Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Παναττικό συλλαλητήριο - αγωνιστική απάντηση στη διαρκή αντιασφαλιστική επίθεση (ΦΩΤΟ)



Από τη μαχητική πορεία των συνταξιούχων στην Αθήνα

Από τη μαχητική πορεία των συνταξιούχων στην Αθήνα

Αγωνιστική - μαχητική απάντηση στη διαρκή αντιασφαλιστική επίθεση και στην εφαρμογή των αντισυνταξιουχικών διατάξεων του νόμου 4387/16, που ψηφίστηκαν και δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έδωσαν με τη σημερινή παναττική κινητοποίησή τους οι συνταξιούχοι, με πρωτοβουλία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Η πορεία των συνταξιούχων, που ξεκίνησε από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης, όπου έγινε συγκέντρωση. Εκπρόσωποι των συνταξιούχων ζήτησαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά οι αρμόδιοι τους παρέπεμψαν σε ένα διοικητικό στέλεχος και εκείνοι αρνήθηκαν. Στη συνέχεια οι συνταξιούχοι κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εργασίας. Εκεί αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας αρμόδιο για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, ενώ έξω από το υπουργείο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση.
Ενημερώνοντας τους συνταξιούχους για τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, σημείωσε πως οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων και η αγωνιστική τους επιμονή και πίεση είχε ως αποτέλεσμα να αποσπάσουν μερικές δεσμεύσεις από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για ορισμένα από τα αιτήματά τους. Επισημαίνεται ότι η αντιπροσωπεία της ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ευθύς εξαρχής έθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το ζήτημα της κατάργησης συνολικά του νόμου Κατρούγκαλου, κανένας επανυπολογισμός, καμία περικοπή των συντάξεων μέσω της κατάργησης της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, τη μη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, καμία φορολογική επιβάρυνση. Για όλα αυτά οι συνταξιούχοι διεμήνυσαν ότι θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και με μαραθώνιες πορείες και κινητοποιήσεις θα επιβάλουν τη λύση τους. Σε αυτή την κατεύθυνση κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης της ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων που συνεχίζεται, καθώς και στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Κάτω από το βάρος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των συνταξιούχων σε όλη τη χώρα, ο υφυπουργός είπε στην αντιπροσωπεία ότι από τη σύνταξη του Μάη θα σταματήσει η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις και ότι τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί θα αποδοθούν αναδρομικά, αλλά αυτό θα γίνει ύστερα από την 4η αξιολόγηση, μετά τις 21 Ιούνη. Σχετικά με το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων στις ΔΕΚΟ, για τις οποίες υπάρχει μια μεγάλη εκκρεμότητα, γιατί ο επανυπολογισμός θα γίνει σε διαφορετικά χρήματα, παραπάνω από εκείνα που πραγματικά παίρνουν οι συνταξιούχοι, είπε ότι η κυβέρνηση θα το εξετάσει αφού θα γίνει μια καινούργια συνάντηση για αυτά τα ζητήματα.

Αναφορικά με το ζήτημα της παρακράτησης από την εφορία του 20% του συνολικού αναδρομικού ποσού που αποδίδεται όταν ένας συνταξιούχος μετά από χρόνια αναμονής και επιβίωσης με τη λεγόμενη προσωρινή σύνταξη, λάβει την κύρια και τα αναδρομικά εφάπαξ ποσά που αντιστοιχούν, ο υφυπουργός επισήμανε ότι από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών θα εξεταστεί θετικά να σταματήσει η παρακράτηση του 20%, αλλά αυτή η παρακράτηση να γίνεται σε μηνιαία βάση. Επίσης ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι θα εξετάσει διάταξη για να διευκολύνει τους δικαιούχους σύνταξης από τον ΟΑΕΕ στο να λάβουν σύνταξη και όσοι έχουν χρέη πάνω από 20.000 ευρώ στο Ταμείο. Τέλος, για τις συντάξεις οι οποίες δεν βγαίνουν μέχρι τώρα και έχουν πρόβλημα και στις επικουρικές και στις κύριες, είπε πως μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν μαζευτεί στο μεγαλύτερο μέρος και μέχρι τέλος του χρόνου θα αποδίδονται κανονικά.
 

Η κινητοποίηση  

 

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας νωρίτερα φώναζαν συνεχώς συνθήματα όπως «Μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και «Εδώ, εδώ μ' αγώνα ταξικό γιατί εμείς δεν ζούμε με 300 ευρώ». Μάλιστα στο ύψος της Παλιάς Βουλής ομάδα μαθητών χειροκρότησαν τους συνταξιούχους, με τους τελευταίους να επιδοκιμάζουν την ενέργεια των μαθητών φωνάζοντας συνθήματα και επισημαίνοντας ότι ο αγώνας τους δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά και τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Νωρίτερα έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πλατεία Δημαρχείου).  Η συγκέντρωση ξεκίνησε με την κεντρική ομιλία του Παντελή Τάτση, προέδρου της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ, ενώ στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό οι εκπρόσωποι των Συνταξιουχικών Σωματείων στο πλαίσιο της ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Συγκεκριμένα χαιρέτισαν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου, ο Τάσος Γεωργιάδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων ΕΛΤΑ και οΑριστοτέλης Κάντας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επικουρικής Ασφάλισης.

Ο Παντελής Τάτσης, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:
«Δεν θα σταματήσουν να παίρνουν μέτρα σε βάρος μας όσο σκύβουμε το κεφάλι και κυριαρχεί η λογική τού "δεν γίνεται τίποτα". Να γίνει βαθιά συνείδηση στους συνταξιούχους ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο του αγώνα για να αναχαιτιστούν και να ανατραπούν οι αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Μπορούμε να εμποδίσουμε την εφαρμογή των μέτρων με τη μαζική συμμετοχή στον αγώνα. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την πορεία θα παίξει η οικοδόμηση γερού, μαζικού συνταξιουχικού κινήματος δίπλα στο αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας. Αυτό εξασφαλίζεται πρώτα απ’ όλα με την καλή λειτουργία του πρωτοβάθμιου σωματείου και τη σταθερή δράση του στους συνταξιούχους της περιοχής του. Όλη η δράση μας και οι αγώνες μας να στοχεύουν να μην περάσουν τα καταστρεπτικά μέτρα που έχουν ψηφισθεί μέχρι το 2023».

Στη σημερινή κινητοποίηση, όπως και στις άλλες συγκεντρώσεις που έχουν ανακοινώσει για την Αττική οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις για τις επόμενες βδομάδες, συμμετέχει επίσης ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών και Περιχώρων.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα κινητοποιήσεων στην Αττική θα συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιούνται την ίδια περίοδο από τα Συνταξιουχικά Σωματεία σε όλη τη χώρα.

Κινητοποίηση συνταξιούχων έγινε επίσης το πρωί της Τετάρτης και στις Σέρρες, στο Εργατικό Κέντρο.





1 /

1 σχόλιο:

  1. ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ . ΑΚΟΥ 35%, ΑΠΟ 70 - 80%,ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΛΓΗΤΟ κατρούγκαλο, ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΓΟΥΛΑΡΕΣ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή