Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Υποδείξεις για ... οικονομία στο ρεύμα σε νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν

 

Προκλητικοί Φον ντερ Λάιεν και Μητσοτάκης απέναντι στα νοικοκυριά που τους κόβεται το ρεύμα ακόμα και για 50 ευρώ

 

Eurokinissi

Υποδείξεις στα λαϊκά νοικοκυριά να κάνουν ...οικονομία στην κατανάλωση της Ενέργειας έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, με αφορμή την επιστολή - κοροϊδία Μητσοτάκη, με την οποία ζητούσε μία ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς Ενέργειας, που οδηγούν σε μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ουσιαστικά, η ΕΕ και η κυβέρνηση που ευθύνονται για την ενεργειακή φτώχεια στην οποία έχουν βυθιστεί εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, που κόβουν το ρεύμα σε σπίτια ακόμα και για χρέη 50 ευρώ όπως στην Καλαμάτα, λένε σε αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν εξοικονόμηση Ενέργειας για να υπάρχει ...ενεργειακή αυτονομία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Φον ντερ Λάιεν, απαντώντας σε ερώτηση για την επιστολή που έστειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός, σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές της Ενέργειας, όπως για παράδειγμα η πίεση της κλιματικής αλλαγής στα ενεργειακά συστήματά μας, καθώς και η ανάγκη μίας καλύτερης διασύνδεσης εντός της ΕΕ και των γειτόνων της». Σημείωσε ότι «οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, όντως, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά "μικρό". Συνολικά γνωρίζουμε ότι έχουμε στην Ευρώπη, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, διαρθρωτικά πολύ υψηλές τιμές Ενέργειας και ένας πολύ σαφής στόχος της νέας Επιτροπής - κάτι το οποίο περιγράφεται και στην έκθεση Ντράγκι - είναι να χαμηλώσει διαρθρωτικά τις τιμές της ενέργειας».

Και συμπλήρωσε ότι «προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχει ένα μείγμα μέτρων που μπορούν να ληφθούν, όπως η διαφοροποίηση Ενέργειας, οι τεράστιες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Και ο Μητσοτάκης και η Φον ντερ Λάιεν κοροϊδεύουν τον λαό ότι δήθεν κάτι μπορεί να αλλάξει σε όφελός του, όταν η «πράσινη μετάβαση», το Χρηματιστήριο Ενέργειας και η «απελευθέρωση» που υλοποίησαν όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει το ρεύμα σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Πρεμούρα τους τα συμφέροντα των ομίλων

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Μητσοτάκης σε προηγούμενη επιστολή του είχε παραδεχθεί πως «σε διάστημα λίγων μηνών οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα έχουν υπερδιπλασιαστεί (...) παρά την αξιοσημείωτη πρόοδό μας όσον αφορά την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης», δείχνοντας έτσι και ποιο είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που υλοποιούν και που στην επιστολή του ζητάει να επιταχυνθεί. Η πρεμούρα τους είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι (οι οποίοι άλλωστε έχουν στείλει ίδια επιστολή), εξ ου και Μητσοτάκης και Φον ντερ Λάιεν αναφέρουν ότι αυτές οι αυξήσεις απειλούν «και την ανταγωνιστικότητά μας».

Αυτοί οι γελοίοι ισχυρισμοί έρχονται σε μια συγκυρία που εκατομμύρια νοικοκυριά βρίσκονται σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας, με χρέη στους παρόχους Ενέργειας και χωρίς καμία δυνατότητα αποπληρωμής. Είναι άλλωστε γνωστά τα στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν ότι στη χώρα μας περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά έχουν αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών τους.

Νοικοκυριά σε απόγνωση, πάρτι για τους κολοσσούς

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση λέει και ξαναλέει για τα μέτρα που έχει πάρει και ανακουφίζουν τα νοικοκυριά. Είναι τέτοια η κοροϊδία που, για παράδειγμα, ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών, τον οποίο επικαλούνται κάθε λίγο και λιγάκι, συνιστά το απόλυτο φιάσκο, αφού εκτός από τα τεράστια κέρδη των ομίλων, τους πήραν υποτίθεται 3,5 δισ. αλλά τους έδωσαν ως επιδοτήσεις 10 δισ. και συνεχίζουν να τους δίνουν.

Το απόγειο της γελοιοποίησης της κυβέρνησης είναι ότι ως μέτρο ανακούφισης των νοικοκυριών επικαλούνται ακόμα και το μέτρο της έκτακτης φορολόγησης, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη, των ηλεκτροπαραγωγών που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο, ένα μέτρο που είχαν καταργήσει τον περασμένο Φεβρουάριο, επειδή, όπως έλεγαν οι ίδιοι, οδηγούσε στην αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά!

Την ώρα λοιπόν που κόβεται το ρεύμα σε νοικοκυριά και προτείνουν εξοικονόμηση Ενέργειας, οι όμιλοι της Ενέργειας κάνουν «πάρτι». Τα κέρδη του α' τριμήνου 2024 για τους ομίλους της Ενέργειας έχουν ως εξής: «Mytilineos» 184 εκατ. ευρώ, ΔΕΗ 459 εκατ. ευρώ, «Motor Oil Hellas» 49 εκατ. ευρώ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 81,7 εκατ. ευρώ. Συνολικά, μόνο το α' εξάμηνο του χρόνου τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων εκτοξεύτηκαν κατά 770 εκατ. ευρώ!

Τέλος, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως «η ΕΕ θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία να περάσει τον χειμώνα, όπου το 80% των ενεργειακών σταθμών της χώρας έχει καταστραφεί. Την ίδια στιγμή, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσκολίες της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ουκρανία, που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη σοβαρή πρόκληση αυτόν τον χειμώνα από τη ρωσική εισβολή. Οπως ανακοίνωσε, θα διατεθεί στην Ουκρανία το ποσό των 160 εκατομμυρίων ευρώ από τα έσοδα των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, για την κάλυψη των επειγουσών ανθρωπιστικών αναγκών της χώρας αυτόν τον χειμώνα. Πρόσθεσε, δε, ότι ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής καυσίμων αποσυναρμολογείται στη Λιθουανία και θα ανοικοδομηθεί στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα η ΕΕ στοχεύει να αποκαταστήσει το 15% των ενεργειακών αναγκών της Ουκρανίας».

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι σήμερα Παρασκευή θα μεταβεί στην Ουκρανία και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου