! Απ' αυτούς, οι 935.301 αναζητούν εναγωνίως δουλειά και δεν βρίσκουν. Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα: Πού εξαφανίζονται περίπου 330.000 άνεργοι που ψάχνουν για δουλειά και η ΕΛΣΤΑΤ δεν τους βρίσκει; Μήπως είναι αόρατοι; Οσο κι αν επιχειρούν με αλχημείες και «μαγειρέματα» να εξαφανίσουν τους ανέργους, η εργατική - λαϊκή οικογένεια, που καθεμιά έχει στο σπίτι της έναν τουλάχιστον άνεργο, ή υποαπασχολούμενο, ξέρει την αλήθεια. Και σ' αυτήν την περίπτωση, ο κρατικός μηχανισμός αποδεικνύεται επιλεκτικά «εκπαιδευμένος» να κρύβει κάτω από το χαλί την πραγματική ανεργία, με τον ίδιο τρόπο που εξαφανίζει οποιαδήποτε στήριξη για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, που δεν έχουν δουλειά, χωρίς να είναι επιλογή τους. Γι' αυτό μόλις ένας στους δέκα εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ παίρνει το επίδομα ανεργίας, την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι επιδοτούνται αδρά για να κάνουν βραχύχρονες και «φτηνές» προσλήψεις, μέσα από τα προγράμματα των λεγόμενων ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου