Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Το «4ο όπλο» του ΝΑΤΟ σε πλήρη ανάπτυξη


 

Σε εξέλιξη βρίσκεται από σήμερα στις ελληνικές θάλασσες η άσκηση «ναυτικής συνεργασίας και καθοδήγησης εμπορικών πλοίων» με την ονομασία «ΜΙΝΩΑΣ 2024», που διεξάγει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, σε συνεργασία με την Ελληνική Ακτοφυλακή. Η άσκηση θα διαρκέσει έως και τις 25 Οκτώβρη. Σύμφωνα με τη σχετική NAVTEX, θα διεξαχθεί στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και στη Θάλασσα του Καστελόριζου.

«Θα χρησιμοποιηθούν οι διαδικασίες NCAGS (σ.σ. Ναυτικής Συνεργασίας και Καθοδήγησης για τη Ναυτιλία) με σκοπό την αλληλεπίδραση με το εμπορικό ναυτικό. Κατά τη διάρκεια της άσκησης το εμπορικό ναυτικό και τα εμπορικά πλοία (...) παρακαλούνται να συνεργαστούν με το κέντρο συντονισμού NCAGS που βρίσκεται στο HCGHQ στον Πειραιά», αναφέρει το σχετικό σήμα προς τους Ελληνες εφοπλιστές, προκειμένου τα πλοία τους που βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές να πάρουν μέρος στην άσκηση.

* * *

Στο ενημερωτικό σημείωμα που συνέταξε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και απευθύνεται στους κυβερνήτες των εμπορικών πλοίων, περιέχονται αποκαλυπτικά στοιχεία για τον χαρακτήρα και τη σκοπιμότητα της άσκησης, η οποία εντάσσεται στις επιχειρήσεις των «συμμαχικών δομών» του ΝΑΤΟ. Πρόκειται δηλαδή για μια ΝΑΤΟική άσκηση, που έχει στόχο να συντονίσει καλύτερα το Πολεμικό Ναυτικό με το «4ο όπλο» του ΝΑΤΟ, που είναι ο εμπορικός στόλος των κρατών - μελών.

Οπως αναφέρει το μήνυμα, «οι επιχειρήσεις NCAGS παρέχουν συμβουλές αναφορικά με δυνητικούς κινδύνους και πιθανές αλληλεπιδράσεις με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ βασίζονται ουσιωδώς στην ανταλλαγή πληροφοριών με τη ναυτιλιακή κοινότητα, ώστε να καταστεί εφικτή η κατανόηση βασικών στρατιωτικών ενεργειών και να επιτευχθεί ένας κοινός τρόπος αντίληψης (...)».

Υπογραμμίζεται επίσης ότι «ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή ναυτικού ενδιαφέροντος, όπως στη Μαύρη Θάλασσα (σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας), στην Ανατ. Μεσόγειο (επιχειρήσεις Ισραήλ σε Λίβανο και Γάζα) και την περιοχή Ερυθράς Θάλασσας - Κόλπου του Αντεν (επιθέσεις Χούθι), καθίσταται πλέον αδήριτη η ανάγκη για επαύξηση του επιπέδου συνεργασίας, κατανόησης και συναντίληψης μεταξύ στρατιωτικών επιχειρήσεων κι εμπορικής ναυτιλίας (...) Θα κληθείτε να ανταλλάξετε πληροφορίες που αφορούν στο ταξίδι σας και στα χαρακτηριστικά του πλοίου σας».

* * *

Το Κέντρο Ναυτιλίας του ΝΑΤΟ σημειώνει ότι μέσα από τις επιχειρήσεις NCAGS εξασφαλίζεται «η διασύνδεση μεταξύ των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της εμπορικής ναυτιλίας. Η διεπαφή αυτή περιλαμβάνει την παροχή στρατιωτικής συνεργασίας, καθοδήγησης, συμβουλών και βοήθειας στην εμπορική ναυτιλία. Το NCAGS χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την ασφάλεια των συμμετεχόντων εμπορικών πλοίων στην περιοχή των επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας παράλληλα τους στρατιωτικούς στόχους.

Σκοπός του NCAGS είναι να παρέχει στους πλοιοκτήτες, στους χειριστές, στους πλοιάρχους και τους αξιωματικούς πληροφορίες σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων και της εμπορικής ναυτιλίας. Η υποστήριξη λαμβάνει χώρα σε καιρό ειρήνης, έντασης, κρίσης και σύγκρουσης». Με άλλα λόγια, η άσκηση «διατάσσει» τον εμπορικό στόλο στο πεδίο της μάχης και «τεστάρει» τη συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, καθιστώντας τους ναυτεργάτες ομήρους των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, σε καιρό «ειρήνης» και πολέμου.

* * *

Η αξιοποίηση των εμπορικών πλοίων για την «υποστήριξη των στρατιωτικών στόχων» του ΝΑΤΟ δεν είναι κάτι καινούργιο. Αντίθετα, επιβεβαιώνει τους δεσμούς αίματος που ενώνουν τα εφοπλιστικά συμφέροντα με τους σχεδιασμούς της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Δεν ξεχνάνε οι Ελληνες εφοπλιστές ότι ο «μύθος» τους χτίστηκε κατά βάση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τη στήριξη των ΗΠΑ και στη συνέχεια του ΝΑΤΟ. Πόλεμοι και παγκόσμιες κρίσεις αποδείχτηκαν χρυσωρυχεία για το εφοπλιστικό κεφάλαιο με τις πλάτες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Γι' αυτό η «συνεργασία» με τον εμπορικό στόλο βρίσκεται στην καρδιά των πλάνων του ΝΑΤΟ από τα πρώτα του βήματα. Αλλωστε, ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρά το Πολεμικό Ναυτικό του ΝΑΤΟ με τα εμπορικά πλοία είναι ξεκάθαρα διαμορφωμένος, και το σχετικό έγγραφο οδηγιών ενημερώθηκε τελευταία φορά τον Σεπτέμβρη του 2014.

Σήμερα, σε συνθήκες πολεμικής κλιμάκωσης και με ορατό τον κίνδυνο μιας γενικευμένης ανάφλεξης, ασκήσεις όπως αυτή αποτελούν στην πραγματικότητα «πρόβες πολέμου» και επιστρατεύουν τους ναυτεργάτες στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Το αίτημα «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο», με το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, απεργούν για δεύτερη μέρα σήμερα οι ναυτεργάτες, γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό, κάτω από το φως και αυτής της ΝΑΤΟικής άσκησης.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου