Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

ΜΑΛΜΕ - ΣΟΥΗΔΙΑ Αλληλεγγύη με κάθε τρόπο στην Παλαιστίνη

 

Παρά τις προσπάθειες των διοργανωτών της Γιουροβίζιον, καλλιτέχνες και επισκέπτες της πόλης βρίσκουν τρόπο να εκφράσουν την απαίτηση να μπει τέλος στη γενοκτονία

 

Η αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης δεν λέει να κοπάσει... Παρά τις προσπάθειες των διοργανωτών της Γιουροβίζιον, που έφτασαν μέχρι το σημείο να απαγορέψουν και τις παλαιστινιακές σημαίες μέσα στο στάδιο (επιτρέπονται μόνο οι σημαίες των χωρών που συμμετέχουν συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ, καθώς και αυτή του «ουράνιου τόξου»), πολλοί είναι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, αλλά και οι κάτοικοι και επισκέπτες του Μάλμε στη Σουηδία, που βρίσκουν τον τρόπο να εκφράσουν τη στήριξή τους στον παλαιστινιακό λαό απαιτώντας να μπει τέλος στη γενοκτονία.

Από τον πρώτο ημιτελικό ήταν φανερό ότι η Γιουροβίζιον έχει διαλέξει πλευρά. Η εμφάνιση του Σουηδού καλλιτέχνη με το παλαιστινιακό μαντήλι δεν «ανέβηκε» ποτέ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της διοργάνωσης. Αντίστοιχα, στην προσπάθεια των διοργανωτών να σβηστεί ό,τι μπορεί να παραπέμψει σε αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, φτάσαμε στο σημείο να... λογοκρίνεται μέχρι και η αρχαία ιρλανδική γλώσσα Ογκχαμ. Ετσι, υποχρέωσαν και την Bambie Thug, που εκπροσωπεί την Ιρλανδία, να σβήσει από το σώμα της το μακιγιάζ το οποίο έγραφε «Ελευθερία στην Παλαιστίνη» και «Κατάπαυση του πυρός». Η τραγουδίστρια απάντησε σε ανάρτησή της στο Ινσταγκραμ, χρησιμοποιώντας το γνωστό πλέον χάσταγκ #eyesonrafah, μεταξύ άλλων: «Είμαι υπέρ της δικαιοσύνης και της ειρήνης και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ, ελπίζω μόνο μέσω της πλατφόρμας να μπορέσω να φτάσω στα αυτιά περισσότερων λαών. Η καρδιά και οι προσευχές μου είναι με τον λαό της Παλαιστίνης και για να είμαι ξεκάθαρη ότι είμαι υπέρ των Παλαιστινίων, δεν σημαίνει ότι είμαι αντισημίτης, σημαίνει ότι είμαι κατά του πολέμου, της κατοχής, της καταπίεσης και της δολοφονίας αθώων πολιτών και παιδιών!! Ο καθένας που γεννιέται σε αυτόν τον κόσμο πρέπει να έχει το δικαίωμα σε ένα σπίτι, ασφάλεια, νερό, τροφή, ελευθερία και συμπόνια...».

Χτες ήταν προγραμματισμένος και ο δεύτερος ημιτελικός. Από τις πρόβες κιόλας η συμμετοχή του Ισραήλ γιουχαρίστηκε από θεατές και ακούστηκαν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης, ενώ χιλιάδες ήταν αυτοί που ξεχύθηκαν στους δρόμους του Μάλμε, με τις παλαιστινιακές σημαίες και μαντήλες να ανεμίζουν απαιτώντας άμεση κατάπαυση του πυρός. Οι φωτοβολίδες καπνού στα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας φώτισαν την ατμόσφαιρα. Ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η αστυνομική παρουσία, με ελικόπτερο της αστυνομίας να πετά πάνω από τη διαδήλωση και αστυνομικούς να επιτηρούν από τις ταράτσες... Αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και το Σάββατο, μέρα του τελικού.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου