Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΤΕΚΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ «Αν όχι εδώ, πού; Αφού είμαστε κόντρα σε όλα τα ναρκωτικά!»

 

Τον χώρο επισκέφτηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

 

«Να πάμε πού αλλού; Για να πούμε τι; Αφού είμαστε κόντρα. Δεν υπάρχει άλλο κόμμα εκτός από το ΚΚΕ με καθαρές και "στεγνές" θέσεις για τα ναρκωτικά». Η συζήτηση πηγαία, ζωντανή, δυνατή στο Στέκι κατά των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων στο 50ό Φεστιβάλ, και είναι η απάντηση στο «γιατί εδώ; Δυόμισι δεκαετίες τώρα» που έδωσε ο Γιάννης από τον νεοσύστατο Σύλλογο Αποφοίτων, που γεννήθηκε στα σπάργανα του αγώνα ενάντια στον νόμο που καταργεί όλα τα εγκεκριμένα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα και δημιουργεί τον ΕΟΠΑΕ. «Είμαστε η φωνή των ανθρώπων που έχουν ζήσει την κόλαση των ναρκωτικών, που έχουμε απεξαρτηθεί πριν 10, 20, 40 χρόνια. Αυτήν τη φωνή απέκλεισαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, γιατί τη φοβούνται, γιατί είμαστε η ζωντανή απόδειξη της επιτυχίας των "στεγνών" προγραμμάτων», λέει ο Νίκος Μ.

Μαζί τους οι θεραπευόμενοι του ΚΕΘΕΑ που είναι στο στάδιο της επανένταξης συμπληρώνουν: «Το ΚΚΕ έχει μάθει να μάχεται. Το ίδιο κι εμείς. Με λίγα λόγια, τα έχουν βάλει με λάθος ανθρώπους. Θα κουρελιάσουμε τον νόμο τους. Σχεδόν τρεις δεκαετίες η παρουσία των Συλλόγων Οικογένειας στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι σταθερή, φέτος το "παρών" δίνει και η επίσης νεοσύστατη Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, που εκπροσωπεί 14 Συλλόγους απ' όλη την Ελλάδα και σε λιγότερο από ένα μήνα είναι η πρώτη ΓΣ της. Ομως το Φεστιβάλ γίνεται και ραντεβού αγώνα, τα βάζουμε κάτω για να δούμε πώς θα συνεχίσουμε για να αποτρέψουμε την εφαρμογή του νόμου που στερεί το δικαίωμα στους ανθρώπους να δώσουν τη μάχη για μια καθαρή ζωή», λέει στον «Ριζοσπάστη» εκ μέρους της Ομοσπονδίας ο Μάκης Σίμος. Ομως φέτος όλα έχουν διαφορετικό βάρος.



Καλωσορίζοντάς τους ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Εξαρτήσεων, υπενθύμισε ότι στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ η συμμετοχή τους είναι βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι του θεσμού. Γιατί η ΚΝΕ έχει πάντα ανοιχτό χώρο για τις κοινότητες, γιατί είναι η θέση της, όπως και του Κόμματος, απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις. Στάθηκε στους σημαντικούς αγώνες που εκτυλίχθηκαν το τελευταίο διάστημα ενάντια στο νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΑΕ, αγώνες που δυσκόλεψαν την κυβέρνηση, καθυστερώντας έναν χρόνο την κατάθεσή του στη Βουλή. Εχουν ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις, γιατί αυτός ο νόμος είναι το επιστέγασμα των χτυπημάτων που έδωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατήργησε το αυτοδίοικητο του ΚΕΘΕΑ, με τη διατήρηση του σαθρού θεσμικού πλαισίου και της υποστελέχωσης στα Κέντρα Πρόληψης. Τους «Χώρους Ελεγχόμενης Χρήσης», το πάντρεμα «στεγνών» προγραμμάτων με προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων, τη «μείωση της βλάβης» με αιχμή τον «λειτουργικό χρήστη». Το ΚΚΕ είχε επισημάνει έγκαιρα αυτήν την εξέλιξη, με την οποία επιχειρείται να σπάσει ο χαρακτήρας της δημόσιας και δωρεάν Απεξάρτησης, Πρόληψης, Επανένταξης. Να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της «στεγνής» θεραπείας. Να διαλυθεί η Πρόληψη. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα πρωτοστατήσουν στους αγώνες για να μείνει αυτός ο νόμος στα χαρτιά, στη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Πρόληψης, Απεξάρτησης, Επανένταξης.
Δημήτρης Κουτσούμπας: Και Σε αυτό τον αγώνα θα είμαστε μαζί!

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέπτεται τον στέκι κατά των ναρκωτικών
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέπτεται τον στέκι κατά των ναρκωτικών
Τον χώρο επισκέφτηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Τον υποδέχτηκαν με θερμές χειραψίες. «Ευχαριστούμε για την πρόσκληση στο 50ό Φεστιβάλ σας, για τη στήριξη του αγώνα μας».

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε: «Είμαστε μαζί στον αγώνα που δίνουν οι γονείς, τα παιδιά, οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, σε όλες τις δομές απεξάρτησης, διότι η κυβέρνηση πάει για διάλυση όλων αυτών. Πρώτα απ' όλα πρέπει να καταργηθεί το πρόσφατο αντιδραστικό νομοσχέδιο που πέρασε για την απεξάρτηση, και αυτό θα γίνει στους δρόμους του αγώνα. Ολοι ενωμένοι να το παλέψουμε, γιατί απαιτείται άμεση ενίσχυση όλων των δομών, ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης - απεξάρτησης, γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, και βέβαια προσλήψεις εξειδικευμένου επαρκούς προσωπικού σε όλες τις κοινότητες, σε όλα τα προγράμματα, με ευθύνη βεβαίως του κράτους. Σε αυτόν τον αγώνα θα είμαστε παρόντες, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" αυτό αποδεικνύει με τη φιλοξενία τόσων κοινοτήτων εδώ!».

«Ολοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Για να στηρίξουμε τους φορείς που στήνουν όρθια τα παιδιά μας», σημειώνουν από την πλευρά τους γονείς και θεραπευόμενοι, με την ΟΣΟ ΚΕΘΕΑ να δωρίζει στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πολύτιμες και σπάνιες εκδόσεις του Κέντρου Θεραπείας. Από την πλευρά της η ΚΝΕ προσέφερε σε θεραπευόμενους, απόφοιτους και στις οικογένειές τους το αναμνηστικό συμμετοχής στις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ, την επικαιροποιημένη μπροσούρα της Οργάνωσης για τα ναρκωτικά και μια υπόσχεση: «Θα ανταμώσουμε και πάλι, στους δρόμους».

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου