Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Ψηφιακή απεικόνιση του επερχόμενου θανατικού από τον τυφώνα στη μητρόπολη του καπιταλισμού

 

Πηγή: Associated Press


Τις τελευταίες ώρες και την ειδησεογραφία των ΜΜΕ της Ελλάδας κατακλύζει ο επερχόμενος τυφώνας «Μίλτον» στις ΗΠΑ.

Η σκέψη και η καρδιά κάθε ανθρώπου είναι με τους εργαζόμενους και τη φτωχολογιά των ΗΠΑ που, όπως όλα δείχνουν, θα έρθει αντιμέτωπος με ανυπολόγιστες καταστροφές.

Όμως, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι το 2024 μπροστά στη μανία της φύσης είναι σε τέτοιο βαθμό ανυπεράσπιστος. Δεν μπορεί δηλαδή να παρακολουθεί παθητικά αυτό που μας δείχνουν: μια ψηφιακή απεικόνιση ενός επερχόμενου θανατικού. Ενός τυφώνα που θα σαρώσει τα πάντα και θα επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

ΟΧΙ! Δεν είναι αποδεκτό.

Δεν γίνεται οι φωνές του αστικού κράτους να λένε πως τα σπίτια των ανθρώπων θα γίνουν τα φέρετρα τους αν δεν φύγουν, όπως είπε η δήμαρχος της Τάμπα, ενώ τους έχουν αφήσει ανυπεράσπιστους.

Αξίζει να καταγραφούν τα εξής:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν ακύρωσε το ταξίδι του στην Γερμανία για να «επιβλέψει» την κατάσταση με τον τυφώνα. Τι θα έκανε στη Γερμανία; Θα συζητούσαν πόσα ακόμα δισ. δολάρια σε χρήματα και στρατιωτικό υλικό θα έδιναν στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου για να συνεχίζεται το μακελειό.

Μόλις πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό πως μέσα σε έναν χρόνο οι ΗΠΑ έδωσαν πάνω από 17 δισ. δολάρια στο Ισραήλ για να σφάζει τον Παλαιστινιακό λαό και να σπέρνει τον όλεθρο στη περιοχή βομβαρδίζοντας και σκοτώνοντας αδιακρίτως σε 5 χώρες.

Μόλις πριν λίγες μέρες αρκετά δημοσιεύματα ανέφεραν πως το πρώτο ξενοδοχείο κατασκευασμένο με 3D printing κατασκευάστηκε στο Τέξας. Αυτές οι κατασκευές, όπως δημοσιεύτηκε είναι ικανές να αντέχουν και τυφώνες που πλήττουν συχνά και το Τέξας. Το κόστος τους ξεπερνά τα 100 εκ. και οι άστεγοι στις ΗΠΑ τις 650.000...

Ποιος μπορεί να πει ότι αυτός ο τυφώνας είναι κάτι πρωτόγνωρο, ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του φαινομένου; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τι πέρασε ο λαός της Νέας Ορλεάνης και οι φτωχογειτονιές τους από τον τυφώνα «Κατρίνα» το μακρινό 2005... Τι μέτρα έχουν παρθεί από το πανίσχυρο αστικό κράτος στις ΗΠΑ για την προστασία του λαού από τις φυσικές καταστροφές; Είναι ενδεικτικό πως σήμερα γράφτηκε πως στην Φλόριντα που αναμένεται να πληγεί από τον τυφώνα Μίλτον τις επόμενες ώρες, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν τα μπάζα που άφησε πίσω του ο τυφώνας «Χέλεν» 10 μέρες πριν!

Η συζήτηση στις ΗΠΑ για τις «απαρχαιωμένες υποδομές» γίνεται εδώ και καιρό και συνοδεύεται και από πακέτα δισεκατομμυρίων προς τους μονοπωλιακούς ομίλους. Όμως και σε αυτή τη συζήτηση προφανώς δεν ήταν στο επίκεντρο τα αντιπλημμυρικά έργα ή συνολικά τα μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού. Ήταν τα ψηφιακά δίκτυα, οι νέες τεχνολογίες, οι στρατιωτικές και γενικά οι «κρίσιμες» υποδομές για την καπιταλιστική κερδοφορία (λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ).

Το αστικό κράτος και στη μητρόπολη του καπιταλισμού μπροστά στην επικείμενη καταστροφή αρκείται σε κυνικές εντολές εκκένωσης: «φύγετε ή θα πεθάνετε». Στα δημοσιεύματα και στην Ελλάδα γράφουν «πως μάλλον οι αρχές δεν υπερβάλουν»! Πως θα φύγουν οι φτωχοί, οι γέροντες, οι οικογένειες με παιδιά; Που θα πάνε; Σε ποιο καταφύγιο; Ποιο σχέδιο έχει μπει σε εφαρμογή; Μπορεί κανείς να τους «ενημερώσει»; Όχι προφανώς!

Δεν μπορεί παρά να έρθει στο μυαλό σε κάθε άνθρωπο η μακάβρια αντίθεση της εποχής ακόμα και μπροστά στην καταστροφή: Τα παράσιτα αυτού του κόσμου και στην προκειμένη περίπτωση έχουν πάρει τα μέτρα τους. Πιθανά θα βρίσκονται ήδη κάπου και θα αράζουν τρώγοντας αβοκάντο και χαβιάρι. Το αστικό κράτος των ΗΠΑ θα έχει κινητοποιήσει όλες του τις δυνάμεις όχι για να σώσει τον λαό στη χώρα αλλά για το πως θα ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά των ιμπεριαλιστικών πολέμων που είναι σε εξέλιξη.

Το λέμε ξανά: Η σκέψη και η καρδιά μας είναι με τη φτωχολογιά στις ΗΠΑ. Μακάρι να βγει από αυτή τη δοκιμασία όρθια.


902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου