Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

«Μαύρη Βίβλος» καταστολής του λαϊκού κινήματος

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Με αναλύσεις περί «ασφάλειας» βγαλμένες από τα εγχειρίδια των ΝΑΤΟ και ΕΕ

 

Από τη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση στη Νέα Σμύρνη ενάντια στην κυβερνητική καταστολή και τρομοκρατία
Από τη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση στη Νέα Σμύρνη ενάντια στην κυβερνητική καταστολή και τρομοκρατία
Την ώρα που η κυβέρνηση εντείνει την κρατική καταστολή, χέρι χέρι με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασε χτες τη «Λευκή Βίβλο για την ασφάλεια» που προδιαγράφει την «αστυνομία του 21ου αιώνα».

Το κείμενο διατρέχουν οι αναλύσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΝΑΤΟ και ΕΕ για την «ασφάλεια», με χαρακτηριστικότερη την αναφορά ότι «η εσωτερική ασφάλεια σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορεί να διαχωριστεί από την εξωτερική, με ό,τι συνεπάγεται αυτό», φωτογραφίζοντας τον «εσωτερικό εχθρό», δηλαδή το λαϊκό κίνημα.

Γι' αυτό άλλωστε αναφέρεται σε μια αστυνομία που θα δράσει σε εποχές αύξησης των κοινωνικών εντάσεων, οι οποίες, όπως γλαφυρά σημειώνεται, χαρακτηρίζονται «από την πόλωση των κοινωνιών, από την αντιπαράθεση των ταυτοτήτων και την ανάπτυξη πολυπληθών κινημάτων διαμαρτυρίας και διεκδίκησης δικαιωμάτων».

Ως προκλήσεις για την ασφάλεια εμφανίζονται «οι εμφύλιες συρράξεις, ο ριζοσπαστισμός», δίπλα στην «ισλαμιστική τρομοκρατία» και τις «κυβερνοεπιθέσεις». Πέρα από το γεγονός ότι όλα αυτά αποτελούν πλευρές και παράγωγα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ανταγωνισμών, πρόκειται για απειλές που αξιοποιούνται κατά περίπτωση από ΝΑΤΟ και ΕΕ για να δικαιολογήσουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την ένταση του κρατικού αυταρχισμού, με τελικό αποδέκτη τους λαούς. Για τους ίδιους λόγους μάλιστα προβλέπεται ακόμα και ...κατασταλτική συνδρομή από ένα κράτος της «συμμαχίας» σε ένα άλλο!

Κατά τα άλλα, ο υπουργός στη χτεσινή του συνέντευξη προσπάθησε να καλύψει την ένταση της κρατικής βίας και καταστολής κάτω από διακηρύξεις για «νέο συμβόλαιο μεταξύ πολιτών και υπουργείου» και για να αποφύγει ...κακοτοπιές, όπως ερωτήσεις για αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το σχετικό κείμενο δεν είναι επιχειρησιακής αντιμετώπισης θεμάτων που άπτονται της ασφάλειας, αλλά μόνο στρατηγικής.

Οταν κλήθηκε να απαντήσει σε ανάλογες ερωτήσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα απαντήσουμε τώρα σε αυτήν την ερώτηση επί της ουσίας, είναι πολύ πρόσφατος ο νόμος για τη διεξαγωγή συναθροίσεων, ο νόμος γενικά εφαρμόζεται, υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν εφαρμόζεται (...) Το θέμα της πόλωσης και της έντασης που υπάρχει είναι πολιτικό ζήτημα. Δεν είναι η ώρα να το σχολιάσουμε».

Κατά τ' άλλα, παρέκαμψε τις καταγγελίες για τα συχνά κρούσματα της αστυνομικής καταστολής και αρκέστηκε σε καλέσματα «συνεννόησης», στην οποία όπως είπε «η πρόληψη των συγκρούσεων, η επίλυση των διαφορών σε τοπικό επίπεδο και η συνεργατική προσέγγιση της ασφάλειας προϋποθέτουν τη συνεννόηση Αστυνομίας και πολιτών».

Αναφέρθηκε ακόμα σε «ήπια και κοινοτική αστυνόμευση» και ότι «η διαχείριση της πόλωσης, η αντιμετώπιση του μισαλλόδοξου λόγου, η προστασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, αλλά και η διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και η διασφάλιση της σταθερότητας και της κανονικότητας της κοινωνικοοικονομικής ζωής στις πόλεις, απαιτούν μία Αστυνομία που διαλέγεται, συνεργάζεται και λογοδοτεί».

Παλιότερες ανάλογες κινήσεις και από άλλες κυβερνήσεις μιλούσαν για «πεζή αστυνόμευση», «συμβούλια πρόληψης παραβατικότητας στις τοπικές κοινωνίες», «αστυνομικό της γειτονιάς». Με άλλα λόγια, είναι η προσπάθεια για αποτελεσματικότερη καταστολή, αλλά με απόσπαση της συναίνεσης του λαού σε μηχανισμούς σύγχρονου χαφιεδισμού.

Θυμίζουμε ότι το 2015, και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οραματιζόταν «στρατηγικό» ρόλο για τα Σώματα Ασφαλείας, με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση να χαρακτηρίζει τη δράση τους εργαλείο εξασφάλισης της «κοινωνικής συνοχής».

Στο πλαίσιο πάντως της «Λευκής Βίβλου» ανακοινώθηκε ότι σε δύο μήνες θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την αλλαγή του οργανογράμματος της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και της εκπαίδευσής της, σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν και τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου