Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Παρτιτούρα

 

«Ενας νέος εθνικός στόχος, θα έλεγα - αντίστοιχος με την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ τη δεκαετία του '70, την ένταξη στην Ευρωζώνη τη δεκαετία του '90 ή την έξοδο από τα μνημόνια τη δεκαετία του 2010 - οφείλει να είναι σήμερα η αναστροφή της πραγματικής αυτής απόκλισης με την ΕΕ». «Η χώρα μας κινείται με μεγάλη ταχύτητα για να μπορέσει να πετύχει αυτή τη σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, η οποία αποτελεί το κεντρικό ζητούμενο της χώρας και τον βασικό στόχο της δεύτερης κυβερνητικής τετραετίας». «Μάντεψε ποιος» θα μπορούσε να είναι οι παραπάνω φράσεις... Η μία είναι από την ομιλία Τσίπρα στην πρόσφατη εκδήλωση στον Πειραιά, και η δεύτερη από την ομιλία Μητσοτάκη μια μέρα πριν, στην παρουσίαση για τον «παραγωγικό μετασχηματισμό». Να λοιπόν πώς οι νέοι «εθνικοί» στόχοι του κεφαλαίου, αυτοί της ακόμη πιο αποφασιστικής «σύγκλισης» με την ΕΕ της άγριας εκμετάλλευσης, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των εκατομμυρίων φτωχών, δίνουν την «παρτιτούρα» για τα «βιολιά» του αστικού πολιτικού συστήματος, που βαράνε στον ίδιο σκοπό. Να και πόσο «χάος» χωρίζει τη ΝΔ και τους λοιπούς από τα δήθεν «προοδευτικά μέτωπα» της χρεοκοπημένης σοσιαλδημοκρατίας - αυτά που «ξέθαψε» ο Τσίπρας, μαζί με κάτι σκιάχτρα της ακροδεξιάς, που τα είχε στο ντουλάπι απ' όταν συγκυβερνούσε μαζί της. Αλλη μια επιβεβαίωση ότι η ελπίδα για τον λαό δεν βρίσκεται στα «εθνικά» οράματα του κεφαλαίου που υλοποιούν τα αστικά κόμματα τσακίζοντας τη ζωή του, αλλά σε σύγκρουση μαζί τους, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ. Αυτό ξορκίζουν κι αυτό πρέπει να δυναμώσει.

Παράπλευρες...

Κάθε πληροφορία που έρχεται για τις επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο, αποδεικνύει ότι μιλάμε για τον ορισμό του «κράτους - τρομοκράτη». Χαρακτηριστικά είναι όσα γράφονται για τον βομβαρδισμό της πολυκατοικίας στο κέντρο της Βηρυτού, με τα γνωστά πλάνα που κάνουν τον γύρο του κόσμου και τη δείχνουν να γκρεμίζεται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Εκεί, λοιπόν, ρεπόρτερ και κάτοικοι λένε ότι ειδοποιήθηκαν από ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού «να φύγουν τώρα», γιατί «θα χτυπηθεί η περιοχή». Και μετά από 40 λεπτά, σαν ...γνήσιοι μαφιόζοι, οι IDF ρίχνουν τη βόμβα, ενώ ήταν σίγουρο ότι δεν είναι δυνατή μια τέτοια εκκένωση και ότι οι κάτοικοι δεν είχαν πού να πάνε.


... απώλειες

Τέτοιες εικόνες, λοιπόν, βάζουν δύσκολα ακόμα και στα πιο φανατικά παπαγαλάκια της ισραηλινής προπαγάνδας, με έναν απ' αυτούς εκεί στον ΣΚΑΪ να ρωτά ειρωνικά: «Στα υπόγεια της πολυκατοικίας υπήρχε κάτι; Τι υπήρχε; Ηταν μια πολυκατοικία "μόνο κάτοικοι"; Γιατί, πάντα κάτι υπάρχει από κάτω...». Κι όταν του επισήμαναν ότι δεν υπάρχει κάποιος ισχυρισμός, ούτε καν από τον ισραηλινό στρατό ότι το χτύπημα αφορούσε υποδομή της Χεζμπολάχ, ο προπαγανδιστής σχολίασε: «Ε, αυτό είναι παράπλευρη απώλεια». Αλήθεια, στις πόσες «παράπλευρες απώλειες» παίρνει το Ισραήλ τον τίτλο που του αξίζει, αυτόν του κράτους - σφαγέα, που πνίγει στο αίμα τη Μέση Ανατολή; Στα πόσα νεκρά παιδιά - «παράπλευρες απώλειες» κι αυτά - σταματά το παραμύθι της «αυτοάμυνας»; Προφανώς, τέτοια ερωτήματα δεν αφορούν τον απολογητή του μακελειού, αφού ο συγκεκριμένος δεν έχει μέτρο. Οπως και όλοι όσοι αναλαμβάνουν εργολαβικά την υπεράσπιση της σφαγής.


Φθήνια

«123 κωδικοί με μειωμένες τιμές». Κάπως έτσι πλασαρίστηκε από την κυβέρνηση το νέο ταρατατζούμ της για την ακρίβεια, με τους ομίλους των σούπερ μάρκετ να ανακοινώνουν «μειώσεις από 6% έως 15%» σε συγκεκριμένα προϊόντα. Μια ματιά όμως στον σχετικό πίνακα με τους 123 κωδικούς είναι αποκαλυπτική για το πόσο «μούφα» είναι κι αυτό το μέτρο. Πιο συγκεκριμένα, οι κωδικοί αφορούν 32 διαφορετικά προϊόντα κι απ' αυτά μόλις τα 14 είναι τρόφιμα, όπου ο πληθωρισμός είναι στα ύψη, πλήττοντας ακόμα περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά. Φαίνεται μάλιστα ότι είναι προϊόντα απ' αυτά που στη γλώσσα της αγοράς θέλουν να ...«σπρώξουν» οι όμιλοι, όπως: Πυρηνέλαιο, μαργαρίνη, αποξηραμένα δαμάσκηνα, φυτική κρέμα σόγιας, κονσέρβες «ζβαν» κ.ά. Δηλαδή, το υπουργείο πήρε μια λίστα ...προσφορών από τους σουπερμαρκετάδες, σαν αυτές που κατά καιρούς βγάζουν με τα φυλλάδιά τους, τη βάφτισε «μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας» σε μια νέα έκδοση των γνωστών καλαθιών - καπαμά και «ξανα-τέλειωσε» τον πληθωρισμό. Το μόνο «φθηνό» τελικά είναι τα κόλπα της κυβέρνησης και των ομίλων που αυγατίζουν τα κέρδη τους, με τον λαό να υποφέρει από την ακρίβεια και τους παγωμένους μισθούς.


Χρέη και κέρδη

Στον κίνδυνο για μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων αναφέρεται στην Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η Τράπεζα της Ελλάδας, κάτι που αποτυπώνει ένα μέρος από το αδιέξοδο για χιλιάδες χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους ή έχουν καταφέρει να μπουν σε μια ρύθμιση, αφού προηγουμένως έχουν ξεζουμιστεί και έχουν υποθηκεύσει ό,τι έχουν και δεν έχουν. Οπως δείχνουν λοιπόν τα στοιχεία της Εκθεσης, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024, το συνολικό απόθεμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) διαμορφώθηκε σε 10,4 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 4,8% ή 476 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023 (9,9 δισ. ευρώ). Την ίδια στιγμή οι τράπεζες σπάνε ρεκόρ κερδών. Σύμφωνα με την ίδια Εκθεση, το πρώτο εξάμηνο του 2024, κατέγραψαν κέρδη μετά από φόρους και διακοπτόμενες δραστηριότητες ύψους 2,3 δισ. ευρώ, έναντι κερδών 1,9 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023! Συγκεκριμένα, οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες κατέγραψαν αύξηση κερδών 25%, πλησιάζοντας τον ετήσιο στόχο τους για 4,5 δισ.! Και είναι χαρακτηριστικό από πού προέρχονται αυτά τα κέρδη. Μόνο από τους τόκους, με τους οποίους έχουν γδάρει τους «οφειλέτες» ιδιαίτερα των στεγαστικών δανείων, οι τραπεζικοί όμιλοι έφαγαν πάνω από 4,1 δισ. ευρώ. Από τις προμήθειες με το «έτσι θέλω», πάνω από 1 δισ. Ενώ μείωσαν παραπέρα τα «κόκκινα» δάνεια, με το γνωστό πέρασμά τους στο «άλλο τους μισό», τα funds, που εντείνουν τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου