Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Καλή χώνεψη

 

Με τους αγρότες να παραμένουν ανυποχώρητοι στις διεκδικήσεις τους και με την κυβέρνηση να μην μπορεί να εκτονώσει την οργή τους με ψίχουλα κοροϊδίας, φαίνεται ότι από τα γλυκανάλατα λόγια ...κατανόησης περνάμε ξανά στη χυδαιότητα. Ετσι, από χθες άρχισε η σπέκουλα σε βάρος των αγωνιζόμενων βιοπαλαιστών, πότε με την κυβέρνηση να επικαλείται άλλες «κοινωνικές ομάδες» που τάχα θα «αδικηθούν» αν πάρουν κάτι παραπάνω οι αγρότες, πότε με τα παπαγαλάκια της να εξαπολύουν απειλές και συκοφαντίες. Ανάμεσα στα παρωχημένα που «παραδοσιακά» επιστρατεύονται, ξεθάφτηκαν και τα περί «αγροτών - μπαταχτσήδων». Ξαφνικά βρήκαν «αποκαλυπτικά στοιχεία» για τα χρέη αγροτών στο ρεύμα, βαφτίζοντάς τους συλλήβδην «κακοπληρωτές», ώστε να φανεί σαν «γαλαντομία» η κοροϊδία της κυβέρνησης σχετικά με το αγροτικό ρεύμα. Αλλοι πάλι, γνωστοί τηλετιμωροί όσων αγωνίζονται και διεκδικούν, θυμήθηκαν την «ταλαιπωρία του κοινωνικού συνόλου» σε περίπτωση που τολμήσουν να διαδηλώσουν οι αγρότες στην Αθήνα, κατηγορώντας τους - τι πρωτότυπο - ότι «υποκινούνται». Η απάντηση βέβαια ήρθε πληρωμένη από τους εκατοντάδες αγρότες σε όλη τη χώρα που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη στη Νίκαια, αποφασίζοντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Οπότε, καλή χώνεψη στην κυβέρνηση και στα παπαγαλάκια της, που νομίζουν ότι με τέτοιες αθλιότητες μπορούν να σταθούν απέναντι στον δίκαιο αγώνα επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών.

Πολλά κεφάλια

Στο ποσό - ρεκόρ των 881 δισ. ευρώ ανήλθε το 2023 η παγκόσμια αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2, σημειώνοντας αύξηση 2% σε σχέση με το 2022. Η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο (αντιπροσωπεύει το 87%), το ETS της ΕΕ, κατέγραψε επίσης αύξηση 2%, φτάνοντας στα 770 δισ. ευρώ. Τα «δικαιώματα» αυτά πληρώνονται από μεγάλες επιχειρήσεις για να μπορούν να ρυπαίνουν, καθ' υπέρβαση υποτίθεται των ορίων που προβλέπει η «πράσινη μετάβαση». Το κόστος τους παρουσιάζεται μάλιστα ως «αντικίνητρο», με στόχο την προσαρμογή σε πιο «φιλική» προς το περιβάλλον παραγωγή. Τι επιπτώσεις έχουν όλα αυτά για τον λαό; Στην Ελλάδα, το πρώτο μεγάλο κύμα αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος μετά το 2021 και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία - που έχει γίνει «καραμέλα» της κυβέρνηση για να δικαιολογήσει το πανάκριβο ρεύμα - οφειλόταν στα «πράσινα καπέλα» για την ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο τον λιγνίτη, παρασύροντας προς τα πάνω το σύνολο της «απελευθερωμένης» πλέον αγοράς. Τον Φλεβάρη του προηγούμενου έτους η τιμή των «δικαιωμάτων άνθρακα» στο ETS κατέγραψε υψηλό άνω των 100 ευρώ/τόνο CO2, που φορτώνεται εξολοκλήρου στην τσέπη του λαού. Σήμερα, αν και μειωμένη, παραμένει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με το παρελθόν, όπως άλλωστε και η τιμή του ρεύματος, αν και ο λιγνίτης συμμετέχει με ιστορικά χαμηλό ποσοστό στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής. Την ίδια ώρα, τα «δικαιώματα» επεκτείνονται και σε άλλους τομείς, όπως οι θαλάσσιες συγκοινωνίες, προκαλώντας κι εκεί εκρηκτικές αυξήσεις στα εισιτήρια. Με άλλα λόγια, η «Λερναία Υδρα» της καπιταλιστικής κερδοφορίας έχει πολλά κεφάλια, «πράσινα» και «μαύρα». Ολα όμως «δαγκώνουν» το εισόδημα και τις ανάγκες του λαού για φτηνή και απρόσκοπτη Ενέργεια.


Με την πένσα!

Ενας 50χρονος από το Ηνωμένο Βασίλειο μάταια προσπαθούσε εδώ κι έξι μήνες να κλείσει ραντεβού στο «προχωρημένο δημόσιο σύστημα Υγείας» της χώρας του, προκειμένου να απαλλαχτεί από τον πονόδοντο που τον ταλαιπωρούσε. Αναγκάστηκε να ταξιδέψει ακόμη και στην Ουαλία, αλλά και πάλι δεν είχε δωρεάν πρόσβαση σε οδοντίατρο. Μετά από μισό χρόνο πόνου, αναγκάστηκε τελικά να ...βγάλει μόνος του το δόντι με μια πένσα! Οπως είπε, δεν δημοσιοποίησε το γεγονός για να περηφανευτεί, αλλά για να εκφράσει την αγωνία του για το «πρότυπο» βρετανικό σύστημα Υγείας. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ένα τέτοιο περιστατικό βλέπει το φως της δημοσιότητας, καθώς 1 στους 5 Βρετανούς με οδοντιατρικό πρόβλημα παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους! Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής, φτάνουν να βγάζουν μόνοι τα δόντια τους, αφού η αναμονή για δωρεάν επίσκεψη σε οδοντίατρο φτάνει τα έξι χρόνια! Μιλάμε για τις «βέλτιστες πρακτικές» που επικαλείται και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Τόσο «βέλτιστες», που μας ...καλωσορίζουν στις αρχές του περασμένου αιώνα.


Νισάφι

Δεν ξέρουμε αν κύλησε κάποιο δάκρυ στο πρόσωπο του Σκέρτσου, όταν έλεγε «ας δώσουμε μια ευκαιρία στην αγάπη». Δεν ξέρουμε πώς εμπνεύστηκε η Ρ. Χρηστίδου του ΣΥΡΙΖΑ το «έχω μπει στον 21ο αιώνα» και την αναφορά στο ...«κατά Ματθαίον» Ευαγγέλιο. Ούτε ξέρουμε τι ένιωθε βαθιά μέσα του ο Παππάς, επίσης του ΣΥΡΙΖΑ, με την «ετεροκανονικότητα». Το μόνο σίγουρο είναι ότι ντράπηκε και η ντροπή με όσα ακούστηκαν και χτες στη Βουλή. Για παράδειγμα, υπερασπίζονται τα «δικαιώματα του παιδιού» εκείνοι που ξεπλένουν ως «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» του Ισραήλ τη δολοφονία χιλιάδων παιδιών στην Παλαιστίνη. Είναι οι ίδιοι που βαφτίζουν ξεδιάντροπα «προστασία των ευάλωτων» τους νόμους που ψήφισαν διαδοχικά για το ξεσπίτωμα υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Που επικαλούνται το «δικαίωμα» του εργαζόμενου να δουλεύει σε δυο και τρεις εργοδότες, για να ψηφίσουν τον νόμο για τις 13 ώρες δουλειά τη μέρα. Ακόμα και τώρα, που φέρνουν το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κοροϊδεύουν αισχρά ότι έτσι διασφαλίζεται το δικαίωμα της πρόσβασης στην Εκπαίδευση για όλους, όταν αντίθετα ενισχύονται οι ταξικοί φραγμοί. Νισάφι λοιπόν! Χορτάσαμε από θεματοφύλακες της «προόδου» και των «δικαιωμάτων»! Το μόνο δικαίωμα που υπηρετούν, είναι αυτό του κεφαλαίου να εκμεταλλεύεται με κάθε τρόπο τον λαό και τη νεολαία.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου