Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Με κινητοποίηση απαίτησαν ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά των Δώρων (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

 
 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αγωνιστικό παλμό πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης 6 Απρίλη οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης.

Οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη μαζική κινητοποίηση των συνταξιούχων της Αττικής στις 4 Απρίλη, συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου και με το σύνθημα «Οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι στον δρόμο του αγώνα, επίθεση και πάλη» πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Απαίτησαν, μεταξύ άλλων, αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης και ιδίως του Δώρου του Πάσχα.

«Τα προβλήματά μας έχουν συνέχεια γιατί όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν τις ίδιες πολιτικές, τον ίδιο δρόμο, την ίδια στρατηγική για να μας τσακίσουν τα δικαιώματά μας και να μας φέρουν και σήμερα και πάλι στον δρόμο του αγώνα για να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν», τόνισε, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση ο Απόστολος Σκούφας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων του Δημοσίου Θεσσαλονίκης.

Την συμπαράσταση των συνταξιούχων στις σημερινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΟΑΣΘ για φτηνές, ασφαλείς και σύγχρονες συγκοινωνίες στην πόλη, μετέφερε στον χαιρετισμό του, ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ».

«Είμαστε και πάλι στον δρόμο του αγώνα, γιατί έχουμε βαθιά κατανοήσει ότι το πρόβλημα στο συνταξιοδοτικό και συνολικά στο ασφαλιστικό δεν είναι οικονομικό αλλά βαθιά πολιτικό», πρόσθεσε ο Βασίλης Ρέβας.

Κεντρικός ομιλητής της σημερινής συγκέντρωσης ήταν ο Κώστας Στεφανόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης,  οποίος ξεκινώντας την ομιλία του στάθηκε στις μεγαλειώδεις αγωνιστικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, τη Γερμανία και στην Πορτογαλία. «Αυτοί οι αγώνες των ευρωπαϊκών λαών, είπε χαρακτηριστικά, δείχνουν ότι δεν μπορούν να δεχτούν τον στενό κορσέ των συμφώνων σταθερότητας που επανέρχονται από το 2024 μετά από απόφαση του Eurogroup με πιο άγρια μέτρα».

«Το ασφαλιστικό επανέρχεται στο προσκήνιο και στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες. Δημοσιεύματα εφημερίδων το τελευταίο διάστημα ανέφεραν την προοπτική να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε βάθος χρόνου στα 72, ακόμα και στα 74 έτη σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους. Αυτό το μέλλον μας ετοιμάζουν. Απόλυτη σιωπή επικρατεί στον προεκλογικό διάλογο για όλα τα παραπάνω.

Οι μέχρι τώρα αιματηρές περικοπές στις συντάξεις και η αύξηση των ορίων ηλικίας έχουν την υπογραφή και των τριών κομμάτων που έχουν κυβερνήσει και συγκυβερνήσει από το 2010, αλλά και παλιότερα. Εμείς πρέπει να επαναφέρουμε την ατζέντα στον δημόσιο διάλογο, όχι μόνο για το ασφαλιστικό αλλά και στα καθημερινά προβλήματα που μας καίνε», τόνισε ο Κώστας Στεφανόπουλος.

Κατέληξε σημειώνοντας, ότι «δεν μας μένει πλέον η παραμικρή αμφιβολία για το τι ετοιμάζουν σε εμάς, στα παιδιά μας, μελλοντικούς συνταξιούχους και στα εγγόνια μας. Δεν περιμένουμε σωτήρες. Δεν χαρίζουμε ότι μας έκοψαν από τις συντάξεις μας και στα δικαιώματά μας. Ξέρουμε ότι οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα».

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης διάβασε η Σμαρώ Ζαχαριάδου, πρόεδρος του Σωματείου συνταξιούχων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης.

Απαίτησαν αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού. Καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης και ιδίως του Δώρου του Πάσχα. Άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα. Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους. Οι συντάξεις χηρείας να καταβάλλονται όλες (παλιές και νέες) με τη νομοθετική ρύθμιση του 2019. Σε καμία περίπτωση κάτω από την Εθνική Σύνταξη. Πρόσληψη προσωπικού, ιατρικού - νοσηλευτικού στις μονάδες Υγείας και στον ΕΦΚΑ.

Επιπλέον, απαιτούν να αποδοθούν επιτέλους στις δικαιούχους συνταξιουχικές οργανώσεις οι οικειοθελώς παρακρατημένες εισφορές των συνταξιούχων για τις λειτουργικές ανάγκες τους, καθώς αυτές παρακρατούνται παράνομα από τον υπουργό Εργασίας και παρά τη ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού στις 14/10/2022 ότι αυτά σύντομα θα δοθούν.

 

 
 
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου