Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Δ. Κουτσούμπας: Στο πλευρό κάθε λαού που αγωνίζεται ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

 

 
 

Με τις εισαγωγικές ομιλίες του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας Κεμάλ Οκουγιάν ξεκίνησαν οι εργασίες της Εκτακτης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που θα διεξαχθούν έως την Κυριακή 12 Δεκέμβρη, με θέμα «Οι διεθνείς οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις. Η εμπειρία από την πάλη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και των λαών. Αλληλεγγύη στην Κούβα, στον λαό της Παλαιστίνης, σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στις κυρώσεις, στις μηχανορραφίες και στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα».

Λόγω της πανδημίας η συνάντηση πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, με την αμοιβαία ευθύνη του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας, των δύο κομμάτων που το 2019 είχαν φιλοξενήσει στη Σμύρνη της Τουρκίας την 21η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Στην τηλεδιάσκεψη έχουν δηλώσει συμμετοχή 73 κόμματα από 57 χώρες από όλες τις ηπείρους.

Η εισαγωγική ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

Αγαπητοί σύντροφοι,

Σας καλωσορίζουμε από την Αθήνα στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Κομμουνιστικών κι Εργατικών κομμάτων.

Είναι αλήθεια πως η πανδημία έχει βάλει ορισμένα όρια στις δια ζώσης επικοινωνίες των κομμάτων.

Ωστόσο, όρια στον αναγκαίο συντονισμό και στην πάλη των λαών, των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων δεν μπορούν να μπουν.

Αυτό το μήνυμα στέλνει και η σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψή μας, με την οποία στέλνουμε μια ακόμη ηχηρή καταδίκη στον αποκλεισμό της Κούβας από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στο ΚΚ της Κούβας και στο λαό της, που για άλλη μια φορά, σε δύσκολες και σύνθετες συνθήκες, υπερασπίζεται τις κατακτήσεις της Κουβανικής Επανάστασης.

Εκφράζουμε την πεποίθησή μας, πως τα σχέδια αποσταθεροποίησης της Κούβας, τα οποία καταρτίζει ο ιμπεριαλισμός, δεν θα περάσουν, πως ο λαός της Κούβας για άλλη μια φορά θα τα ανατρέψει.

Στέλνουμε μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό, που μάχεται για δεκαετίες τώρα, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, για την αναγνώριση της πατρίδας του.

Καταδικάζουμε την ισραηλινή επιθετικότητα, τη στήριξη που παρέχει ο αμερικάνικος και ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός στο Ισραήλ για να συνεχίζει την καταπίεση ενός ολόκληρου λαού.

Καταγγέλλουμε την εξίσωση θύτη και θύματος, που ιδιαίτερα καλλιεργεί η ΕΕ και απαιτούμε και από την ελληνική κυβέρνηση την υλοποίηση της απόφασης του ελληνικού κοινοβουλίου για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Βεβαίως και είμαστε στο πλευρό κάθε λαού που αγωνίζεται, που υψώνει το ανάστημά του στις αντιλαϊκές πολιτικές:

- Όπως ήταν η νικηφόρα και πολύμηνη νίκη των αγροτών της Ινδίας,

- Η φτωχολογιά της Τουρκίας, που διαδηλώνει ενάντια στη ραγδαία υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της,

- Ο λαός του Σουδάν, που συγκρούεται στους δρόμους ενάντια στους πραξικοπηματίες,

- Με τους λαούς που σε πολλές χώρες, παρά την πανδημία, μπαίνουν στο δρόμο της πάλης για την Υγεία και τη ζωή του λαού, με την διασφάλιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων τους.

Σύντροφοι,

Πρέπει να γνωρίζετε πως και στην Ελλάδα το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πάλης, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στις συνθήκες της πανδημίας.

Στηρίζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων, με βασικό άξονα την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ταυτόχρονα, το Κόμμα μας βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, που με την πάλη τους διεκδικούν μέτρα προστασίας της ζωής τους, συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς, που παλεύουν ενάντια στα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα.

Αυτή η πάλη το τελευταίο διάστημα ανέδειξε σημαντικούς και νικηφόρους αγώνες, όπως ήταν αυτή των εργατών στο μονοπώλιο της COSCO ή στην e-food.

Το Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης, που το ΚΚΕ απηύθυνε στο λαό, αγκαλιάζεται από όλο και περισσότερους εργαζόμενους, επιστήμονες, νέους, που εκφράζουν τη διάθεση να συγκρουστούμε με τις αντιλαϊκές πολιτικές, με την καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, με τις ξένες αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και σχεδιασμούς.

Για να ανοίξει ο δρόμος της συγκρότησης της Κοινωνικής Συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που θα ανατρέψει αντιλαϊκά μέτρα και θα συσπειρώσει μεγάλες λαϊκές δυνάμεις σε γραμμή σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.

Οι κομμουνιστές στην Ελλάδα εργαζόμαστε σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Της αναγκαιότητας, που προβάλλει από την ίδια την εποχή μας και τις εξελίξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Είναι η εποχή που επιβάλει την οριστική ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και οικοδόμησης μιας νέας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, απαλλαγμένης από ελλείψεις και λάθη του παρελθόντος.

Αυτό καθόλου δεν σημαίνει πως παραβλέπουμε τις δυσκολίες του αρνητικού συσχετισμού δύναμης διεθνώς, όπως και των σημαντικών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που εκδηλώνονται στην περιοχή μας και ευρύτερα στον κόσμο.

Το αντίθετο!

Έτσι, σε αντίθεση από άλλες πολιτικές δυνάμεις, εκτιμάμε πως οι ΗΠΑ δεν «φεύγουν» από την περιοχή μας. Είναι εδώ!

Μάλιστα στην Ελλάδα, ενισχύουν τις στρατιωτικές βάσεις τους, που γιγαντώνονται.

Διαμορφώνουν νέες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως μαζί με τη Βρετανία και την Αυστραλία (AUKUS), ή τον “Τετραμερή Διάλογο για την Ασφάλεια” (QUAD).

Πρόκειται για νέα, πολύμορφα “εργαλεία” των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, που εμφανίζονται δίπλα σε παλαιότερα, όπως είναι το ΝΑΤΟ.

Βεβαίως, ο προσανατολισμός των ΗΠΑ, όπως δείχνει και η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, αλλά και οι διάφοροι εμπορικοί πόλεμοι των τελευταίων χρόνων, κατευθύνεται προς την περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Το ΝΑΤΟ, παρά τις εσωτερικές “τριβές” των αστικών τάξεων των κρατών που το συγκροτούν, εξακολουθεί να επεξεργάζεται νέα πολεμικά σχέδια σε βάρος των λαών.

Αναλαμβάνει δράση, ιδιαίτερα, σε βάρος της καπιταλιστικής Ρωσίας, από τη Βαλτική ως τη Μαύρη Θάλασσα.

Παίρνει μέτρα όξυνσης του ανταγωνισμού με την Κίνα.

Η ιμπεριαλιστική ΕΕ, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να παίξει “προοδευτικό” ρόλο στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρόκειται για μεγάλη αυταπάτη, όσων προσανατολίζονται σε μια τέτοια άποψη.

Οι εκκλήσεις που ακούγονται από διάφορες δυνάμεις όλου του αστικού πολιτικού φάσματος, από φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, αλλά και από κάθε απόχρωσης οπορτουνιστές, για την ανάγκη “απογαλάκτισης” της ΕΕ από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, θεωρούμε ότι λειτουργούν ως “στάχτη στα μάτια” των λαών.

Η ΕΕ ήταν και είναι μια ένωση που θα γίνεται όλο και πιο αντιδραστική και αντιλαϊκή.

Η διέξοδος για τους λαούς δεν είναι ο λεγόμενος “εκδημοκρατισμός” και “εξανθρωπισμός” της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά η πάλη για την έξοδο των χωρών από αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, σε συνδυασμό με την πάλη για την ανάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της σε κάθε χώρα.

Αυτό έδειξε και η πείρα από το ΒREXIT. Αποδέσμευση που δεν συνδυάζεται με ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και εξουσίας σε κάθε ξεχωριστή χώρα, σε ομάδα χωρών και σε όλη την Ευρώπη, δεν μπορεί να αποβεί υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων στη σημερινή φάση όλο και περισσότερο εντάσσονται τα ζητήματα της λεγόμενης “πράσινης” ανάπτυξης και “ψηφιακής μετάβασης”. Ζητήματα, που από τη μια αποτελούν πεδίο διοχέτευσης του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου, για την ενίσχυση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων κι από την άλλη είναι πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού των μονοπωλίων, (αμερικάνικων, κινεζικών, γερμανικών, γαλλικών. βρετανικών, ρωσικών κοκ) .

Βλέπουμε να δυναμώνουν οι αντιθέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, αλλά και άλλες σημαντικές αντιθέσεις με τη Ρωσία ή ακόμη και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού ιμπεριαλιστικού άξονα.

Βεβαίως, θεωρούμε ότι αυτό που έχουμε μπροστά μας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «νέος ψυχρός πόλεμος», αντιγράφοντας, την πάλαι ποτέ αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την ΕΣΣΔ.

Η διαλεκτική ανάλυση των εξελίξεων δείχνει πως έχουμε να κάνουμε με αντιθέσεις, που εκδηλώνονται πάνω στο έδαφος του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής κι ο οποίος κυριαρχεί στις ισχυρότερες δυνάμεις που συγκρούονται για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων τους.

Σ’ αυτές τις συνθήκες έχει σημασία τόσο η εναντίωση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όσο και η απόρριψη επιλογής ιμπεριαλιστή, ενάντια σε κάθε «παλιά» ή «νέα» ιμπεριαλιστική συμμαχία, για την απεμπλοκή κάθε χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμμαχίες και παράλληλα ενίσχυση της πάλης για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, το ΚΚΕ καταψήφισε μέσα στην ελληνική βουλή τις επιθετικές συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, που παρουσιάζονται ως “αμυντικές” για τη χειραγώγηση και τον αποπροσανατολισμό του λαού.

Τάχθηκε ενάντια στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες της χώρας και ανέδειξε πως αυτές γίνονται στα πλαίσια της προσπάθειας της αστικής τάξης της Ελλάδας να αναβαθμίσει τη θέση της μέσα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οργανώσεις.

Οι κομμουνιστές διαφωτίζουν συστηματικά το λαό και κινητοποιούν στις διαδηλώσεις χιλιάδες εργαζόμενους, νέους και νέες.

Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, γενικότερα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, για να μην δημιουργηθούν νέες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, να ξηλωθούν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές, να μην μεταφερθούν στη χώρα πυρηνικά όπλα.

Το ΚΚΕ απαιτεί να σταματήσει η συμμετοχή των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.

Να μην πληρώνει ο λαός για τους εξοπλισμούς που υπηρετούν τα επιθετικά σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης, τις ευρωατλαντικές επεμβάσεις και πολέμους, να μην συμμετέχει η Ελλάδα σε στρατιωτικές ασκήσεις που στρέφονται κατά άλλων κρατών.

Το ΚΚΕ επιδιώκει την ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης προς όλους τους λαούς που είναι αντιμέτωποι με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Παλεύει για την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Για να έλθει τελικά η εργατική τάξη, ο λαός στην εξουσία και να οικοδομήσει τη νέα κοινωνία του σοσιαλισμού!

 




 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου