Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ Ερώτηση για τους θανάτους ποδηλατιστών σε τροχαία ατυχήματα

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Το ζήτημα των θανάτων ποδηλατιστών σε τροχαία ατυχήματα αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν το 2018 (τα στοιχεία αφορούν την περίοδο μέχρι και το 2016) για τα οδικά θανατηφόρα ατυχήματα με θύματα ποδηλάτες, οι θάνατοι ποδηλατιστών από ατυχήματα παραμένουν σταθερά πάνω από 2000 κάθε έτος ενώ στην οκταετία 2010-2018 τα θύματα ποδηλάτες έφτασαν συνολικά τα 19.450. Σε ορισμένα κράτη μέλη η αναλογία ανα 1 εκ. πληθυσμού είναι ιδιαίτερα υψηλή (Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία, Ρουμανία) και πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ (Ιταλία, Γερμανία κ.α.). Ακόμα και στην περίπτωση της Ελλάδας, στην πραγματικότητα η αναλογία είναι ανησυχητική, δεδομένου ότι δεν γίνεται εκτεταμένη χρήση ποδηλάτων σε σχέση με άλλα κράτη. Αυτή η κατάσταση οφείλεται μεταξύ άλλων σε ατυχήματα εξαιτίας ασυνείδητων, μεθυσμένων οδηγών αλλά και την ανυπαρξία σε πολλές περιπτώσεις ενός ασφαλούς, συγχρόνου και επαρκώς φωταγωγημένου οδικού δικτύου, συνδυασμένο με ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ, όπως πχ η Τουρκία. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει δημοσιοποιηθεί στην Τουρκία η υπόθεση ενός νέου ανθρώπου, του Ουμούτ Γκιουντούζ, ο οποίος χτυπήθηκε θανάσιμα, την ώρα που έκανε ποδήλατο, από έναν μεθυσμένο οδηγό αυτοκινήτου, ο οποίος τον χτύπησε και τον εγκατέλειψε.

Ο μεθυσμένος οδηγός που χτύπησε κι εγκατέλειψε το νεαρό ποδηλάτη, ύστερα από μια σύντομη περίοδο 4 μηνών, επικαλούμενος την «μακρόχρονη προφυλάκιση», χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις του δικαστικού ελέγχου, αφέθηκε ελεύθερος. Η οικογένεια  του Ουμούτ, μαζικοί φορείς απαιτούν δικαιοσύνη με δράσεις που κατ΄ έπανάληψη δέχτηκαν απειλές και διώχθηκαν από την αστυνομία. Η καθυστέρηση της δικαστικής διαδικασίας και η επιθετική στάση κατά της οικογένειας πηγάζει επίσης από το γεγονός ότι ο Ουμούτ ήταν κομμουνιστής και μέλος του ΚΚ Τουρκίας (TKP).

Συνολικότερα σημειώνουμε πως η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περισσότερες από 200 οικογένειες στην Τουρκία αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, διαμαρτύρονται και διεκδικούν να ληφθούν μέτρα, να καταλογιστούν οι ευθύνες και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η επιτροπή:

- Στο αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη στην υπόθεση του Ουμούτ Γκιουντούζ και να αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο ποινών που ισχύει μέχρι σήμερα σε χώρες της ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες για τέτοιες υποθέσεις, το οποίο αφήνει σε πολλές περιπτώσεις ατιμώρητους μεθυσμένους και ασυνείδητους οδηγούς που αφαίρεσαν ζωές;

- Για το γεγονός  ότι παρά τα δισ. χρήματα του λαού που λυμαίνονται οι κατασκευαστικοί όμιλοι στο όνομα των "πράσινων επενδύσεων", τόσο στην ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες δεν έχει εξασφαλιστεί ένα ασφαλές, σύγχρονο και επαρκώς φωταγωγημένο οδικό δίκτυο, συνδυασμένο με ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων;»

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου