Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Προσαρμογές


«Σε πρακτικό επίπεδο οι γαλλικές φρεγάτες αποτελούν επιθετικό όπλο, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα τη χρησιμοποίηση μιας εκ των γαλλικών φρεγατών για χτυπήματα στη Συρία», γράφτηκε τις προηγούμενες μέρες στον Τύπο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονταν και πολλές ακόμη αναλύσεις, σχετικά με το πώς η προμήθεια των γαλλικών φρεγατών, ανεξάρτητα από το πότε και πώς θα τελεσφορήσει, «διευρύνει» ουσιαστικά το πεδίο δράσης του Πολεμικού Ναυτικού στη Ν/Α Μεσόγειο, εκεί που κατά τα αστικά επιτελεία «η Ελλάδα διατηρεί ζωτικά συμφέροντα». Ολα αυτά την ώρα που το Πολεμικό Ναυτικό ήδη διαθέτει μέσα για την ευρωΝΑΤΟική «επόπτευση» της Ανατολικής Μεσογείου, πρόσφατα το υποβρύχιο «Παπανικολής» συνόδευσε το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο «Iwo Zima» στην περιοχή, ενώ συνεχίζεται η σχετική «συζήτηση» για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του αμυντικού δόγματος της χώρας στις «νέες προκλήσεις», όπως λέγονται τα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ. Είναι δηλαδή παραπάνω από φανερό ότι με τον μανδύα της υπεράσπισης των «εθνικών συμφερόντων», η εμπλοκή στα επικίνδυνα αυτά σχέδια, για λογαριασμό της αστικής τάξης και με βαριές τις ευθύνες της κυβέρνησης, βαθαίνει όλο και περισσότερο. Ο λαός μας χρειάζεται να αντιταχθεί στα σχέδια αυτά, να δυναμώσει την πάλη για να επιστρέψουν όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται σε αποστολές εκτός συνόρων, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.

Φταίχτες
 
Αν για την οικονομική κρίση έφταιξαν οι «παθογένειες του παρελθόντος» (βλέπε εργασιακά δικαιώματα και συντάξεις), αλλά και το γεγονός ότι «ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας», για τις τωρινές δυσκολίες στην ανάκαμψη φταίνε τα επιδόματα με τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τη φτώχεια! Αυτήν τη θεωρία υπερασπίζεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδα μεγάλου συγκροτήματος, «δείχνοντας» την «επιδοματική πολιτική» ως αιτία της ανεργίας που παραμένει υψηλή. Προσέξτε συλλογιστική: Το κράτος δίνει πολλά επιδόματα (αλήθεια, πού τα είδαν;) και γι' αυτό δεν υπάρχει ενδιαφέρον να ψάξει ο κόσμος για δουλειά, έστω «του ποδαριού», όπως στον τουρισμό... Οπως γράφει η εφημερίδα, «είναι αρκετοί αυτοί που "βολεύονται" και προτιμούν την ιδιότητα του άεργου επιδοματούχου από εκείνη του μισθωτού». Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι διπλό: Από τη μία, φορτώνουν στα ίδια τα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής το φταίξιμο για τη φτώχεια τους, κάνοντάς τους να αισθάνονται και τύψεις, επειδή παίρνουν ένα ψωροεπίδομα, όταν αγγίζουν το φάσμα της εξαθλίωσης. Από την άλλη, δημιουργούν υπόβαθρο για να συρρικνωθούν κι άλλο τα όποια «κοινωνικά» επιδόματα έχουν απομείνει και προφανώς να μην υπάρχει ούτε υπόνοια επιστροφής στα προ κρίσης επίπεδα, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν «εθνική καταστροφή» και «έγκλημα κατά της πατρίδας», όπως έγραψε ο αρθρογράφος. Μάλιστα, προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ήδη νομοθετήσει η κυβέρνηση, αντικαθιστώντας το επίδομα ανεργίας με την παροχή «επιταγών εργασίας», μοιράζοντας «ποινές» σε ανέργους που αρνούνται τις πιο κακοπληρωμένες δουλειές και πάει λέγοντας...

Συμμαχία... 
 
Λίγες μέρες πριν την Πρωτομαγιά, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ καλεί σε συνέντευξη Τύπου μαζί με άλλους φορείς. Το θέμα δεν είναι βέβαια η ενημέρωση για την οργάνωση της Πρωτομαγιάτικης απεργίας, πολύ περισσότερο για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντεργατική πολιτική. Αντίθετα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική πλειοψηφία, «οι αντιπροσωπευτικοί φορείς της κοινωνίας των πολιτών αναλαμβάνουμε δράση και συγκροτούμε μία ευρεία κοινωνική συμμαχία, διεκδικώντας εναλλακτικές πολιτικές και μέτρα εξόδου από την κοινωνικοοικονομική κρίση...». Στην «κοινωνική συμμαχία» που επικαλείται η ΓΣΕΕ συμμετέχουν επίσης η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ, το ΤΕΕ και διάφορες επιστημονικές ενώσεις. Με τους περισσότερους απ' αυτούς η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει συνυπογράψει τη λεγόμενη «Κοινή Δήλωση» για την ανάπτυξη στο πλαίσιο της ΟΚΕ, που χαιρετίστηκε από την κυβέρνηση ως «συμβολή» στη διαμόρφωση του «αναπτυξιακού» της σχεδιασμού.

... με καθαρό στίγμα
 
Κι όχι μόνο αυτό. Η ΓΣΕΕ απέρριψε τις προτάσεις του ΠΑΜΕ στα τέλη Δεκέμβρη του 2017 και το Γενάρη του 2018 για απεργία ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που έφερε και ψήφισε τελικά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ τον περασμένο Φλεβάρη απέρριψε και πάλι πρόταση του ΠΑΜΕ για κήρυξη απεργίας για το κρίσιμο ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Επομένως, η ΓΣΕΕ έχει δώσει και με το παραπάνω το στίγμα της σε ό,τι αφορά τις «εναλλακτικές πολιτικές» και τα «μέτρα εξόδου από την κοινωνικοοικονομική κρίση» που προτείνει, κάνοντας μάλιστα ό,τι περνάει από το χέρι της για να βάλει εμπόδια στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων.




Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου