Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Ζητάει ΜΚΟ με αναβαθμισμένο ρόλο σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος

 

Copyright 2021 The Associated

Την επικίνδυνη αναβάθμιση του ρόλου των ΜΚΟ, τη θέσπιση νομικής μορφής «ευρωπαϊκών ΜΚΟ» και την ενιαιοποίηση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία τους ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο με την έκθεση με τίτλο «Καταστατικό για τις ευρωπαϊκές διασυνοριακές ενώσεις και τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις» που καταψηφίστηκε από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε πρόσφατη Ολομέλεια.

Η έκθεση που υιοθετήθηκε με τις ψήφους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Φιλελεύθερων, των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της λεγόμενης «Αριστεράς», καθώς και από τους Ελληνες ευρωβουλευτές των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και τον εκλεγμένο με τη ΧΑ, συντάχτηκε στο πλαίσιο του λεγόμενου «δικαιώματος νομοθετικής πρωτοβουλίας» του Ευρωκοινοβουλίου, του δικαιώματος δηλαδή να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να του υποβάλει προτάσεις νόμου. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωκοινοβούλιο συνόδευσε την έκθεση με «πρόταση κανονισμού περί του καταστατικού του ευρωπαϊκού σωματείου» και «πρόταση οδηγίας σχετικά με κοινά ελάχιστα πρότυπα για τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις στην ΕΕ».

ΜΚΟ «κοινής ωφέλειας», με στόχο και το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης

Η έκθεση επικαλούμενη την «κάλυψη κενών» προωθεί τη λειτουργία ΜΚΟ με καθεστώς μάλιστα «κοινής ωφέλειας» (άρθρο 14 της προτεινόμενης Οδηγίας και άρθρο 20 του προτεινόμενου Κανονισμού), ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για την παράδοση κρατικών δομών και υπηρεσιών - από την Υγεία, την Εκπαίδευση, την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών μέχρι τον Πολιτισμό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών - στις ΜΚΟ και μέσω αυτών και σε ιδιώτες. Την ώρα που οι περικοπές των κρατικών προϋπολογισμών για τις λαϊκές ανάγκες (π.χ. Υγεία, Παιδεία κ.λπ.) αποτελούν γενική κατεύθυνση, η έκθεση ζητάει προκλητικά αύξηση της χρηματοδότησής τους από ευρωενωσιακά και εθνικά κονδύλια - χρήματα από τη φορολογία των εργαζομένων - και την άρση διοικητικών, νομικών, φορολογικών κ.λπ. εμποδίων για την απρόσκοπτη δράση και χρηματοδότησή τους, την επέκταση της διείσδυσής τους παντού.

Η έκθεση δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τη συμβολή των ΜΚΟ που «βάζουν πλάτη» για τον εγκλωβισμό και τη χειραγώγηση της συνείδησης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, σε «στρατηγικούς στόχους της ΕΕ, όπως η κλιματική κρίση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ανάκαμψη από την πανδημία». Σε στόχους δηλαδή για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας που καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα.

Παράλληλα, οι ...«ανεξάρτητες» ΜΚΟ, με κρατική και ευρωενωσιακή χρηματοδότηση και στήριξη, πλήρως εξαρτημένες και χρηματοδοτούμενες από το κεφάλαιο, το αστικό κράτος και την ΕΕ επιστρατεύονται ως εργαλείο για την υπονόμευση της δράσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος και της συνδικαλιστικής δράσης. Σε περίοδο έντασης της επίθεσης στο δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση και πάλη, στο δικαίωμα στην απεργία και συνολικά στις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα, η έκθεση βρίθει διακηρύξεων για το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι προκειμένου να δικαιολογήσει την ανεπιφύλακτη στήριξη κάθε ΜΚΟ. Στη μόνη αναφορά που γίνεται στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, προκλητικά υπογραμμίζεται ότι «...υπάγονται σε ειδικό ευνοϊκό καθεστώς και, ως εκ τούτου... θα πρέπει να αποκλείονται από τα προτεινόμενα μέσα»!

Σε ύποπτη δράση με την κάλυψη της ΕΕ

Οι ΜΚΟ θα χαίρουν μάλιστα ιδιαίτερης νομικής προστασίας (βλ. άρθρα 26 και 27 της προτεινόμενης οδηγίας) για να μπορούν να φέρουν σε πέρας ύποπτες αποστολές τους, καθώς προβλέπεται όχι μόνο «η ταυτότητα των ιδρυτών και των μελών» τους να συνιστά «ευαίσθητη πληροφορία», αλλά και η «μη αδικαιολόγητη και δυσανάλογη παρακολούθησή τους», την ώρα μάλιστα που όλο και περισσότερο βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας υποθέσεις για διασύνδεσή τους με επιχειρηματικούς ομίλους, διάφορα κυκλώματα, ξένες μυστικές υπηρεσίες κ.ά.

Παράλληλα, βέβαια, με απανωτούς αντιδραστικούς νόμους και κανονισμούς της ΕΕ και των κρατών - μελών (βλέπε ευρω-τρομονόμοι, απεργοκτόνοι νόμοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέψεις για τον ψηφιακό έλεγχο μητρώων των συνδικαλιστικών οργανώσεων στον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη), επί της ουσίας επιδιώκεται να ποινικοποιηθεί η μαζική οργανωμένη εργατική - λαϊκή πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματα και μεθοδεύεται το γενικευμένο φακέλωμα και η παρακολούθηση της δράσης των συνδικάτων και των μελών τους.

Με βάση και τα παραπάνω, ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη συνιστά το γεγονός ότι με βάση το άρθρο 13 του προτεινόμενου κανονισμού «το ευρωπαϊκό σωματείο αποκτά νομική προσωπικότητα σε όλα τα κράτη - μέλη από την καταχώρησή του ως ευρωπαϊκό σωματείο στο κατάλληλο εθνικό μητρώο». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι κάθε λογής ΜΚΟ θα αρκεί να αναγνωριστούν σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος, για να έχουν απρόσκοπτη δράση σε όλα τα κράτη της ΕΕ, και βεβαίως στην Ελλάδα...

Με αφορμή την επικίνδυνη αυτή έκθεση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει πως «είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα οργανωμένα να παλέψουν για την ανατροπή όλων των αντιδραστικών νόμων που επιδιώκουν να χτυπήσουν τη συνδικαλιστική οργάνωση και πάλη, σε σύγκρουση με την ΕΕ, τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους, να απαιτήσουν την ικανοποίηση των δικαιωμάτων τους στην εργασία, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, στη στήριξη των προσφύγων, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ, οι οποίες πρέπει να καταργηθούν».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου