Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Μύθοι που κατέρρευσαν...

 

Πηγή: Associated Press

Εναν χρόνο μετά τη νέα και πιο αιματηρή κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με τα εγκλήματα του Ισραήλ και των ΑμερικανοΝΑΤΟικών συμμάχων του να διαδέχονται το ένα το άλλο, οι γνωστοί απολογητές της ευρωατλαντικής αγριότητας και του «δικαιώματος» του Ισραήλ στην κατοχή και στην εξόντωση του Παλαιστινιακού λαού, ξαναλένε την ίδια ιστορία, προκαλώντας το κοινό αίσθημα της αλληλεγγύης, που με κάθε τρόπο εκφράζει ο ελληνικός λαός, καταδικάζοντας τις θηριωδίες της ισραηλινής πολεμικής μηχανής.

Στον έναν χρόνο που πέρασε από τις 7 Οκτώβρη 2023, όταν μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν σε στρατιωτικά φυλάκια και κιμπούτς περιμετρικά της Γάζας, παίρνοντας ως ομήρους στρατιωτικούς και πολίτες, πολλοί μύθοι κατέρρευσαν.

Προπάντων κατέρρευσε η ισραηλινή και ευρωατλαντική προπαγάνδα των κατασκευασμένων ειδήσεων, με την οποία προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα που ακολούθησαν και βέβαια το αιματοκύλισμα όλης της Μέσης Ανατολής, που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο «Ριζοσπάστης» στέκεται σε ορισμένα παλιά και σύγχρονα «επιχειρήματα» της προπαγάνδας του Ισραήλ, των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και της ελληνικής κυβέρνησης γύρω από τον πόλεμο, στα οποία απαντάει η ίδια η ζωή, αλλά και η καθημερινή δράση του λαού ενάντια στα βρώμικα σχέδιά τους.

* * *

-- Ολα ξεκίνησαν στις 7 Οκτώβρη 2023. Το Ισραήλ δεν είχε άλλη επιλογή από τον πόλεμο για να απαντήσει στη Χαμάς.

Πρόκειται για το πιο «βολικό» επιχείρημα όσων στηρίζουν τα εγκλήματα του κράτους - δολοφόνου και το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Από τις ίδιες τις εξελίξεις προκύπτει όμως ότι η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα και όσα ακολούθησαν, ήταν ένα από τα βασικά σενάρια που επεξεργαζόταν το Ισραήλ, σε συνεργασία με τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για να ενταφιάσουν οριστικά την όποια προοπτική ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους, να επεκτείνουν την κατοχή και να θωρακίσουν τον ρόλο του Ισραήλ στην περιοχή, ως προπυργίου του ευρωατλαντικού σχεδιασμού απέναντι στα ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού ξεκινάει από την πρώτη μέρα της κατοχής, πριν από 7 δεκαετίες, ενώ η επιθετικότητα του κράτους - τρομοκράτη περνάει από διάφορες φάσεις όξυνσης όλα αυτά τα χρόνια.

Μόνο την περίοδο Γενάρη 2008 - Σεπτέμβρη 2023 είχαν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής πάνω από 6.400 Παλαιστίνιοι. Πριν φτάσει στον ολικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, της μεγαλύτερης «ανοιχτής φυλακής» του κόσμου, όπως χαρακτηρίζεται, το Ισραήλ ξεκίνησε να επιβάλλει περιορισμούς διαφόρων επιπέδων στη μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων ήδη από το 1991.

Μετά τις 7 Οκτώβρη 2023 οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ δεν περιορίστηκαν στη Γάζα, όπου υποτίθεται ότι αντιμετώπιζε τη Χαμάς, αλλά επεκτάθηκαν στη Δυτική Οχθη, όπου ο ρόλος της Χαμάς είναι υποδεέστερος, με δολοφονίες αμάχων, νέους εποικισμούς, ανατροπή του «status quo» ακόμα και για λατρευτικούς χώρους. Τώρα, βάσει προμελετημένου σχεδίου και με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ο πόλεμος επεκτείνεται σε όλη την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής.

Το σχέδιο αυτό «προδίδει» με χτεσινές δηλώσεις του ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μετονομάζοντας τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ σε «Πόλεμο της Αναγέννησης», δείχνοντας το στρατηγικό βάθος της επιχείρησης που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, με πρόσχημα την επίθεση της Χαμάς.

Οπως είπε ο Νετανιάχου, «το Ισραήλ αλλάζει την πραγματικότητα της περιφερειακής ασφάλειας στη Μέση Ανατολή», απαριθμώντας τα «επτά μέτωπα» στα οποία πολεμάει η χώρα του, δηλαδή τη Γάζα, τη Δυτική Οχθη, τον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράν, την Υεμένη και το Ιράκ.

Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα έρχεται να «κουμπώσει» με τα ενεργειακά και άλλα σχέδια που «τρέχουν» στην περιοχή, όπου συγκρούονται ανταγωνιστικά στρατόπεδα για το ξαναμοίρασμα πηγών και δρόμων του εμπορίου και της Ενέργειας. Στόχος του Ισραήλ και των συμμάχων του ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ είναι να «καθαρίσουν» την περιοχή από «απειλές» και «στηρίγματα» του υπό διαμόρφωση ευρασιατικού ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, για να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία και την πρωτοβουλία των κινήσεων στη σύγκρουση συμφερόντων που κλιμακώνεται στην εκρηκτική περιοχή της Μέσης Ανατολής.

* * *

-- Το Ισραήλ δίνει μάχη ενάντια στην τρομοκρατία.

Συναφής με τα προηγούμενα είναι και η προσπάθεια να παρουσιαστεί το Ισραήλ ως η «μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή» που αντιμάχεται την τρομοκρατία. Πάει όμως πολύ να «ξεπλένεται» ως τέτοιος ο μεγαλύτερος τρομοκράτης της περιοχής!

Τρομοκρατία είναι η εισβολή του Ισραήλ και η κατοχή παλαιστινιακών εδαφών και τμήματος της Συρίας. Είναι η εισβολή στον Λίβανο και οι πάνω από 1.000 νεκροί τις τελευταίες 15 μέρες.

Τρομοκρατία είναι η εξόντωση των Παλαιστινίων, η φυλάκιση και η εν ψυχρώ δολοφονία ακόμα και εφήβων που διεκδικούν το δικαίωμα στην πατρίδα. Τρομοκρατία είναι οι χιλιάδες κρατούμενοι στα ισραηλινά κολαστήρια χωρίς καμιά δίκη, χωρίς καν την απόδοση κατηγοριών! Τρομοκρατία είναι η στρατιωτικοποίηση από το κράτος ολόκληρου του ισραηλινού λαού, που είναι αναγκασμένος να ζει διαρκώς με φόβο και σε συνθήκες πολέμου.

Τρομοκρατία είναι η καταστροφή ολόκληρων παλαιστινιακών, λιβανέζικων και συριακών πόλεων και χωριών, η εκδίωξη προσφύγων ακόμα και από τους άθλιους καταυλισμούς τους. Είναι ο εποικισμός και η βαρβαρότητα των κατακτητών, η στρατοκρατία και οι μόνιμες απειλές στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης. Τρομοκρατία είναι η καταδίκη εκατομμυρίων Παλαιστινίων στην πείνα, οι θάνατοι μικρών παιδιών από λιμό.

Τρομοκρατία δεν είναι η αντίσταση στα εγκλήματα του Ισραήλ και των ΑμερικανοΝΑΤΟικών συμμάχων του. Δεν είναι η πάλη του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην κατοχή, ο αγώνας για να αποκτήσει δική του πατρίδα. Τρομοκρατία δεν είναι η αλληλεγγύη που εκφράζεται παγκόσμια και ενοχοποιείται από τις ευρωατλαντικές κυβερνήσεις ως αντισημιτισμός, οδηγώντας σε συλλήψεις, φυλακίσεις, απολύσεις ακαδημαϊκών σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Τρομοκρατία είναι οι πολιτικές δολοφονίες στο έδαφος ξένων χωρών και οι τυφλές επιθέσεις μέσα στο πλήθος, με πρόσχημα την εξόντωση στελεχών της Χεζμπολάχ, όπως έγινε στη Βηρυτό, με τις εκρήξεις στους ασυρμάτους και τα «μπίπερ».

Ο «απολογισμός» αυτής της τρομοκρατίας τον τελευταίο μόνο χρόνο είναι σοκαριστικός: Πάνω από 41.000 είναι οι νεκροί στη Γάζα, ανάμεσά τους 6.297 γυναίκες, 11.335 παιδιά και 2.995 ηλικιωμένοι. Οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τις 10.000 ενώ πάνω από 90.000 είναι οι τραυματίες. Πάνω από 700 είναι οι νεκροί στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Εχουν βομβαρδιστεί και καταστραφεί νοσοκομεία, προσφυγικοί καταυλισμοί, εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και σχολεία. Εχουν σκοτωθεί εκατοντάδες δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι διεθνών οργανισμών, γιατροί και νοσηλευτές.

* * *

-- Το Ισραήλ είναι δύναμη «σταθερότητας» στην περιοχή και αποδεικνύεται στρατιωτικά άτρωτο. Οποιος τα βάζει μαζί του πληρώνει βαρύ τίμημα.

Οι ίδιοι που τα λένε αυτά, υπερασπίζονται ταυτόχρονα το «δικαίωμα» του Ισραήλ να εγκληματεί σε βάρος άλλων λαών επειδή αντιμετωπίζει ...«υπαρξιακό κίνδυνο» (!) από τα γύρω κράτη. Πώς γίνεται το «άτρωτο» Ισραήλ να αισθάνεται απειλή από υποδεέστερες στρατιωτικά δυνάμεις και έτσι να δικαιολογούνται τα εγκλήματα που διαπράττει σε βάρος τους;

Η αλήθεια είναι ότι η στρατιωτική ισχύς του Ισραήλ βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη στήριξη με όλα τα μέσα από τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η πολυδιαφημισμένη αεράμυνά του στηρίζεται στη βοήθεια των συμμάχων του, και μάλιστα αυτών με τους ισχυρότερους και πιο προηγμένους τεχνολογικά στρατούς (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία).

Είναι γνωστό πως όταν έγινε η πρώτη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, οι ΗΠΑ ήταν ο συντονιστής της πολυεθνικής άμυνας του Ισραήλ, από το βόρειο Ιράκ έως τον νότιο Περσικό Κόλπο, από το Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων στην αεροπορική βάση Al Udeid στο Κατάρ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιορδανία χρησιμοποίησαν τις δικές τους δυνάμεις για την αναχαίτιση ιρανικών βλημάτων και η Γαλλία ανέπτυξε επίσης το Πολεμικό Ναυτικό της για να παράσχει κάλυψη από ραντάρ. Κράτη του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μοιράστηκαν πληροφορίες παρακολούθησης από ραντάρ με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ πριν από την επίθεση του Ιράν.

Και δεν είναι μόνο αυτά: Πάνω από 40.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται σε επιφυλακή σε διάφορα σημεία στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει αεροπλανοφόρα και άλλα πολεμικά πλοία στην περιοχή, μαζί με μαχητικά αεροσκάφη και άλλο εξοπλισμό και ηγούνται της επιχείρησης «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά Θάλασσα. Πλάι τους, και η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides» με πολεμικά πλοία, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.

Από τον Οκτώβρη του 2023 μέχρι τα τέλη Μάη του 2024, οι ΗΠΑ παρείχαν στρατιωτική βοήθεια ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, ενώ στις 26 Σεπτέμβρη, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε νέο πακέτο βοήθειας ύψους 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ παρέχουν στο Ισραήλ ετήσια στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο δεκαετούς συμφωνίας, με στόχο το Ισραήλ να διατηρεί «ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα» έναντι των γειτονικών χωρών.

Ακόμα κι έτσι, όμως, αποδείχτηκε ότι το Ισραήλ μόνο «άτρωτο» δεν είναι. Στην τελευταία επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους, δεκάδες ήταν αυτοί που διαπέρασαν τη «συμμαχική» αεράμυνα και χτύπησαν στρατιωτικούς στόχους στο Ισραήλ. Επίσης, μετά από έναν χρόνο πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ «δυσκολεύεται» να ανακοινώσει ότι έχει νικήσει και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο σχεδιάζει την ένταση της κατοχής. Ενώ και στον Λίβανο, η πρώτη απόπειρα για χερσαία εισβολή συνάντησε μεγάλη αντίσταση και προκάλεσε βαριές απώλειες στον ισραηλινό στρατό.

(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου