Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

ΗΠΑ «Ξαναζεσταίνουν» το πρόγραμμα FLEX με στόχο τις συνειδήσεις της νεολαίας


 

Για άλλη μια χρονιά διαφημίζεται φέτος στα σχολεία η λειτουργία του προγράμματος «Future Leaders Exchange» (FLEX), του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που οργανώνεται από τα Αμερικανικά Συμβούλια για τη Διεθνή Εκπαίδευση. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που τους προσφέρονται υποτροφίες για να ταξιδέψουν και να μείνουν για ένα ακαδημαϊκό έτος στις ΗΠΑ, φιλοξενούμενοι σε οικογένεια υποδοχής και να φοιτήσουν σε σχολείο εκεί.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Γ' Γυμνασίου και της Α' Λυκείου, που έχουν γενικό μέσο όρο βαθμολογίας πάνω από 13, γνωρίζουν Αγγλικά και... πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί βίζα για τις ΗΠΑ. Οι ενδιαφερόμενοι με την αίτησή τους, απαντούν σε τρεις ερωτήσεις ανάπτυξης, στη συνέχεια υποβάλλονται σε μια διαδικτυακή εξέταση της γνώσης των Αγγλικών τους και όσοι επιλεγούν από αυτές τις δοκιμασίες περνούν από ατομική συνέντευξη με το προσωπικό των Αμερικανικών Συμβουλίων...

Το πρόγραμμα FLEX, που ξεκίνησε στη χώρα μας πριν από λίγα χρόνια, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ», έχει συναντήσει τις προηγούμενες χρονιές έντονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις από γονείς κι εκπαιδευτικούς, αφού έχει ξεκάθαρο στόχο το «ξέπλυμα» των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού στις νεανικές συνειδήσεις. «Οι συμμετέχοντες επιστρέφουν στο σπίτι γαλβανισμένοι και εμπνευσμένοι, για να μοιραστούν τις νέες εμπειρίες τους και να επηρεάσουν θετικά τις πατρίδες τους και τις κοινότητές τους», ομολογεί μια από τις περιγραφές του προγράμματος.

Δεν διστάζουν να μετατρέψουν στα μάτια της νέας γενιάς τα αμερικανικά γεράκια του πολέμου σε «περιστέρια της ειρήνης και της δημοκρατίας», επιχειρούν να «σβήσουν» από τα μάτια του λαού και της νεολαίας μας τα νεκρά παιδιά, τις βομβαρδισμένες πόλεις, τους ξεριζωμένους ανά τη Γη, να σβήσουν τα βιώματα του ελληνικού λαού από τη δικτατορία του 1967, την Κύπρο, τις «γκρίζες ζώνες» του Αιγαίου κλπ., να καθησυχάσουν για τις συμφωνίες που εμπλέκουν βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στους πολέμους στην περιοχή, θέτοντας τον λαό και τη νεολαία σε μεγάλους κινδύνους.

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου