Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Βότσαλο

 

Βότσαλο να πετάξεις στην Ανατ. Μεσόγειο, δεν πρόκειται να πέσει στο νερό από την τεράστια συγκέντρωση πολεμικών πλοίων, που «στρατοπεδεύουν» ανοιχτά της Γάζας. Είναι γνωστό ότι στην περιοχή βρίσκονται δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα και πολλά συνοδευτικά πλοία, όπως και σκάφη του γαλλικού και βρετανικού Ναυτικού. Ολες αυτές οι πλωτές μηχανές πολέμου δεν παραβρίσκονται «τυπικά» στην περιοχή, αλλά συμμετέχουν ενεργά στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, είτε προσφέροντας κάλυψη, είτε πληροφορίες, είτε φυλώντας τα νώτα του κράτους - δολοφόνου από τυχόν επιθέσεις άλλων κρατών της περιοχής. Οπως αποκαλύπτεται μάλιστα, βρετανικά αεροπλάνα ετοιμάζονται τώρα να κάνουν το επόμενο βήμα και να αρχίσουν εκτεταμένες πτήσεις στον εναέριο χώρο της Γάζας και του Ισραήλ, με «αποκλειστικό σκοπό» - όπως ανακοινώθηκε - να συλλέγουν πληροφορίες για τις θέσεις που μπορεί να κρύβονται όμηροι της Χαμάς και να τις διαβιβάζουν στις ισραηλινές δυνάμεις. Είναι αστεία τα προσχήματα με τα οποία η Βρετανία, μια χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, μπαίνει πιο ενεργά στον πόλεμο ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό. Οι δυνατότητες των σύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών είναι τεράστιες στον εντοπισμό στρατιωτικών στόχων και αυτό ακριβώς θα κάνουν τα βρετανικά. Το ζήτημα είναι το εξής: Μετά από 50.000 τόνους εκρηκτικών που έριξε στη Γάζα το Ισραήλ, με τη στήριξη της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, ακόμα δεν έχει καταφέρει να κάμψει την αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού. Εξ ου και αναλαμβάνουν δράση «επί του πεδίου» οι Βρετανοί, όπως έχουν κάνει από την πρώτη στιγμή οι ΗΠΑ, στέλνοντας εκατοντάδες στρατιώτες στο Ισραήλ, που συμμετέχουν τάχα σε «καταδρομικές επιχειρήσεις» αναζήτησης και διάσωσης ομήρων.

Πολλά αδιέξοδα...

Το φθινοπωρινό ευρωβαρόμετρο έρχεται να επιβεβαιώσει τη μεγάλη ανασφάλεια και τη δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων για τα αδιέξοδα που προκαλεί σωρευτικά η αντιλαϊκή πολιτική. Σύμφωνα με τα ευρήματά του, σχεδόν 9 στους 10 Ελληνες (87%) διαπιστώνουν ότι η ζωή τους έχει υποβαθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο και μόλις το 1% δηλώνει πως το βιοτικό του επίπεδο έχει βελτιωθεί. Να σημειωθεί ότι το διάστημα που «μετράει» το ευρωβαρόμετρο, η ελληνική οικονομία ήταν σε ανάπτυξη και η κυβέρνηση κόμπαζε ότι οι μεταρρυθμίσεις της, πολλές από τις οποίες είχαν την ψήφο και των άλλων κομμάτων, «βελτιώνουν τη ζωή του λαού». Καμιά τέτοια αίσθηση βέβαια δεν έχουν τα λαϊκά στρώματα, που ζουν τον εφιάλτη της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών, των αυξήσεων στους φόρους, των αντεργατικών προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, των κινδύνων από την εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.


... μόνη διέξοδος

Ενα άλλο στοιχείο που επιβεβαιώνει τις δυσκολίες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας να τα βγάλει πέρα, είναι η αδυναμία του 36% των νοικοκυριών να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους «τις περισσότερες φορές». Το ποσοστό αυτό αθροίζεται στο 50%, που δηλώνει αδυναμία πληρωμής «κατά καιρούς». Συνολικά, αδυναμία δηλώνουν 9 στους 10! Κατά συνέπεια, καμιά έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι 6 στους 10 προβλέπουν με βεβαιότητα ότι «τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση», περιμένοντας ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της ζωής τους το επόμενο διάστημα. Οι προσδοκίες που προσπαθούν να καλλιεργήσουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα για «δίκαιη ανάπτυξη» ή «ανάπτυξη για όλους» αποδεικνύονται φούμαρα και δεν πιάνουν τόπο. Ακόμα και η πιο μικρή ανάσα που μπορεί να πάρει ο λαός, εξαρτάται από τη δική του οργανωμένη πάλη ενάντια στην πολιτική που συνθλίβει δικαιώματα και ανάγκες.


Μετάβαση

Πάνω από 330 εκατ. ευρώ ετοιμάζονται να μοιράσουν στους «πράσινους» επιχειρηματικούς ομίλους κυβέρνηση και ΕΕ, για επενδύσεις στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του σχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. Τα ποσά αυτά αφορούν μόνο τους πρώτους μήνες του 2024 και επιδοτούν το 50% έως 70% του κόστους των επενδύσεων. Η ΕΕ μάλιστα ζητάει ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς απορρόφησης αυτών των κονδυλίων, και γι' αυτό ο επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας - Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Κομισιόν «χτύπησε καμπανάκι» κατά τη συνεδρίαση της «επιτροπής παρακολούθησης», που έγινε πρόσφατα στην Πτολεμαΐδα. Ζήτησε από την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να αυξηθεί η ροή των χρηματοδοτήσεων προς τα «πράσινα» αρπακτικά και τους υπόλοιπους επιχειρηματικούς ομίλους που ετοιμάζονται για το πάρτι της «μετάβασης». Τραγική ειρωνεία: Λίγα χιλιόμετρα από εκεί που συνεδρίασε η επιτροπή, και συγκεκριμένα στην πόλη της Κοζάνης, ο λαός δεν ξέρει αν θα έχει τηλεθέρμανση όλο τον χειμώνα, καθώς στις αρχές του 2024 κλείνουν 4 μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και τα λαϊκά νοικοκυριά προσπαθούν να λύσουν τον ...χρωματισμένο γρίφο των τσουχτερών τιμολογίων του ρεύματος. Ολοι αυτοί μπορούν τώρα καλύτερα να καταλάβουν ότι η «δίκαιη μετάβαση» δεν αφορά τις δικές τους ανάγκες, που απαξιώνονται ακόμα περισσότερο, αλλά τα κέρδη μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων, που ορμάνε στο ψητό της «πράσινης» κερδοφορίας, την ώρα που ο λαός βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ενεργειακή φτώχεια.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου